Mange lider av tannlegeskrekk, men i dag kan vi innenfor tilby hjelp og lindring for den som føler seg urolig. Tannlegeskrekk kan skyldes at man har dårlige erfaringer med tidligere tannbehandling, men mange vet ikke en gang hvorfor de føler angst før et besøk hos tannlegen.
Det vanskeligste for den som har tannlegeskrekk er mange ganger å ta kontakt med en tannlege. Det viktigste er først og fremst at du som pasient trives og kjenner deg trygg hos tannlegen din. Her på Nordic Dental Centre arbeider vi seriøst med å få bukt med tannlegeskrekk.
Ekstrem tannlegeskrekk
I blant er tannlegeskrekken så sterk at den fører til at man ikke får den tannbehandlingen man trenger, eller at redselen gjør at man ikke fungerer skikkelig i andra situasjoner i livet. Man snakker da om tannlegefobi.
En vanlig årsak til redselen er at man har hatt en vond opplevelse når det gjelder tannhelse, enten som barn eller senere. I andre tilfeller kan man ha blitt påvirket av familie eller venner, men noen ganger har man ingen forklaring på redselen. En viktig faktor for å utvikle tannlegeskrekk er at man opplever brist på kontroll når man sitter i tannlegestolen.
Personer med sterk tannlegeskrekk som har unngått tannbehandling i lang tid, havner ofte i en vond sirkel. Redselen og angsten gjør det umulig å gå til tannlegen og tennene blir bare dårligere.
Smerte og ubehag
Smerte er et komplisert uttrykk og det påvirkes sterkt av redsel. Det innebærer at en redd person kan oppleve smerte tross at man har fått en fullgod bedøvelse. Men det innebærer også at om kan minske redselen, så fungerer bedøvelsen mye bedre. Har man vært med på behandlinger som vært smertefull, så preges man av opplevelsen. Det kreves få dårlige erfaringer før den negative følelsen skal kalles fram, mens det kreves mange positive erfaringer for at redselen skal forsvinne. Med dagens teknikker, skal det IKKE gjøre vondt å gå til tannlegen.
Tannlegeskrekk hos barn
Det er vanlig at barn er redde for å gå til tannlegen. Et tannlegebesøk innebærer mye som kan føles fremmed. Tannlegeskrekk kan skyldes mange ting. Ofte har barnet tidligere dårlige erfaringer med tannbehandling. Barnet kan også ha blitt påvirket av en voksen i sin nærhet. Omtrent hvert tiende barn føler redsel før et tannlegebesøk, og det er vanligst hos yngre barn. Noen barn synes at det er så ubehaglig at de vegrer seg eller avslører ulike stressymptom.
Om man går regelmessig til tannlegen bidrar det til at barnet føler seg trygg på tannklinikken. Det er viktig at man gjør besøket så naturlig som mulig. Det er også fint om man har nok av tid ved slike besøk. Om man haster til tannlegen, er det sjanse for at barnet er stresset og da har vanskeligere for å føle seg vel tilrette ved besøket. Naturligvis må man aldri true med tannlegen når et barn for eksempel ikke vil pusse tennene. Hjemme kan man forebygge karies ved å lære barnet å passe på tennene. Barn trenger hjelp med tannpussen opp til 10-12 års alderen.
Hjelp er mulig å få.
Det er viktig at du får diskutere gjennom dine alternativer med tannlegen. Narkose er som sagt en mulighet, men det finnes andre og enklere og mer risikofrie alternativ i form av medisinering forut for behandling, intravenøs medisinering, avslapping, akupunktur, etc. Det viktigste er først og fremst at du som pasient trives og kjenner deg trygg hos din tannlege. Fortell hvordan du føler deg foran et besøk og sammen med tannlegen kan dere komme fram til det alternativet som passer deg best. For de aller fleste trengs likevel ikke narkose, når bare den rette tannlegen dukker opp!
Kontakt oss gjerne for et innledende besøk der vi kan forklare hvordan vi kan hjelpe akkurat deg. Velkommen du også!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001