Månedsmagasinet på Costa del Sol
Når ska jeg begynne å børste tennene på mitt lille barn?

Når ska jeg begynne å børste tennene på mitt lille barn?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Man anbefaler å børste tennene på barn så fort man ser en tann stikke opp gjennom tannkjøttet. Så fort en tann kommer opp i munnen, kan den få hull om den ikke holdes ren. Dessuten er det bra at barnet raskt vender seg til å pusse tenner, både morgen og kveld. Om ikke du som forelder ikke får børste tennene til barnet, får troligheller ikke tannlegen titte inn i barnets munn den dagen behovet er der. Barnets tenner skal børstes med myk børste og med fluortannkrem morgen og kveld. Tannkrem er en bra måte å tilføre tennene fluor på. Det er et grunnstoff som styrker og verner tennene mot hull, eller karies.

Best effekt på tennene har fluor når det brukes i tannkrem eller som fluor skyllemiddel. Fluormengden som barnet svelger må ikke bli for stor, ettersom det kan påvirke den voksende tannen. Barnetannkrem inneholder litt mindre fluor enn tannkrem for voksne. Bruk en tannkrem som barnet liker og oppbevar den utenfor barnets rekkevidde.

Når flere tennene titter fram, er det tid for å bruke omtrent like mye tannkrem som lengden på barnets lillefingernegl. Når barnet har fått sine permanente tenner kan det være tid for å gå over til voksentannkrem.

Når bør barnet begynne å gå på kontroll til tannlegen?
Jeg anbefaler at man besøker tannlegen en gang i året fra 3-årsålderen. Først og fremst for at barnet skal bli kjent med tannlegen og miljøet rundt. Dessuten kan tannlegen oppdage bittfeil, karies, etc. som trengs å gjøres noe med.

Mitt barn vil ikke børste tennene. Hva skal jeg gjøre?
Gjør tannbørstingen morsom
• Legg barnet på et håndkle på knærne dine, på senga eller i sofaen i stedet for å slåss i et kaldt baderom. Da kan du også se hva du gjør og hvor du børster!
• Barn vill være med, teste og hjelpe til. Gjør et bytte: Om han/hun får børste dine tenner, får du børste hans/ hennes.
• Barn ”kan selv”. Skaff deg derfor to like børster; en som barnet får leke med og kan tygge på, og en ren børste som du børster med.
• Det spiller ingen roll om du begynner oppe eller nede, på innsiden eller utsiden – men gjør det likt fra gang til gang.

Min datter på tre år vil børste tennene selv. Kan jeg la henne gjøre det? Blir det tilstrekkelig rent?
Småbarn har ikke nødvendig finmotorikk for å børste tennene selv. I femårsalderen kan barnet begynne å lære seg å pusse, men først som tolvåring kan barnet gjøre små bevegelser og børste selv – men pass på. Til og med i tenårene, når man mister interesses for både det ene og det andre, er det viktig at foreldre har kontroll på tannbørstingen.

Når jeg børster tennene på min sønn som er fire år, kan jeg se mørke flekker på tennene. Kan det være hull/karies? Om det er karies gjør det vel ingenting, ettersom det er melketenner. De skal han jo miste likevel.

Ja, det kan være karies som din sønn har. Så fort du ser noe mistenksomt i barnets munn, skal du dra til tannlegen slik at en profesjonell får sett på det.

Selv om barnet kommer til å miste melketennene, så kan han i verste fall få vondt i tannen som har hull. Om hullet er tilstrekkelig dypt, må den kanskje dras ut, noe som kan påvirke bittet. Det kan føre til at barnet trenger tannregulering når det blir eldre.
Om hullet i tannen er dypt og tannen ikke kan fjernes, kan den påvirke den permanente tannen som ligger under. Det er derfor viktig at en tannlege får titte på det og bedømme situasjonen.

Av Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet