Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ny mulighet for behandling av nerveskader

Ny mulighet for behandling av nerveskader

Jeg hører ofte om nye og lovende behandlingsmetoder som i mange tilfeller fortsatt ikke er offisielt anerkjente og som derfor også er lite kjent. Men heldigvis har vi det fantastiske internettet der vi vi nesten kan finne fram til en hvilken som helst sak (med litt tålmodighet).

Her er en nyhed som jeg har sett i “XL Semanal”/Isabel Navarro, og på “Foltra”-prosjektets hjemmeside.

Behandlingen ble utviklet av professor Devesa. Hun hadde en sønn som lå i koma etter en trafikkulykke. Pga. sønnens håpløse situasjon, bestemte han seg for å gjøre bruk av kunnskapene han hadde som molekylærbiologisk forsker under behandlingen av sønnen. Sønnen kunne hverken gå eller snakke, men i løpet av bare ett år fikk han både sine fysiske og mentale egenskaper tilbake ved hjelp av behandling med veksthormon.

Behandlingen utføres av veldedighetsorganisasjonen Foltra (www.proyectofoltra.org <http://www.proyectofoltra.org> ) som holder til i nærheten av Santiago de Compostela i Galicia. Veksthormonbehandlingen gis sammen med fysioterapi, logoterapi, rehabilitering og simulasjonsbehandling, og brukes mot mange forskjellige typer av nerveskader, for eksempel medfødte hjerneskader som Down syndrom eller Cerebral Palsy eller skader forårsaket av traumer som for eksempel bilulykker. I tillegg har man oppnådd gode resultater med pasienter som har hatt blodpropp eller hjerneblødning. Til og med pasienter med skader i det perifere nervesystemet kan behandles. Ifølge artikkelen viser resultatene seg nokså raskt, noen ganger til og med svært raskt, mens andre viser seg langsommere og i mindre grad.

Nøkkelen til behandlingen er veksthormonet som gis i form av veksthormontilskudd sammen med fysioterapi og simulasjonsbehandling. Det har vist seg at behandlingen har klart å skape nervestamceller som etter hvert forvandles til nye nerveceller som erstatter de skadede cellene i hjernen eller i ryggmargen. Hormonet har en allmenn beskyttende effekt på nervevevet.

Behandlingen er fortsatt ikke offisielt anerkjent, og det forskes videre på den. På sykehuset i Toledo som har spesialisert seg på behandling av lammelser, begynner man snart å prøve ut denne behandlingsmetoden.

Da jeg leste artikkelen i mars, var det allerede 400 pasienter på Foltras venteliste.

Av Dr. Pentti Raaste

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.