Månedsmagasinet på Costa del Sol
Foreldre, barn og skolestart

Mange foreldre står klare til å sende barna på skolen. For noen barn er det første skoleår, for andre er det første skoledag etter ferien. I alle de årene jeg har arbeidet med barn, har jeg gjort den erfaringen at når vi får barn, elsker vi dem høyt og ønsker dem det beste her på jord. Som foreldre har vi hver vår ryggsekk med opplevelser, ressurser, muligheter, følelser og fordommer som gjør at oppdragelsen og omsorgen for barna våre blir forskjellig og individuell, på godt og på mindre bra.

Jeg opplever at mange foreldre går rundt i en konstant bekymring for om de gjør det beste og det eneste riktige for sine barn. De leser diverse ”barnemagasiner”, går på nettet, studerer osv. Jeg tilhører den generasjonen da bare Benjamin Spocks bøker om barneoppdragelse fantes. Fordi jeg absolutt ikke visste noe om barn – jeg hadde ikke engang holdt et spedbarn i armene da jeg fikk min førstefødte – ble boka studert grundig fra A – Å. Han var jo ”eksperten” og skulle jo vite. Stakkars barn. At hun overlevde ser jeg på som et mirakel. Da barn nummer to kom, kastet jeg bort boka og lærte å bruke min sunne sans og ”magefornemmelse". Selvfølgelig synes jeg det er svært bra med kunnskap, men det må aldri bli en erstatning for ens egne grenser, verdinormer og selvstendige tenkning.

Mine barn er fra den gang da jeg stolt som en pave over å ha en stor sandkasse i hagen som jeg jevnlig fylte opp med fin, hvit sand. Dekke tenkte vi ikke over. Om sommeren når været var skjønt, ble kjølebagen pakket og både barn og hunder og naboenes barn og hunder dro avgårde til stranden. Plastikkposen var jo oppfunnet og ble fylt med isbiter for å holde snapsen kald. Hundeposen var ikke oppfunnet. Hunder er av natur temmelig renslige og vet instinktivt at de må trekke seg tilbake til mer isolerte steder når de må gjøre sitt fornødne. Jeg kan rett og slett ikke huske noen gang å ha trådt i en hundebæsj, men det kan godt skyldes fortrengning.

Jeg ble svært glad da jeg for noen måneder siden hørte en kvinnelig professor fortelle om en undersøkelse som viste at barns immunsystem generelt var bedre hos barn i familier som hadde hunder.

Før dere blir foreldre, vil jeg understreke at det er bra å ha forberedt seg på å bli foreldre, å vite noe om barn og deres utvikling, både fysisk og psykisk, sørge for god hygiene, sørge for god, sunn og ren mat og en noenlunde fast døgnrytme – ellers hadde jeg neppe studert helsepleie senere. Men til alle foreldre vil jeg poengtere at barn generelt er mer robuste og tåler flere forskjellige utfordringer enn man umiddelbart tror. Det viktigste er for meg å se at barn vet og merker at de elskes uten betingelser og at vi godtar dem akkurat slik de er. Dette må endelig ikke forveksles med å skjemme bort barna, noe som er en helt annen sak. Som foreldre er det viktig å gå foran med et godt eksempel. Barn ”leser deg” hele tiden, og foreldrenes oppførsel og væremåte putter barna i sin egen ”ryggsekk” og vil senere prege deres personlighet både i barne- og voksentilværelsen.

Kosten
Sørg for god ernæring. Frokost er viktig. Start dagen på en god måte og sørg for at familien står så tidlig opp at frokosten kan inntas sammen i fred, ro og skap morgenhygge rundt bordet. Altfor ofte starter mange barn dagen med mat i hånden og litt drikke, mens de suser rundt mellom skolevesker og toalett, osv. Unngå så sant det er mulig alle former for krangling, utskjelling, osv. Barna må sendes av sted med godt humør, fred og ro.

Skolevesken må være pakket kvelden før, og skal de ha med mat på skolen, så gjør dette klart kvelden før. Det kan være en hyggelig, liten overraskelse med litt sunt snacks sammen med matpakken f.eks. en mandel-sesambar, sesambar med rosiner, minispeltkiks, osv., eller lag ditt eget sunne snacks, hvis du har overskudd og tid.

Det er viktig at barn får i seg gode fettstoffer. Flere studier viser at flerumettede fettsyrer fremmer læring og hukommelse hos barn, så gi dem rikelig med sunne oljer som olivenolje, solsikkeolje, hørfrø, nøtter, mandler, kjerner, fet fisk, osv.

Er barnet svært glad i melk, må du være oppmerksom på om det evt. kan skyldes jernmangel. Jern er et viktig spormineral og utgjør ca. 65 % av hemoglobinmolekylet i de røde blodlegemene. C-vitaminet forbedrer opptaket av jern.

Begrens forbruket av melkeprodukter. Melk kan være vanskelig å fordøye – og er jo egentlig også produsert for kalver. Mange barn mangler dessuten det enzymet som gjør melken fordøyelig. De fleste barn elsker yoghurt med frukt, men den er spekket med sukker. Bruk heller en naturlig økologisk yoghurt og putt litt frisk frugt på toppen, gerne også litt müsli.

I stedet for melk finnes det i dag utallige sunne, velsmakende melkeerstatninger, f.eks. soyamelk, quinoamelk, havremelk, mandelmelk, m.m. Lær barnet veksle mellom dem fordi de inneholder hver sine gode egenskaper. Og én ting som ligger meg særlig på sinnet: Lær barnet å drikke vanlig vann.

Begrens forbruket av hvitt sukker, det mangler fibre og belaster blodsukkeret, tarmfloraen, immunsystemet og kalkomsetningen. Bruk i stedet litt tørket frukt, honning eller agavesirup når trangen etter noe søtt tar over. Frisk frukt er også deilig. Det kan imidlertid skape litt surr med blodsukkeret, så la frukt følges med noe blodsukkerstabiliserende, f.eks. grovt brød.

Lag gjerne en ukeplan for hva familien må ha å spise, da kan du nøye deg med å gjøre innkjøp en eller to ganger i uka. Det blir billigere og sunnere på den måten, for ved daglige innkjøp blir det nesten alltid puttet litt ekstra i handlekurven når du svinser gjennom supermarkedet.

Sykdom

Det er alltid mange faktorer som spiller inn ved sykdom og andre lidelser.

Ofte får barnet flere infeksjonssykdommer den første tiden etter at de har begynt på nye institusjoner (barnehager, skoler, etc.). Her spiller mange faktorer inn, som stress i den nye og uvante situasjonen, medfødte, arvelige plager, osv. Det er summen av belastninger som forårsaker sykdom. Opplever dere som foreldre at barnet gjentatte ganger blir sykt etter å ha startet på skolen, bør dere være oppmerksomme på å hjelpe barnets kropp til å stå imot infeksjoner.

Klager barnet over vondt i magen eller føler seg utilpass i spesielle situasjoner på skolen, f.eks. i bestemte fag, overfor visse lærere, på utflukter, mobbing, osv. må det raskt tas hånd om.

Mange barn går ofte svær ensomme i lang tid med problemene før vi i vår travle hverdag blir oppmerksomme på at noe er galt.
Er det vedvarende mageproblemer, må du selvfølgelig være oppmerksom på at det også kan være fysiske tilstander som må tas hånd om og at ikke alle ting bare er psykisk.

F.eks. er toalettforholdene på skolen totalt annerledes enn de vante, så kanskje får barnet forstoppelse av å holde seg, kanskje er det luft i magen på grunn av spenninger, usikkerhet og nervøsitet, m.m. Jeg må til skrekk og advarsel fortelle om mitt eget eksempel; Peter som var en svært følsom gutt, fikk plutselig svært vondt i magen. Jeg tolket det som noe psykisk pga. hans følsomhet og bad ham legge seg ned for å hvile. Jeg dro ut for å handle. Da jeg kom hjem, var smertene sterkt forverret, så vi kjørte av sted til sykehuset. Det viste seg å være i 12. time, rett før blindtarmen hadde sprukket.

Merker du at barnet ditt har mange humørsvingninger, f.eks. sinne, surhet, mutthet eller "lukker seg inne på rommet sitt", så kan det være tegn på for lavt blodsukker eller usikkerhet og forvirring rundt alt det som skjer i omgivelsene. Vær påpasselig og se hvordan dette utvikler seg og snakk evt. med legen om problematikken.

Søvn
Vær oppmerksom på barnets nattesøvn. Lider det av søvnløshet? Får det tilstrekkelig med søvn, noe som er en forutsetning for en god, harmonisk og balansert hverdag. Jeg hører til den gammeldagse typen som mener at barn må få nok tid i senga. Det er bra både for foreldre og barn. Da er det plass både til voksen- og barnetid. I skrivende stund er det høysommer og en svært sen og lun sommeraften. Jer har akkurat gått et par kilometer hjem fra byen. Det er et mylder av mennesker overalt. Alle de mange overtrøtte, skrikende barn som sitter på foreldrenes armer eller i barnevogner gjør et sterkt inntrykk. Ingen har noen glede av det, og jeg synes det er synd for alle parter.

Kosttilskudd
Barn trenger en del kalk. Vær oppmerksom på at det finnes masser av lett opptakelig kalk i grønne grønnsaker og f.eks. sesamfrø. Hater barnet ditt alt som ligner grønnsaker, kan det være en god idé å gi dem noe ”barnegrønt” fra Solaray som smaker godt. Vil du gjerne være sikker på at barnet ditt får tilstrekkelig med kalk, finnes det f.eks. tygge-Calcium Kids med D- vitaminer og fruktsmak. En velsmakende barnevitamin/mineraltablett kan f.eks. være Bamse barne/vit/mineral, OmniMINI tyggetablett med fruktsmak eller den flytende Mivitotal Kids.

Det aller viktigste er sunn kost, og at foreldre er bevisste rundt det å gi barna så ren og økologisk kost som mulig, uten tilsetningsstoffer. Selv med best mulig kost tror jeg likevel at det er bra med litt kosttilskudd. Mange grønnsaker og frukter rekker aldri å bli skikkelig modne før de høstes, og det er i selve solmodningsfasen at mange av vitaminene og diverse næringsstoffer dannes. Dessuten tilberedes mye mat ved koking, steking eller i mikrobølgeovn, noe som også fjerner mange næringsstoffer og vitalitet fra maten. For ikke å snakke om miljøforurensingen og evt. medisinrester, m.m., som stiller store krav til immunsystemet og diverse utrensningsorganer.

Heldigvis finnes det mange gode vitamin- og mineralprodukter og essensielle oljer i handelen. Er barnet under 12 år, kan det brukes spesielle barnekosttilskudd. Er barnet 12 eller mer, kan de få et voksenprodukt.

Når du kjøper fettsyreprodukter, vær oppmerksom på at kvaliteten kan svinge. Det gjelder alle fettsyrer, både i kapsler og flytende, at de ikke må utsettes for sollys. Kjøp mørke kapsler eller flytende olje i mørke flasker. Av produkter kan nevnes EPA-GLA + liquid, Udo`s Choice, Eye Q Chews med jordbærsmak, m.fl.

Husk, som det aller viktigste, at kjærligheten er den sterkeste kraften.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.