Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

En svært stor del av jordens befolkning er i dag mer en 65 år. Selv er jeg i skrivende stund 67 år, og selv om kroppen vet hvilken vei det går, har jeg det bra med den, passer rimelig godt på den og føler at jeg fortsatt og med stor glede og entusiasme står midt i livet, men alle dets gleder og utfordringer. Mange av mine venner er pensjonerte og sier ofte med løftet pekefinger:

– Anni, du må huske på å nyte livet, når de synes at jeg har for lite tid til selskapeligheter. Men hva er det å nyte livet? Jeg nyter livet i fulle drag når mine to hunder ber om en tidlig morgentur, når det lykkes meg å svinge hulahoppringen i mer enn ett minutt, når kundene kommer glade inn i forretningen, osv. Stadig føler jeg at det viktigste for mig, bortsett fra familien, er Anni’s Vitalshop som har blitt min identitet. Så lenge jeg kan huske hva en vitaminpille er godt for og kan åpne kasseapparatet, så lenge fortsetter jeg. Jeg håper det fortsatt og i riktig mange år kan bevare min vitalitet og min selvfølelse. Jeg har tatt dette sitatet fra Deepek Chopra til meg som mitt valgspråk: ”Man utvikler seg ikke til å bli gammel. Det er når man holder opp med å utvikle seg at man blir gammel.”

Jeg har lest at sosiologer som har studert mennesker i høy alder, har funnet ut at tradisjonelt har de fleste vært selvstendig næringsdrivende. Enda en grunn til at jeg styrter av sted til arbeidet hver morgen. Det viktigste er jo å forebygge!

Etter hvert som kroppen eldes, skjer det uunngåelig biologiske forandringer. Hjertemuskelen blir tynnere, nyrenes kapasitet forringes, og slik gjennomgår alle våre organer visse fysiske forandringer. Imidlertid behøver ikke disse endringene føre til lidelse og sykdom. Alderdomsprosessen henger sammen med livsbetingelser, diett, livsstil og livssyn. Noen mennesker forteller at de, etter å ha kommet seg over en alvorlig sykdom, at sykdommen endret livene deres i positiv retning og at de ikke ville ha unnvært sykdommen om de kunne. Jeg blir lei av å høre den slags. At sykdom har vært nødvendig som en omvendelsesopplevelse. Av hele mitt hjerte mener jeg at sykdom ikke er den rette måten å utvikles personlig på eller få svar på mange av livets spørsmål. Jeg mener og vil gjerne slå det fast at det er mer meningsfylt og menneskelig å leve friskt og uten smerte. Vi kan saktens utvikles og nyte livet som friske.

Noen av de mest vanlige livsstilsykdommene er hjerte-kar-sykdommer og de raskt voksende tilfellene av diabetes. Sistnevnte holder på å bli en epidemi. Disse livsstilsykdommene er en konsekvens av vårt overforbruk av sukker, stress, dårlig matkvalitet og av forskjellige stimulanser.

Hvis du spiser rimelig sunt, lever et liv med glede og moro, husker spontan latter, tar de rette tilskuddene, evt. lar en dyktig lege sjekke ditt hormonspeil, slik at det er helt klart mulighet for at du som 60-åring har blodtrykk, kolesterol, knokkelstyrke, knokkelfett, hudtykkelse og elastisitet som om du var 20 år yngre.

Mange forskere innenfor aldring er enige om at det er de skadelige, frie radikaler som i en eller annen form ødelegger cellene og er sterkt medvirkende til så godt som alle lidelser. Vår kropp er i stand til å samarbeide med noen av de frie radikalene. Forbrenningen som holder oss levende, danner frie radikaler. I en viss form er de en hjelp til at vi overlever. De virker altså både livgivende og livsødeleggende Det er når vi utfordrer kroppen med f.eks. stekt, røkt mat, når vi utsetter oss selv for luftforurensing, for mye soling, tilsettingsstoffer, overforbruk av mobiler og stress at de frie radikaler skyter over mål og blir skadelige. De frie radikalene må behandles på en riktig måte, for deres ”hærverk” mot kroppen tiltar med alderen.

Vi vet alle at mosjon er livsviktig for å unngå for tidlig aldring, men utøvelse av hard sport kan også utløse et stort antall frie radikaler. Dyrker du sport, må du være oppmerksom på de riktige kosttilskuddene. Etter hvert som du blir eldre må du stoppe med å utfordre kroppen din til å utføre det ekstreme som du kanskje gjorde da du var yngre. Som ved alle livets forhold, må du finne en balanse i utøvelsen av sport og mosjon.

I mine gener ligger utallige giktlidelser. Vet du at du også har noen svakheter i dine gener, f.eks. tidlig død pga. hjerte–kar problemer, diabetes, cancer, m.m., så la dette være en positiv utfordring til et godt, sunt og oppmerksomt liv i stedet for et liv fylt med frykt og negative forventninger som sjelden gagner noen. På den måten kan dine uheldige gener komme i bakgrunnen.

Kosten
Likegyldig av hva du velger å putte i munnen, så spis alltid bare moderat.

I Anni’s Vitalshop hører dere at jeg igjen og igjen advarer mot å spise sukker. Viste du at sukker vaskes hvitt ved hjelp av klorin? Sukker er med på å vedlikeholde betennelser i kroppen, minske immunsystemet, elde huden din, selv mer enn røyking, så unngå i størst mulig grad de raske kullhydratene, f.eks. brød, kaker og pasta. Husk også at juice kan inneholde sukker. Vær oppmerksom på hvilke kunstige søtemidler du bruker og unngå midler med aspartam, sakkarin og sukralose. Etter min mening er de en belastning for kroppen og særlig leveren. Spis gjerne sunne fettstoffer, men styr utenom alle former for raffinerte fettstoffer.

Feit fisk, frisk, helst økologisk, frukt, salater og nøtter hjelper til å hindre betennelser i kroppen. Spis en kost som er så ren som mulig og sky konserveringsstoffer, kjemikalier, og unngå alt som har med 3. krydder å gjøre, f.eks. glutamat (MSG). Jeg hører mange folk si at de ikke kan sove om natten. Når vi gjennomgår dagens kost, finner vi ofte at den har inneholdt MSG, noe som virkelig kan få hjernevinningene til å jobbe uønsket overtid.
Når vi blir eldre, elsker mange av oss et glass vin å hygge oss med, men PASS PÅ med stimulanser, også kaffen og de boblende drikkevarer. Drikk i stedet rikelig med vann og suppler gjerne med deilig, grønn te. Alle former for te er bra. Te inneholder en masse antioksidanter. Nyt alle nytelsesmidler med stor selvdisiplin, og gled deg over at disiplinen er med på å gi deg en glad og raskere hverdag. I tillegg har mange mennesker stort utbytte av å være forsiktige med melkeprodukter.

Av kjøtt skal du passe på det røkte, f.eks. bacon, røkt laks, osv. Unngå all ferdig tilberedt mat. Når du spiser egg, så velg de økologiske, og kan du få økologisk fjærkre og kjøtt, er det absolutt å foretrekke. Når du salter, så vær oppmerksom på å bruke bra salt, f.eks. Maldon, Himalaya, urtesalt, m.m.
Alle vet det er bra med grønnsaker. Kok dem så lite som mulig. ”Raw food” er svært ”in” for øyeblikket. Det betyr at maten ikke har vært varmet opp over 45 grader. Når du spiser brød, så sørg for økologisk og fullkornsbrød, akkurat som brun ris også er best. Det er viktig med proteiner. Sørg for å få dem både i det vegetabilske så vel som fra kjøtt og fisk.

Med ovenstående formaninger er det viktig for meg å si at livet er til for å nytes, så nyt maten din – også når du ”synder”.

Kosttilskudd
Jo eldre jeg blir, jo mer er jeg oppmerksom på å ta omsorg for helsen. Derfor er jeg svært takknemmelig fordi det i dag finnes så mange gode kosttilskudd.

Ta som utgangspunkt et godt multivitamin/mineraltilskudd, f.eks. Omnimin, Mivitotal, Spektro, Maximum osv. Fyll på med ekstra C- og D-vitamin.
Alpha Lipoic Acid er en av de mest kjente og viktigste antioksidanter. Den har en enestående evne til å passere til hjernen der den hjelper til med å gjenbruke andre antioksidanter, f.eks. C- og E-vitaminer. Den hjelper også med å fjerne tungmetaller, f.eks. aluminium, kvikksølv og bly og antas å danne en viss form for beskyttelse mot Alzheimer, Parkinson og senil demens. Er også god for diabetikere til forebygging og hjelp mot senkomplikasjoner. Daglig dose ca. 100 mg.

Acetyl – L Carnitine beskrives av mange forskere som et av de mest potente anti-aging midlene, særlig når det tas sammen med Alfa Lipoic Acid. Carnitine forekommer naturlig i kroppen, særlig i muskler og hjernen. Den hjelper til å med å forebygge nedsatt hjernecellestoffskifte og nedsatt sirkulasjon i hjernen. Daglig dose ca. 1000 mg.

Carnosine er et stoff som vi selv produserer i kroppen, men som senkes med alderen. Jeg har lest at folk som lever lenge, har høye konsentrasjoner av carnosine i nervevevet. Carnosine er bra mot aldersrelateret ødelegging av huden og finnes også i kremer. Dessuten er carnosine kjent for å hjelpe immunsystemet og til fjerning av giftige metaller fra kroppen. Den antas også å ha en viss anti-cancer effekt. Daglig dose 100 – 400 mg.
De essensielle fettsyrene er viktige for at huden holder seg bløt og spenstig. De er samtidig viktige for vårt hormonsystem, vekt, nervesystem og blodtrykk. Fås som tilskudd som Omega3 eller i en kombinasjon som 3 – 6 – 9. Spis gjerne valnøtter, hampfrø og gresskarkjerner til.

Ginkgo Biloba er god til for å rense ut tungmetaller og har de siste årene fått stor oppmerksomhet, bl.a. pga. hukommelsesforbedrende egenskaper. Det kan være en god alliert når det gjelder å holde seg på toppen mentalt. Jeg synes særlig at den virker svært bra på korttidshukommelsen. Daglig dose 100 – 200 mg ekstrakt.

E-vitamin, også kalt ungdomsvitaminet, er naturens viktigste antioksidant. E-vitamin gjør blodet mer lettflytende og har stor betydning for både hjerte og kretsløp, samt beskytter mot åreforkalkning. Er det nok av C-vitamin i kroppen, blir E-vitaminet lenger i kroppen. Jeg har begynt å ta ekstra E-vitamin som 67-åring fordi jeg leste om undersøkelser som viste at et daglig tilskudd på E-vitamin på 400 mg til friske kvinner reduserer risikoen for blodpropp i hjertet og hjerneblødning med 26 %.

Co-enzym Q 10 er med til på å gjenopprette energiproduksjonen, bl.a. i hjertets mitocondrier. Den er helt unik og har god effekt på f.eks. høyt blodtrykk, hjernen, sexliv, ved cancer, m.m. Vi produserer selv Q 10, men etter hvert som vi eldes, produserer vi mindre og mindre. Det er en sterk antioksidant. Daglig dose. ca. 100 mg.

Mange kvinner har vansker med å sove. Det kan ofte skyldes det er noe kluss med hormonproduksjonen, f.eks. for lavt østrogeninnhold. Det kan lurt å kontakte en lege med kunnskap om anti-aging og få hormonspeilet målt og evt. få bioidentiske hormoner. Melatonin og 5-HTP kan også være gode hjelpere. Melatonin har en anti-aging, antikreft og en søvnintroduserende effekt, m.m. Er forbudt å selge i Spania, men kan kjøpes i mange nettbutikker.

Tips for å forsinke den biologiske klokken
Slutt for all del å si: ”Det har jeg blitt for gammel til”. Det virker utrolig passivt og aldersfremmende. Si heller: ”Det har jeg ikke lyst til”.
Det er også viktig å lære å si NEI til det du ikke ønsker her i livet og JA til det du vil.

Søk etter humor og latter, bruk lattermusklene og sør for å opphold deg i alle aldersklasser.

Hold opp med å bekymre deg. En gang for mange, mange år siden leste jeg Dale Carnegies bok der han skrev ”Hold opp med å bekymre deg, 85 % av det du bekymrer deg for, kommer aldri til å skje".

Er du røyker, så kutt ned på antall sigaretter som du daglig røyker. Vær oppmerksom på at hver sigarett ”stjeler” mellom 25 og 50 mg C-vitamin.

Husk mosjon, men kutt ut ekstremsport. Det er best å mosjonere om morgenen, fordi det kan være vanskelig å falle i søvn dersom kroppen har blitt aktivert av mosjon om kvelden.

Hold normalvekten! Det heter ”spis for å leve – lev ikke for å spise”. Det er en frase som jeg selv har store vansker med å leve opp til. Jeg tilhører stjernetegnet tyr, og vi elsker god mat. Det første jeg spør om når jeg inviteres ut, er ikke hvem som kommer, men hva skal spise. Etter hvert har jeg likeveø lært en viss selvdisiplin.

Sørg for en god natts søvn som begynner før kl. 12. i et deilig, rent og utluftet soverom.

Unngå stress. Husk at hvitløk virker antistressende og angstdempende. Det sies også å påvirke serotonin i hjernen.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet