Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hei! Mitt navn er Maria, og jeg er 71 år gammel. Jeg er frisk, men tar litt medisiner mot depresjoner, høyt blodtrykk og blodfortynnende. Noen ganger kjennes det ut som om jeg er tørr i munnen. Jeg fikk fire implantater med en bro som ble skrudd fast på disse for fem år siden. Jeg har ikke vært hos tannlegen siden den gang, for jeg har bodd på ulike steder i to ulike land etter at min man gikk bort. For omtrent et år siden begynte jeg å blø rundt et av implantatene når jeg børstet tennene, og nå kjenner jeg at skruen er løs. Min tannlege sa jo at de skulle vare resten av livet…

Hei Maria. Takk for brevet ditt. De fleste bivirkningene ved medisiner er minsket spyttproduksjon, og man trenger da å tilføre et ekstra preparat mot munntørrhet. Tannlegen kan gi råd om dette.

Implantater er en fantastisk behandling med utrolig høy suksessfaktor. Men implantatene kan akkurat som dine egne tenner løsne om du ikke rengjør tilstrekkelig godt rundt skruene. Arbeidet slutter ikke den dagen når tannlegen din har skrudd eller sementert fast en bro eller krone i munnen din. Vanligvis forteller tannlegen hvor ofte han/hun vil ha pasienten på klinikken for vedlikehold og rengjøring. Dette er svært viktig for at behandlingen skal lykkes. Da har tannlegen mulighet for å finne ut om eventuelle komplikasjoner og gi behandling før implantatet/tannen må trekkes eller løsner av seg selv.

Periimplantit er en infeksjon med tilhørende tap av tap av vev (akkurat som ved tannløsning) rundt et implantat. Den viktigste årsaken til periimplantit er angrep av mikrober i vevet rundt implantatet som framkaller en betennelse med blødning som, om den ikke behandles, fører til en kronisk situasjon. Skadene som oppstår rundt implantatene er vanligvis i form av kraterliknende defekter i beinet rundt implantatet. Om tilstanden ikke behandles, er det en overhengende fare for at hele implantatet løsner og dermed går tapt. I slike tilfeller må kjevebenet gjenoppbygges før et nytt implantat kan settes fast. Det tar lang tid og er både krevende og dyrt for pasienten.

Om periimplantit ikke behandlas korrekt, er det til og med mulighet for at omkringliggende tenner og implantat kan bli påvirket.

Avslutningsvis vil jeg råde deg til å oppsøke en tannlege som du stoler på og lytte til hans/hennes råd om hvor ofte du bør oppsøke tannlegen/tannhygienikeren for å få renset tennene og implantat. Det er ingen forskjell på etterbehandlingen av tenner/implantat/kroner/broer eller fyllinger. Det viktige er alltid at tennene holdes rene og frie fra plakk og tannstein, og det kan tannlegen din hjelpe deg med slik at du kan beholde tennene dine resten av livet.

Du er velkommen til å kontakte oss på Nordic Dental Centre om du har flere spørsmål.

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet