Månedsmagasinet på Costa del Sol
Cádiz´ hemmelighet: Camera Oscura

Cádiz´ hemmelighet: Camera Oscura

Skal du på besøk til Europas eldste by, må du ikke gå glipp av byens spesielle attraksjon; Camera Oscura.- Prøv å forestille dere at dere står inne i et fotoapparat mens lukkeren på kameraet står oppe hele tiden. Omtrent slik er det å oppleve vårt Camera Oscura (latinsk for ”mørkt rom”, red.anm.), forklarer guiden der vi står inne i toppetasjen i Tavira-tårnet, 45 meter over havnivået og midt i den gamle bydelen i Cádiz:

– Når jeg nå straks skal skru av lyspæren her i rommet og åpne for lyset i Camera Oscura, vil lyset som slippes inn bli projisert ned på denne skjermen her, fortsetter guiden og peker: – Og vips, så har vi fantastiske og levende panoramabilder av livet i denne gamle byen.
Det finnes flere Camera Oscura rundt om i verden, forklarer guiden: – Men få gir så flotte ”oversiktsbilder” som vårt her i Cádiz.

Hva er det?
Sett utenfra er det ikke mye som avslører at inne i Tavira-tårnet finnes det et Camera Oscura. Men ser du veldig godt etter, vil du oppdage at på toppen av tårnet finnes det en liten kasse. Litt verre er det nok å finne ut at i denne kassen finnes det en liten åpning som slipper inn lys. Inne i kassen – i ”objektivet” – sitter det et speil og en linse som sender ”lyset” videre gjennom et hull og ned til etasjen under. Der følger et nysgjerrig publikum med på bildene etter hvert som de dukker opp.
Det som skjer er at lyset og bildene projiseres – overføres – ned på en buet, hvit skjerm som måler nesten to og en halv meter i diameter. Resultatet er fantastiske, nøyaktige og krystallklare bilder av byen.
Kassen som fanger lyset på toppen av Tavira-tårnet er bevegelig. Dermed kan Camera Oscura gjengi og overføre bilder fra alle deler av byen.
– Egentlig er det hele svært enkelt, forklarer guiden vår. Det eneste som trengs er altså et mørkt rom med en hvit skjerm, en linse, et speil og den bevegelige kassen på taket. Deretter kan Camer Oscura servere slike bilder, sier guiden og peker på byens katedral som åpenbarer seg på den buede skjermen foran oss.

Byen med alle tårnene
Cádiz er kjent for alle vakttårnene som preger den gamle og opprinnelige delen av byen. Ikke så rart, egentlig, for i hundreårene etter at Columbus oppdaget det nye kontinentet i vest, ble Cádiz med sin unike beliggenhet viktig for handelen og kontakten med Amerika. Og for å følge med på alle skipene som nærmet seg denne byen helt vest i Andalucía, hadde de rike borgerne i byen tradisjon for å utstyre husene med egne tårn. Det skal ha vært mer enn 100 slike vakttårn i byen.
”Tavira-tårnet”, midt i gamlebyen raget høyest av dem alle og ble da også raskt utpekt til byens offisielle vakttårn. Det ble oppført i 1778 i barokk stil som en del av palasset til Markien av Recaño. Tårnets første vaktmann og speider het Antonio Tavira. Det er han som har fått æren av å gi tårnet navnet som fortsatt er i bruk.

Lang historie
Både kinesere og arabere og folk i det antikke Athen skal lenge før Kristi fødsel ha kjent til ”hemmelighetene”, eller prinsippene, bak Camera Oscura. Men først på Leonardo da Vincis tid (1452 – 1519) ble systemet utførlig beskrevet samtidig som det ble bygget flere Camera Oscura rundt om i Europa. Camera Oscura i Cádiz var det første på spansk jord. I Norge finner du et stort Camera Oscura i Trondheim.

Flere attraksjoner
Tavira-tårnets hovedattraksjon er selvsagt Camera Oscura, men du finner mer i Cadiz´ høyeste tårn. Helt på toppen av tårnet har du en fantastisk utsikt i alle retninger. To etasjer av tårnet er avsatt til utstillingshaller, i den ene handler om Camera Oscura, historien og teknikken bak kameraet, i den andre om byen Cádiz i det 18. og 19. århundret, bl.a. om den oversjøiske handelen og om Spanias første grunnlov fra 1812.
Demonstrasjonen av Camera Oscura skjer to ganger i timen i åpningstiden og varer i ca. 15 minutter.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.