Månedsmagasinet på Costa del Sol
En god latter forlenger livet

En god latter forlenger livet

Lurer du på hva som er verdens morsomste vits? Britiske forskere lurte for noen år siden på det samme. De gikk vitenskapelig til verks, samlet sammen 40.000 vitser fra 70 land og lot 100.000 mennesker kåre hvilken vits som er den morsomste. Her er vinneren:
”Et par karer fra New Jersey var på jakt i skogen da den ene av dem plutselig stupte over ende i lyngen. Han pustet ikke og det var ikke mulig å kjenne noen puls. Den andre jegeren dro fram mobiltelefonen og ringte redningssentralen. Da han endelig fikk svar, ropte han: – Vennen min er død! Han puster ikke, og det er ingen puls. Hva skal jeg gjøre?
Operatøren på redningssentralen prøvde å roe ham ned, og sa med dempet stemme: – Ta det rolig nå, så skal vi se hva vi kan gjøre. Først av alt må du forsikre deg om at han virkelig er død.
– Vent litt, svarte jegeren. Det ble stille noen sekunder før det hørtes et skudd. Så kom jegeren tilbake i telefonen og sa: – OK, han er død. Hva gjør jeg nå?”

Forskjeller på folk
Denne vitsen er altså den morsomste i hele verden. De britiske forskerne mener forklaringen er at vitsen appellerer både til kvinner og menn, unge og gamle og til folk fra mange land. Dessuten får vitsen oss til å føle oss overlegne i forhold til den dumme jegeren og hjelper oss til å le av våre egne bekymringer for døden.
Ett år tok det før forskerne ved Universitetet i Hertfordshire i Storbritannia klarte å kåre vinnervitsen. Men det kom fram flere andre interessante fakta om forskjellene mellom ulike typer land og folk, for eksempel at folk i Australia og Storbritannia likte best vitser som dreit ut andre. I andre europeiske land likte folk best surrealistiske vitser.
Et annet merkelig funn var at det var så vanskelig å finne vitser fra Japan. Forklaringen er ifølge tidsskriftet New Scientist at japanerne ikke har noen tradisjon med å fortelle vitser!

Verdens morsomste dyr
En annen kuriositet var at de seriøse, britiske forskerne fant ut hvilket dyr som er verdens morsomste, nemlig and. Psykolog Richard Wiseman hevder at om du skal fortelle en vits der dyr er med, bør du sørge for å ha med en and. Da skal suksessen være sikret! Resultatet kom forskerne fram til etter å ha endret litt på noen vitser, for eksempel ved å bruke den samme vitsen, men med ulike dyr i hovedrollen.
Om det er Walt Disney som må ta æren for at ender – tenk bare på Donald Duck & Co – er verdens morsomste dyr, sier psykologen ingenting om.

Verdens dårligste vits
Her kommer vitsen som er kåret til verdens dårligste:

”- Hvor mange steder bor en bjørn i løpet av livet?
– I 10 hi.
– Ikke le!”

I den store vitseundersøkelsen mente flere tusen mennesker fra hele verden at dette var den desidert dårligst vitsen i verden.
Kyllinghumor blir over hele verden sett på som absolutt lavmål. En annen av verdens dårligste vitser er slik:

”Hvorfor krysset kyllingen veien?
For å komme til den andre siden.

Lo du av denne vitsen? Huff da! 74 prosent av verdens befolkning mener nemlig at dette er elendig humor!

Kvinner ler best?
Har kvinner og menn like god humor eller ler de av ulike ting? Visstnok gir ikke de britiske forskerne noe klart svar på det, men ut fra måten menn og kvinner stemte i undersøkelsen, kan det virke som det er en viss forskjell. Her er vitsen som kvinner syntes var morsomst:

”En mann har seks barn og er veldig stolt over hva han har oppnådd. Han er så fornøyd at han begynner å kalle sin kone for "mor til seks", på tross av hennes innsigelser. En kveld var de ute i et selskap. Mannen ble trett og ville gå hjem, så han ropte av full hals:
– Skal vi gå hjem, "mor til seks"!
Kona var temmelig lei av hans mangel på diskresjon, og ropte tilbake:
– Vi går når det passer deg, "far til fire"!”

Menn litt grovere?
Menn likte særlig godt denne vitsen om to fyllebøtter som satt i en bar. Plutselig begynner den ene å fornærme den andre:

”- Jeg har ligget med moren din! roper han. Det blir helt stille i baren, og alle venter på hva den andre vil gjøre.
Førstemann setter på nytt i gang med å rope: – Jeg har ligget med moren din, sier jeg!
Den andre kikket opp og sa: – Gå hjem nå, far, du er full! "

En annen av menns favoritter er denne:

”Ektemannen kommer løpende hjem og roper:
– Pakk kofferten din, kjære, jeg har vunnet i lotto!"
Hun:
– Så flott! Skal jeg pakke med sommertøy eller varmere klær?
Han svarer:
– Det blåser jeg i! Bare pakk og kom deg ut!”

Du bestemmer
Er dette en god eller dårlig vits? Trøst deg med at uansett er det du som bestemmer. Vitser og humor er en subjektiv opplevelse. Og i den store vitseundersøkelsen ble det dessuten også vitenskapelig bevist at dersom avstemmingene hadde foregått på andre klokkeslett, andre dager og andre måneder, så hadde trolig resultatet blitt et helt annet.
Helt til slutt, en søt gåte i god skandinaviske ånd:
”Svensken, dansken og nordmannen var på en øde øy. En dag fløt det i land en flaske. Da de gned på den, kom det ut en ånd. De fikk ett ønske hver. Nordmannen ønsket seg hjem. Det gjorde dansken også. Da ble svensken så ensom at han ønsket dem begge tilbake igjen.”

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.