Månedsmagasinet på Costa del Sol
En personlig beretning om sko

De fleste vet at den beste forebyggingen mot skader og gjenopptrening er mosjon – vi må bevege oss. Men hvordan kommer vi i gang med å bevege oss når kneet, føttene eller ryggen gjør vondt? Vår kropp er bygget for å gå. Så enkelt er det. Derfor er det beste vi kan gjøre for å bevege oss å gå. Når det er sagt, kommer vi tilspørsmålet; hvor skal vi gå og med hvilken type sko?

Det aller beste vil være om vi kunne gå uten sko på bløtt underlag som en sandstrand, en kupert gressplen eller bløt mark, fordi kroppen her utfordres og aktiveres. Men det kan vi jo dessverre ikke fordi byene våre er belagt med asfalt og betong og skiftende årstider forhindrer oss i å gå uten noe på føttene. Derfor er vårt valg av sko så viktig. Det må gi oss opplevelsen av nettopp å bevege oss på den bløte gressplenen uten sko på – der det er utfordrende å holde balansen. Norske Beate Cornelia Jebsen besøkte skobutikken Shop Cristina i Fuengirola i 2008 fordi hun var plaget av smerter og hadde hørt at butikkens balansesko kanskje kunne hjelpe.

Beate Cornelia Jebsen er pedagogisk ansvarlig for Norsk høgskole for helhetsterapi i Oslo. Hun er dessuten biontolog og psykoterapeut MPF, NFP. Hun har valgt å fortelle sin personlige historie om hvilken enorm forskjell noe så enkelt som riktige sko har betydd for henne og hennes livskvalitet. Fra et liv i smerter – til reiser på kryss og tvers i Kina:

– Jeg tok en rask spasertur en tidlig morgen på promenaden i Torre Bermeja, Estepona i 2004. Dette ble en skjebnesvanger opplevelse som forandret mitt liv i flere år. En kraftig vannstråle skjøt opp av bakken foran meg, og i det jeg hoppet unna, falt jeg på betongen og ble sittende med venstre knes patella nærmest i hendene.

På sykehuset i Marbella hadde de aldri sett et slikt symmetrisk knebrudd, som en rund kake delt i nærmest fire identiske kakestykker. Naturligvis var også korsbånd, brusk og muskelfester skadet. Det var svært smertefullt for meg. Det ble satt inn ståltråd som senere røk etter en sykkeltur, og for å gjøre vondt verre, fikk jeg også stafylokokker. Deretter fulgte flere år med smerter og ytterligere operasjoner, trening, kiropraktikk og fysikalske øvelser.

Jeg levde med kne og hoftesmerter konstant – dag og natt. Bare ved hjelp av de tyske balanseskoene fra Chung shi ble jeg langsomt bedre. Den vinklede balanseskoen fra Chung shi har nemlig den fordelen at den vinklede sålen sørget for at jeg fikk en mer oppreist og rett holdning og en korrekt gjennomføring av gangen slik at kroppsvekten min ble distribuert optimalt. For meg betød det at belastningen på kneleddet og hofteleddet ble optimalt, og jeg unngikk overbelastning. Dette var svært viktig for meg fordi kroppen min jo naturligvis forsøkte å kompensere for det dårlige kneet og dermed overbelastet andre ledd, særlig hofteleddet. Mine balanseskoen fra Chung shi har betydd en enorm forbedring av mitt kneproblem og min livskvalitet.

Min erfaring er også at balansesko ikke bare er balansesko. Jeg hadde tidligere hatt et par balansesko av en annen type, men de kunne ikke avhjelpe mitt kneproblem. Dette gjorde at jeg for to år siden oppsøkte Christine Stranne i skobutikken Shop Cristina i Fuengirola for å få råd og hjelp. Jeg hadde nemlig fått vite at de hos Shop Cristina hadde flere typer balansesko som kanskje kunne hjelpe meg. Samtidig hadde jeg blitt fortalt at butikkens eiere alltid brukte mye tid på å hjelpe og veilede den enkelte kunde og ta høyde for deres individuelle problemer, noe som var svært viktig for meg med mitt problem.

Jeg er i dag svært glad for at jeg for 2 år siden lyttet til de rådene jeg fikk hos Shop Cristina og kom i gang med å bruke Chung shi-sko. I dag er jeg så frisk som jeg kan bli og belaster kneet fornuftig og korrekt. Jeg bruker mine Chung shi-sko så ofte jeg kan. Ikke bare er kneet fornøyd med disse skoene, rygg, nakke, hofter og ankler har stabilisert seg ved bruk av skoene. Blodsirkulasjonen i bena mine er også forbedret, og jeg har fått orden på kroppen etter år med dårlig helse med en kombinasjon av å gå i Chung shi-sko og Biophoton-terapi med Chiren.

For et par uker siden "måtte" jeg bare skaffe meg to par til av Chung shi, ett par er fjellsko. Da jeg kom hjem, sammenlignet jeg for moro skyld undersiden av sålen på den nye skoen og det gamle paret – tro det eller ei, det var null slitasje, og det selv om skoene ble brukt i Kina på kryss og tvers flere år på rad. Jeg håper mine erfaringer kan brukes av andre med smerter i kne eller andre steder i kroppen. Mitt liv er i hvert fall forandret til noe mye bedre etter at jeg begynte å gå i et par Chung shi-sko.

Slik slutter Beates beretning om hennes erfaringer med Chung shi-sko. Hvis du har fått lyst til å prøve Chung shi-sko eller få mer informasjon, så kontakt Shop Cristina på tlf.: 952 462 444.

 

 

 

 

 

Av Cristine Stranne, Shop Cristina

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.