Månedsmagasinet på Costa del Sol
Krom – et mineral fra ungdommens kilde

Krom - et mineral fra ungdommens kilde


 

Krom har betydning for blodsukkeret. De siste årene har betydningen av krom som et viktig spormineral for mennesker blitt klarlagt. Krom inngår i den såkaldte Glukose Tolerance Faktor (GTF), som foruten krom også inneholder b-vitaminet Niacin (B3) samt tre aminosyrer, glycin, glutaminsyre og cystin. GFT fungerer som hjelpefaktor for hormonet insulin når det skal transportere druesukker (glukose) inn i cellene. På denne måten hjelper krom til med å stabilisere blodsukkeret på et normalt nivå.
Vitaminlignende krom er absolutt nødvendig for veksten, energien og den vanlig helsetilstand. På grunn av dets vitale rolle og dets betydning for immunforsvaret er det en av kroppens viktigste beskyttende faktorer mot sykdommer.
Mennesket fødes med en beholdning på bare 6 mg, som ikke reduseres ved sunn kost bestående av naturlige matvarer. Med den moderne industrialiserte kosten alene (såfremt man bare lever av det), vil krombeholdningen ha forsvunnet ved 30-års alderen.
Krom finnes i minimale mengder overalt i kroppen, men er viktige for organene hjerte, lever og hjerne. Hele glukosestoffskiftet er delvis basert på insulinets partnerskap med en substans, som kaldes GTF og som inneholder krom. Krommangel kan føre til en anormal glukosetoleranse og mangel på energi, for lavt blodsukker og sukkersyke.
Ettersom leveren bruker krom for å omdanne stoffer til energi, er krom vitalt for å kunne holde kolesterolnivået lavt og for hjertets helsetilstand. Krom er også vitalt for produksjonen av nye proteiner. De hvite blodlegemene har behov for krom for å bekjempe bakterier, virus, giftstoffer, leddgikt og alderdomssymptomer. For å stå imot stress, må binyrerne også ha sin forsyning av krom. Hjernen trenger krom for å kunne oppretholde sukkernivået og unngå mentale forstyrrelser som i verste fall kan utvikle seg til schizofreni.
Krom finnes i to former; organisk og uorganisk. Man må være klar over at organisk krom, såkalt kromgjær, tas opp og utnyttes bedre i kroppen enn uorganisk krom.

Hvem trenger bruk krom?
Mennesker med hyppig hypoglykjemi (for lavt blodsukker) eller sukkersyke, hjertepasienter, mennesker med svakt syn, mentale lidelser og personer som har tilbøyelighet for å bli rammet av infeksjoner, har særlig behov for dette mineralet. Det samme har de av oss som er utsatt for kraftig forurensing, som har gjennomgått kirurgiske inngrep, gravide og mennesker som lider av leddgikt.

Organisk krom kan fås i Vitamina i Centro Idea, Mijas.
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.