Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gluten – lett og vanskelig

Vi elsker å sette tennene i et flott hevet, hvitt brød. Til brød brukes oftest hvetemel med gluten som ofte kan volde fordøyelsessystemet o.l., mye besvær. Gluten er proteiner som finnes i hvete og andre kornsorter.

Gluten før og nu
Hveten stammer opprinnelig fra Middelhavslandene og Midtøsten. Hvete er, sammen med mais og ris, de mest brukte kornsortene i verden. Hveten inngår i mange forskjellige matvarer, f.eks. hvetemel, fullkornhvetemel, hvetegryn, øl og mange andre forskjellige matvarer. De siste årene er mye endret med hvetens egenskaper. For bare 50 år siden kunne vi ikke dyrke hvete til brød med så høyt gluteninnhold som vi gjør i dag. Det gir et flottere og lettere brød, men jeg har en mistanke om at det også kan være en medvirkende årsak til at flere og flere mennesker ikke tåler gluten. Gluten er et problem for mange som har fordøyelsesproblemer. Har du en diagnose som sier at du ikke tåler gluten, kalles det cøliaki. Forskere mener at rundt 50.000 nordmenn lider av cøliaki. En dansk overlege, Steffen Ulrik Friis, mener at cøliaki er blant de hyppigste, kroniske tarmlidelsene hos voksne og den hyppigste hos barn. Faktisk kan det nesten kalles en folkesykdom.
Bortsett fra i hvete finnes gluten også i spelt, rug, bygg og havre. I havre er ofte gluteninnholdet ikke særlig stort. Det antas at i Sverige og Irland er de landene med flest tilfeller av glutenallergi.

Symptomer
Et tydelig symptom på glutenintoleranse er tretthet. Lider du av oppblåst mage og magesmerter, kan det også være en særdeles god grunn til å utelate glutenholdige matvarer i en periode.
Gluten mistenkes også i dag av mange forskere for å medvirke til utallige lidelser, alt fra vektøkning, oppblåst mage, diaré, til mer alvorlige sykdommer som cøliaki, schizofreni, autisme, depresjoner og hudlidelser, f.eks. psoriasis og mange andre mindre kjente lidelser som f.eks. AHDH, Tourette m.m. Det er observert at flere mennesker med schizofrene lidelser også har cøliaki. Mange av dem kan vise til en vesentlig bedring ved helt å unngå produkter med hvete. De beste resultatene oppnås om det også unngås melkeprodukter.
Lidelsen heter Cøliaki når det er stilt diagnosen glutenintoleranse. Cøliaki er en lidelse i tarmsystemet og kjennetegnes av diaré som lukter eller snarere stinker, ofte iblandet fett fordi opptagelsen av fett og proteiner forhindres og resultatet blir dårlig trivsel, både psykisk og fysisk og vekttap. Hos mennesker med cøliaki reagerer tarmslimhinnen mot glutenproteinene og dermed skades tarmslimhinnens flimmerhår og erstattes av betennelsesceller. Opptak av mat forringes vesentlig. Når kroppen din ikke tar opp mat, får du lett et underskudd av mange næringsstoffer, noe som kan føre til smerter både i skjelett og muskler.

Kvikksølv som medvirkende faktor
Bortsett fra en arvelig tendens, kan en annen faktor kanskje være kvikksølv fordi det ødelegger nettopp det enzymet som skal bryte ned gluten og kasein (sistnevnte finnes i melk, og kanskje er det derfor at gluten og melkeintoleranse ofte går hånd i hånd). Mange kunder forteller meg at de har fått fjernet amalgamfyllinger. Likevel er det viktig å vite at du kan være utsatt for kvikksølv gjennom vaksinasjoner eller helt tilbake fra da du var foster og fikk kvikksølv fra moren din sine amalgamfyllinger. Eller kanskje har du blitt utsatt for kvikksølv gjennom arbeid eller miljøet som helhet.

Diabetes og gluten
Mange diabetikere utvikler med årene en glutenintoleranse, og det kan kanskje være årsak til de nerveskadene man ofte ser ved diabetes.

Barn og gluten
Gluten er enda en grunn til å amme barna sine i lang tid. Ofte viser lidelsen seg nemlig hos barn få måneder etter at har begynt å spise kornprodukter. Babyer bør aldri få kornprodukter før de er seks måneder. Cøliakien kan oppstå i alle aldre. Er det voksne som diagnostiseres, viser det seg ofte at de har hatt problemer med magen hele livet.

Hveteallergi
En allergi overfor selve hveten er ikke cøliaki. Hveteallergi er sjelden, men skyldes at kroppen har dannet allergiantistoffer (IgE) overfor et eller flere av de proteinene som finnes i hveten. Det kan være gluten, men det kan også være andre proteiner. Denne allergien kalles en ”straks-allergi” fordi symptomene viser seg i løpet av få timer etter at man har spist det man ikke tåler. Her kan symptomene f.eks. være kløe i ganen, feber, astma, m.m.

Diagnose søkes
Ønskes en diagnose, kan det være nødvendig å ta en biopsi av tynntarmen, men ofte begynner man med en skanning først. Man kan også få sin mistanker styrket ved forskjellige blodprøver der det måles forskjellige antistoffer. Hvis du ønsker å komme til bunns i årsaken, kan du evt. bli testet for tungmetallforgiftning hos en lege.
Hvis en kunde f.eks. kommer med utpreget væskeopphopningsproblemer, mistenker jeg ofte at gluten er synderen. Jeg foreslår derfor at man holder seg borte fra brød og pasta i en måned. Hvis kunden f.eks. utbryter: ”Jeg ELSKER brød/pasta, det er det siste du kan ta fra meg” så vet jeg at jeg er på rett spor. Mange ganger har det nemlig med tiden oppstått en higen etter kornprodukter med gluten. Det er snakk om en avhengighetsallergi som kan føre til søvnløshet, hyperaktivitet og andre atferdsforstyrrelser, depresjon, samt kanskje spiseforstyrrelser som Bulimi og Anoreksi.

Hjelp til selvhjelp
Det kan være vanskelig å følge en glutenfri diett, og mange føler seg ganske hjelpeløse når hvete og andre glutenholdige kornsorter må utelukkes fra hverdagen, men det finnes mange velsmakende og sunne alternativer, f.eks. quinoa som er uten gluten og inneholder en masse aminosyrer, fibre, fosfor og magnesium. Quinoabrød smaker veldig godt. Dessuten kan quinoa blandes med andre glutenfrie melsorter, f.eks. ris, mais, bokhvete, mandelmel, kokosmel, m.m. Hel quinoa kan også brukes i stedet for ris og blandes i salater og finnes også som knasende sprøe quinoaflakes. Cornflakes finnes også i maisform som særlig brukes av barn til frokost. Dessuten finnes det glutenfrie bakeblandinger, samt pasta, brød, kaker, osv. For glutenallergikere er det svært viktig å lese matvaredeklarasjoner, fordi hveten er en skjult faktor i mye mat. Tenk bare på f.eks. pølser. Vær oppmerksom på at mange E-numre kan være framstilt av stivelse fra glutenholdige kornsorter og derfor kan inneholde små mengder gluten. Likeledes kan mange sukkerstoffer inneholde spor av gluten. Det samme kan være tilfellet med forskjellige soyasauser. Husk også å unngå øl som er brygget på korn. Selv små mengder gluten kan medvirke til ytterligere ødeleggelse av tynntarmens flimmerhår.
Har du en glutenallergi, skal du sannsynligvis unngå gluten resten av livet, men du kan gjøre mye for å styrke kroppen. Likevel tilrådes det en nokså streng diett resten av livet, fordi for mye slendrian i kosten kanskje kan føre til benskjørhet.

Kosttilskudd
Sørg derfor for et godt multivitamin/mineralprodukt, f.eks. Omnimin eller OmniX. Har du gjennom lengre tid slitt med diaré, kan det være nødvendig med jerntilskudd i en periode. Det er også viktig med tilskudd av sink fordi mange av kroppens funksjoner avhenger av tilstrekkelig med sink. Mange mangler dessuten B12 og folinsyre. Det kan tilføyes ekstra E-vitaminer som ofte viser seg å være særdeles gode til alle former for allergi. Kalk og magnesium har også en god effekt. Det samme har omega 3 og 6 som i mange tilfelle kan hjelpe med å redusere symptomene og er særdeles viktige for slimhinnene. Det kan også anbefales å tilføye probiotic-kapsler, f.eks. symbioflor +
Av gode teer kan nevnes te av brennesle og lindeblomst, evt. søtet med litt honning. Av gode matvarer bør særlig grønne grønnsaker framheves, og gulrøtter som er rike på betakaroten og som særlig styrker slimhinnene i tynntarmen. Av andre gode fødevarer er frukt, salater, bønner, linser, magert kjøtt, ris, poteter og mais.
Det kan være god hjelp i soneterapi og/eller akupunktur.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.