Det ville være en ære å kunne representere Norge, sier Carmen Naesgaard beskjedent. Den norskspanske 22- åringen er i ferd med å innta toppen i det spanske ridemiljøet.
Carmen kan allerede se tilbake på en rekke topplasseringer i nasjonale mesterskap i dressurriding for juniorer og ”Young Riders” (ungdom) og til gode resultater i flere europamesterskap i riding for Spania.
I år er utfordringen ekstra stor. Fram til nå har hun bare ridd i yngre årsklasser. Heretter skal hun konkurrere med eliten blant voksne, spanske ryttere.
Tidlig krøkes
Det begynte veldig tidlig. Allerede som barn oppdaget foreldrene, norske Jens Naesgaard og spanske Maria Angustias, at Carmen og broren Jensito(24) likte å være sammen med dyr, særlig hester.
– Mamma og pappa ville vi skulle prøve å ri, selv om verken mamma eller pappa selv har drevet med riding, sier Carmen som havnet på hesteryggen som treåringen og som etterpå stort sett er blitt der.
– Med unntak av halvannet år da jeg som sjuåring hadde et lite opphold med dans, har det meste handlet om hest og riding, forteller Carmen.
Øving, øving, øving…
I dag er den private stallen ”Cuadra El Hinojal” et par kilometer nordover fra La Cala i Mijas, Carmens andre hjem. Her har hun sin faste hest, 13 år gamle Ciowa, og her bor hennes faste trener og læremester Isidro Maldonado.
Om dagen studerer Carmen ved Universitetet i Málaga. Hun har gjort ferdig to av tre studieår. Når hun forlater lesesaler og seminarer, går turen videre til stallen der den daglige treningen med hesten venter.
Carmen begynte å ri sin nåværende hest, Ciowa, i 2003. Allerede ett år senere ble hun tatt ut til europamesterskapet i riding i Danmark. Med en god 16. plass, markerte dette gjennombruddet hennes innenfor dressurriding.
Hardt arbeid
Innenfor hestemiljøet her i Spania har mange fulgt Carmen fra starten som ”ung og lovende” til hun i dag regnes for å være blant de beste eksponentene for dressurriding, både i Spania og i Europa.
– Konkurransenivået er svært høyt og skal du oppnå gode resultater, krever det mye hardt arbeid, sier Carmen. Hun synes ikke bestandig det er like lett å få nok tid til å følge opp ridingen og kombinere dette med studier og fritid.
Treneren Isidro Maldonado, Ciowa og Carmen har alle jobbet hardt for å komme dit de er i dag. I og med at Carmen fra i år går fra young rider til senior, venter enda større utfordringer.
– Jeg vil nok merke forandringene, og det vil bli tøft for både hesten min og meg. Men jeg liker utfordringer og vi vil begge gjøre vårt for å nå våre mål.
– Jeg vil gjerne drive med riding i flere år ennå, sier Carmen.
En av hennes første trenere var for øvrig norske Cathrine Tyskrud som på den tiden drev undervisning i Spania. Hun trente Carmen fram til hun var 13 år.
– Hun lærte meg alt det grunnleggende i riding samt vask og stell og å stole på hesten, forteller Carmen.
Tyske hester
Du ville kanskje trodd at når man driver med dressurriding i Spania, handler det bare om ”andaluserne” (spanske hester av ren rase, såkalt PRE – Pura Raza Española)? Men nei. For Carmens Ciowa er en tysk ”Hannover”.
– Hester med en slik avstamming er vanligvis mer elegante. Disse hestene er psykisk sterke og vanligvis kraftigere enn sine spanske slektninger, sier Carmen, selv om PRE er enklere og ”snillere” hester.
– Det er i dag lettere å finne en god tysk enn en god spansk dressurhest.
I dag er Ciowa 13 år, og Carmen håper å kunne bruke hesten i fem-seks år til?
– Men når hesten er 19 år, vil de vanligvis være uegnet for dressurriding på toppnivå, forteller hun.
Persistente
I stallen ”El Hinojal” har Carmen og broren Jensito også to andre hester, også de tyske Hannoveranere. Jensito som også kan vise til gode resultater, blant annet en fjerde plass i det spanske mesterskapet i 2003 og 2006 samt deltagelse i europamesterskapet i 2006, bruker hesten Robiñho (7 år), mens Ricardo på 6 år, foreløpig regnes som føll.
Selv om hestenes kvaliteter er avgjørende for gode resultater, er Carmen opptatt av rytternes rolle. Hun snakker om å være målbevisst og tviholde på fokuset mens treningen pågår.
Carmens treningsøkt med Ciowa starter gjerne tidlig kveld, etter at strålene fra sola ikke lenger er så sterke. Det starter med stell og saling før den første, forsiktige oppvarmingen på ridebanen finner sted. Deretter er det systematisk jobbing sammen med treneren Isidro; galopp, trav, skritt, ”piaff” og ”passage”.
Norsk pass
Fra sommeren 2004 har Carmen hatt plass på det spanske landslaget i riding. På spørsmålet om hun kunne tenke seg å bytte til det norske landslaget, forteller hun at det ikke har vært aktuelt så langt og at det bare har vært uformell kontakt.
– Men jeg har jo norsk pass, og for meg ville det vært en ære å få lov til å representere Norge. Det går jo an å bo her i Spania, selv om jeg eventuelt representerte Norge, svarer Carmen som snakker bra norsk og gjerne tilbringer deler av sommerferien i Norge.
Carmens meritter – så langt
• 2001: 2. plass i det spanske mesterskapet for infantiles (barn), 14 år gammel
• 2002: 4. plass i det spanske juniormesterskapet, 15 år gammel
• 2003: 13. plass i det spanske juniormesterskapet, 16 år, første mesterskap med Ciowa
• 2004: 2. plass i det spanske juniormesterskapet, 17 år gammel, 16. plass i EM i Århus
• 2005: 1. plass i det spanske juniormesterskapet, 12. plass individuelt og bronsemedalje lag i EM i Italia.
• 2006: 1. plass i det spanske mesterskapet for ”Young riders”, 18. plass i EM i Østerrike.
• 2007: 1. plass i det spanske mesterskapet for ”Young riders”, 6. plass i EM i Tyskland.
• 2008: 1. plass i det spanske mesterskapet for ”Young riders”, 12. plass i EM i Portugal.
• 2009: Plass i den spanske landslagstroppen for seniorer, 7. og 10. plass i Grand Prix International ”Sunshine Tour”.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001