Månedsmagasinet på Costa del Sol

En seneknute er en liten cyste som er plassert ved bøye- eller strekksenene i hånden, over håndleddet eller ved fingerleddene. Den lille blæreformede fortykkelsen kan ha forskjellig omfang – fra størrelse på linje med en ert og opp til et dueegg(om noen fortsatt husker hvordan de så ut) og er fylt med geleaktig væske.
En seneknute kan oppstå i sener, i et ledd og i svært sjeldne tilfeller i knokler. Det er aldri beskrevet ondartete tilstander av denne sykdommen.
Seneknuten kan ofte føles utefra og kan medvirke til smerter og irritasjon, eller den kan være uten noen form for plager ut over det kosmetiske.

Hva utløser sykdommen?
Årsaken til sykdommen er ukjent. Det sees likevel en overrepresentasjon hos pasienter med leddgikt, stoffskiftelidelser eller sukkersyke.
Man kan ikke utelukke at overbelastning eller mindre vridninger av ledd, forstuinger og lignende kan medvirke til utviklingen av en seneknute.

Behandling:
Ved behandling av en seneknute kan man forsøke å tømme væsken i seneknuten, dette gir likevel ofte mulighet for at de kommer igjen.
Man kan også forsøke å sprøyte inn binyrebarkhormon, men her vil likevel 20-30 prosent komme igjen.
Ved kirurgisk behandling fjernes seneknuten inkludert en liten del av seneskjedeområdet eller kapselområdet.
Ved denne behandlingen kommer ca. 5 prosent igjen.

Etterbehandling/sykemelding:
Stingene fjernes etter to uker. Man kan gjenoppta lettere arbeid etter en til to uker, ved tyngre arbeid trengs sykemelding i to – tre uker. Man må være forsiktig med såret, men ellers holde bevegeligheten i fingrene i gang.
Oversatt til Costa del Sol-norsk betyr dette at man er klar for å spille golf igjen så snart stingene er fjernet.

Av Allan Larsen, Overlege, Ph.d., Centro Sanum

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.