Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Nylig døde en bare tre år gammel dreng i en bil i Vizcaya – det er ikke første gang at et barn dør i en bil. Et par dager senere døde en 11 måneder gammel baby i Belgia fordi foreldrene hadde glemt babyen i bilen. Og det skjer fordi barna dør av dehydrering.
Det er ikke bare barn som bukker under i varmen. Det er forskjellig fra person til person, hvor mye varme kroppen kan klare, men det er vanligvis slik at voksne tåler mer varme enn barn. De voksnes kropper er større, og det betyr at de kan oppholde seg i lenger tid i varmen. Det er mer kritisk med barnas små kropper, og derfor tåler de ikke å oppholde seg særlig lenge i høye temperaturer.
Om sommeren når bilen står i direkte sollys, blir den raskt varm. De mørke bilene blir langt raskere varmet opp enn de lyse fordi svarte biler tiltrekker seg varmen, mens hvite biler reflekterer lyset. Hvis vinduene er lukket og det ikke er noen vind, blir bilen raskt oppvarmet. I løpet av få timer kan temperaturen i bilen kommer opp i over 50º C, og det er livsfarlig. Når kroppstemperaturen når opp i 40º C, er det skadelig, og når den er over 40º C er det direkte livstruende.

Kroppens temperaturregulering
Normalt er det et samspill mellom kroppens varmeproduksjon og evnen til å regulere varmen, og det er avgjørende for at kroppstemperaturen holdes konstant. Temperaturutvekslingen med lufta omkring kan innebære at kroppstemperaturen stiger og synker. Går vi en tur en varm sommerdag, vil den varme, omkringliggende lufta tilføre varmeenergi til kroppen, og kroppstemperaturen vil øke dersom ikke den indre varmeproduksjonen er i stand til å redusere tilstrekkelig med energi. En forutsetning for å kunne motstå en slik varmepåvirkning, er først og fremst en tilfredsstillende svetteproduksjon. Svetten i seg selv innebærer ingen større temperatursenkende effekt. Det er først når svetten fordamper at effekten oppnås. Denne fordampingen vil likevel bli vanskeliggjort dersom lufta omkring har høy fuktighet, slik som her på Costa del Sol. Derfor er en ventilator bra å bruke – den får svetten til å fordampe.

Væskebalanse
Med væskebalanse menes kroppens evne til å skape likevekt mellom væskeinntak og væsketap. Når det er varmt, er væsketapet stort – ved et væsketap på bare to prosent faller arbeidsevnen med 25%. Ved mye varme, vil væsketapet ligge betydelig over to prosent
De første tegn på dehydrering er hodepine og svimmelhet. Personer med begynnende heteslag, vil ofte føle voldsom tretthet, kvalme, irritasjon, svimmelhet og hodepine. Huden er ofte blussende rød og tørr(evt. med gåsehud, tross varmen). Man kan også få kraftige muskelkramper – hetekramper. Med stigende kroppstemperatur vil personen bli mer fjern og desorientert. I verste fall blir personen vanskeligere å få kontakt med og til slutt bevisstløs. Personen er nå i LIVSFARE!
Husk å drikke mye van i varmen – men sørg også for at saltbalansen er i orden, og etterlat aldri noen levende vesener i bilen!

Av Hanne Rosenkilde Rothe, farmasøyt og audiolog, AudioMas Spain SL

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet