Månedsmagasinet på Costa del Sol
Folkets røst: Er monarkiet en foreldet institusjon?

Folkets røst: Er monarkiet en foreldet institusjon?

alt

Er monarkiet en institusjon vi bør ta vare på? Tjener kongehusene et formål i 2009? Er medlemmene av kongehusene gode representanter eller var vi bedre tjent med folkevalgte representanter?
Den spanske kongefamilien satte for alvor i gang debatten da han i fjor ba den venezuelanske statslederen Hugo Chávez om å holde munn. Deretter ble det kunngjort at kongeparets eldste datter, prinsesse Elena, skulle skilles og at hun sammen med barna var flyttet fra sin mann. Disse stormene har ennå ikke helt lagt seg.
Vi har spurt spanjoler og nordmenn hva de synes om monarkiet og det spanske kongehuset.

Andrés Nuñez
Jeg er royalist og håper at monarkiet i Spania fortsetter i mange år ennå. Monarkiet betyr for meg en sikkerhet for innbyggerne. Jeg kan huske da vi under diktaturet konstant hadde Guardia Civil på nakken, når vi gikk på gata. Det skjer ikke igjen så lenge vi har kongehuset og ikke minst Juan Carlos som statsoverhode.
Jeg synes folk skal vite hvor mye kongefamilien tjener hvert årlig. Det framgår ikke tydelig, og derfor er det heller ingen kontroll. Det burde det være fordi det er spanjolenes penger som brukes. Kongens rolle som familiens eller Spanias overhode er svært viktig fordi det er han som ta de svake i samfunnet i forsvar. Jeg er født samme år som ham, og vi har begge tatt en utdannelse i marinen. Det var ingen forskjell på å være konge eller vanlig soldat, det synes jeg er bra. Felipe blir en god konge hvis han tar etter sin far.

Elena Salguero
Jeg forstår ikke at det fortsatt eksisterer monarkier i dag. Jeg synes det er et fullstendig gammeldags konsept som jo også stammer fra en historisk periode der kongen var eneste regent. I dag finnes det andre som styrer landet, og derfor er det en absurd og irrelevant dobbeltrepresentasjon av makten. Min eneste trøst er at det spanske kongehuset tross alt er rimelig diskret og normalt ikke involvert i skandaler, slik vi ser i andre europeiske kongehus.
Det er påfaldende at monarkiet bare tilpasser seg de nye tidene på de områdene der det passer dem; altså når det gjelder å oppnå rettigheter. Men samtidig er de nettopp ikke villige til å gi slipp på sine privilegier.
Kongefamiliens rolle er i dag å dra på offisielt besøk og møte opp ved velgjørende arrangementer, men det synes jeg de skulle la de folkevalgte politikerne ta hånd om. For øvrig forstår jeg ikke hvorfor de må ha så mange penger; det er det reneste tyveri! Om Felipe blir en god konge vet jeg ikke, for hva krever det? Å ta seg godt ut i offentligheten, mens man diskret bruker av fellesskapets penger.

Mari Carmen Ruíz
Jeg er helt klart for monarkiet. Jeg synes den spanske kongefamilien er gode representanter for Spania i utlandet, særlig hvis man sammenligner med det engelske kongehuset som jo ofte er preget av skandaler. Jeg likte godt den måten kongen reagerte på over for Chávez. Det var en menneskelig reaksjon som viste den menneskelige side av Juan Carlos. At prinsesse Elena er separert synes jeg er helt normalt. Hun har da rett til å leve sitt eget liv som hun ønsker. Det viser bare at monarkiet er blitt modernisert. Jeg tror ikke kongefamilien lever et uhørt luksuriøst liv, i grunnen tror jeg pengene blir godt brukt, for vi betaler jo også mange skattepenger til andre personer og formål der vi ikke får så mye igjen. Jeg er overbevist om at Felipe blir en god konge, og jeg gleder meg til å se hans lille datter Leonor bli dronning en dag. Vi må bare endre grunnloven litt først.

Wencke Bjorvand
Jeg er monarkist. Jeg tror at medlemmene av Norges kongefamilie har det friere enn medlemmene av den spanske kongefamilien. Felipe fikk jo virkelig slite for å få lov til å gifte seg med den han ønsket.
Likevel har jeg ikke alltid vært så begeistret for dem de norske kongelige har giftet seg med, men Mette-Marit har blitt flink, hun har absolutt vokst med oppgaven.
Jeg tror ikke at en president ville kunne påta seg de oppgavene kongefamiliene nå gjør. Der er de kongelige mye bedre representanter.
Det familiens medlemmer koster den norske staten, er i virkeligheten en god investering. Jeg er sikker på at vi fortsatt vil ha monarkiet langt ut i framtiden.

Arne Larsen
Jeg er helt klart mot monarkiet som institusjon. Med det mener jeg at jeg ikke har noe imot kongehusenes medlemmer som sådan, de er sikkert utmerkede mennesker, og jeg har da heller ikke det spor imot at de lader sig skille, gifter sig med en fraskilt eller laver én eller anden skandale.
Det jeg er imot er hele tanken om at noen fra fødselen av skulle være mer verdt, være viktigere enn andre. Hvorfor det? Det strider imot den likestillingen og det demokratiet som Norge er bygget på. Det samme gjelder i Spania. Det går også langt over min forstand hvorfor så mange – både nordmenn og spanjoler – går så mye opp i disse menneskenes gjøren og laden. Hvilken kjole en prinsesse har på, hvilke sko, hvem de omgås med og sånt. Er ikke det likegyldig?
Jeg er sikker på at vi ville være langt bedre tjent med en demokratisk valgt president som kunne påta seg de samme oppgavene som kongefamiliene i dag utfører.

Anbjørn Lindland
Vårt kongehus er flott! De er flotte representanter for vårt land. De reiser til utlandet med regjeringen på forretningsreiser der de er med på å åpne dørene for forretningslivet og fremme Norges eksport, i tillegg til at de uttrykker stabilitet. Alt dette er verdt pengene. Jo, i Norge gjør de bra arbeid.
Jeg tror slett ikke at vi kunne ha samme nytte av en president som jo ville ha en politisk agenda å ivareta. Det har ikke de kongelige.
Jeg synes dessuten at den spanske kongefamilien er gode representanter for landet. De lever også opp til oppgaven, selv om de i offentlighetens søkelys hver dag, året rundt.

Av Stine Mynster/Comunica.dk og Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.