Månedsmagasinet på Costa del Sol
Til værs med Det Norske Magasinet –Ballongferd over Ronda

Til værs med Det Norske Magasinet –Ballongferd over Ronda

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jeg kontaktet to andalusiske luftballongselskap og fikk svar fra Glovento fra Granada. De lovet å kontakte meg neste gang kondisjonene var passende og de hadde plass i kurven. Helgen etter brakte kuling i vindkastene, men så kom godvœret tilbake og datoen ble fastsatt. 

Letting før soloppgang

Jeg tropper opp på Rondas féria-plass med de andre fem passasjerene klokken halv åtte en lørdag morgen. Piloten Santiago Vale Correa og hans medhjelper Juan er der allerede med riggen på tilhengeren. Det er fremdeles bekmørkt mens de vurderer hvor vi skal ta av. Juan slipper en vanlig helium ballong opp i luften og Santiago følger den med ørneøyne, mens han studerer dens minste bevegelser. Siden denne type flyvning er fullstendig vœrbasert, er det essensielt å kunne lese vinden og forutsi hvordan den vil oppførere seg. 

Piloten beslutter at vi skal ta av fra et jorde syd for byen, hvor vår danske utgiver Martin Norrbom møter oss med kameraet. Det er grålysning innen den 25-meter lange ballongen hales ut, sjakles til kurven med kabler og tau og blåses opp ved hjelp av en elektrisk vifte og et par heftig propanbrennere. Det trengs, for selv denne relativt lille ballongen inneholder hele 150.000 kubikkfot (4245 kubikkmeter) med varmluft. Men dette er også alt som skal til for at den letter – varm luft! Prinsippet, kalt Arkimedes, beskriver at ballongens oppdrift bestemmes primært av forskjellen i lufttemperaturen inni og utenfor stoffhinnen. Når temperaturen økes inni ballongen, får den lavere lufttetthet enn luften utenfor, hvilket gjør at den stiger. Ballongmunningen trenger ikke å vœre lukket, fordi varme alltid går opp. Den maksimal lovlige operasjonstemperaturen for luftballongen er 120°C, hvilket er langt lavere enn smeltetemperaturen for nylon og andre moderne ballongmaterialer som ligger på rundt 230°C. Konseptet er så enkelt at selv jeg kan forstå vitenskapen bak det. Mens de meter-lange flammene gjør noen av medpassasjerene nervøse, gleder jeg meg enda mer til turen. 

En klassiker

Det slår meg at denne type luftskip har ikke forandret seg stort i de siste par århundrene. Den klassiske flettede trekurven er fremdeles foretrukket fremfor mer moderne materialer, for kurven må vœre lett og sterk, og allikevel fleksibel under landing. Både topprammen som vi skal henge over og fotfestene for å klatre inn i kurven er laget i lær. Den er så smekker at den i mine øyne kan gå rett inn i Luis Vuittons siste reisekolleksjon.

Ballongen selv har heller ikke forandret seg så mye. Den tradisjonelle omvendte tåredråpen er fremdeles den mest vanlige formen. Standard ballongene kalles Montgolfier og er avhengige av varmluft, mens solkraftballonger benytter en sort ballongpose for å tiltrekke seg solvarmen. Selv om England fremdeles er den største produsenten av luftballonger, har de fått sterk konkurranse fra Spania. Selskapet Ultramagic har blitt en av verdens største og beste ballong produsenter siden tre unge katalanere laget sin egen ballong for å følge Jules Vernes flytur over Afrika i 1978.  

Ballonghinnen er delt inn i mellom 4 og 24 paneler som er sydd sammen med strukturelle bånd som kan ta vekten av kurven. Stoffet var opprinnelig bomull, men i dag benyttes syntetiske materialer som nylon eller dacron. Gloventos ballonger er laget av Ultralast som er litt dyrere, men mer slitesterk. Topplokket på ballongen har luftventiler så piloten kan slippe ut varmluft for å sakke en opptur eller starte en nedtur. Ballongene har også et par sideventiler som benyttes for å rotere den. Mens bomullsstoffet kunne spjœre på første flytur, varer dagens ballonger gjennomsnittlig 400-600 timer beroende på luftvarmen, flyhøyden og vekten. Ballongene må inspiseres årlig eller etter 100 timers flyving, beroende på hva som kommer først. Den minste ballongen, en solo Cloudhopper, er bare 600 kubikkmeter, mens de største ballongene kan ha 32 passasjerer. Personlig foretrekker jeg vår snertne ’lille’ globo

Fly-kunsten 

Etter at varmluften bringer ballongen opp i vertikal stilling, gjenstår det bare for oss å klatre inn i kurven. Ektemannen til en av passasjerene, som er igjen på bakken, korser seg. Vi stiger nesten umerkbart og plutselig er jordet under oss bare en liten flekk. Det råder en stille spenning i kurven, hvor det er god plass til alle. Jeg står ved siden av Santiago, slik at jeg kan intervjue han under reisen. Jeg starter med å spørre han hvorfor han ble ballongpilot. ”Det var ballongen som fant meg” spøker han og forteller at han alltid har vœrt glad i ekstreme sporter, men en dag møtte han en ballong og det ble kjœrlighet ved første letting. Nå har han fløyet profesjonelt i over 20 år. 

Det er forresten ikke så enkelt som man kanskje skulle tro å styre en luftballong. Som andre piloter må man ta en spesialutdanning og her i Spania finnes det skoler for ballongførere i Madrid, Barcelona og Valencia. Selv med sertifikatet kan piloten ikke ta med seg passasjerer eller jobbe profesjonelt før de har fløyet over 100 registrerte timer. Andalucía har rundt 15 autoriserte ballongpiloter. 

Santiago forteller at luftballonger har lov til å fly opp til 300 meter over Ronda. Ellers har jeg lest at de fly både ekstremt høyt (Verdensrekorden er på 21.027 meter!) og langt. Når Per Lindstrand og Virgins Richard Branson fløy fra Japan til Nord Canada i 1991, hadde de tidenes største ballong – 30 ganger større enn en vanlig ballong og høyere enn Frihetsgudinnen. Selv om Jules Verne bok fra 1873 var ren fantasi, fløy Bernard Piccard og Brian Jones uavbrutt rundt jorden på bare 20 dager i 1999! 

En god pilot kan gjøre all forskjellen på flyturen, som vi selv får erfare. En ballong fra et annet selskap tar av samtidig med oss nord for Ronda. Ballongen deres begynner med en gang å drive vekk fra byen. Piloten forsøker uten hell å forandre kursen, men de stiger og stiger og distansen til reisens mål blir bare lengre. ”Vi kan bestemme hvor vi tar av fra, men vi vet aldri hvor vi kommer til å lande. Alt beror på vinden,” forklarer Santiago. 

På den måten er ballonger helt unike luftfartøy. De kan bare styres vertikalt. Den eneste måten de beveger seg horisontalt, er med vinden. Piloter liker hverken for mye vind eller når det er helt vindstille, for uten vind kommer ballongen ingen steder annet enn rett opp. Den beste flytilstanden er tidlig på morgenen, når vinden er mer stabil. Ellers er de ideelle værforholdene når det er mange forskjellige luftlag, hver med sin egen vindretning. Ballongføring er derfor en komplisert sak, men en erfaren pilot vil alltid forsøke å finne et pust med vind som tar ballongen i den ønskede retningen.

Heldigvis er Santiago slik en kaptein. Han er rolig og urkul og gjør enhver justering med en kirurgs finesse. Annet enn når han åpner propanflammen, er flyturen behagelig stille. Siden ballonger beveger seg med samme fart som vinden (det er eneste flyende transportmiddel som gjør det), føler vi heller ikke vinden her oppe. Vi flyr over en gård og noen hunder begynner å bjeffe. Santiago forklarer at han unngår å bruke propanen akkurat her for lyden skremmer hønene. I beste fall legger de ikke egg på en uke og i vœrste fall stryker de med av sjokket. Vi vil selvsagt ikke ha en massedød av høner på samvittigheten, så alle er hjertelige enige med han. 

Verdens beste utsikt

Mens ferden fortsetter inn mot byen, sirkler en motorstyrt paraglider rundt oss. 

Vi følger ballongens skygge og glir sakte over den romerske broen, de arabiske badene, og videre inn i gamlebyen. 

Vi ha kommet til målet for alle ballongferder over Ronda – svevende over den verdenskjente Puente Nuevo broen. Rett under oss ligger Tajo juvet med de klassiske spanske bygningene som bokstavelig talt henger over kanten. Dette er hva noen ville ha kalt a million dollar view, men jeg vil si at utsikten er uvurderlig. Så snart man er oppe i luften, er man solgt. Man simpelthen forelsker seg i denne fredelige og unike måten å oppleve verden fra oven. Det er som om flyturen bringer ut vår mest uskyldige og nesten barnlige glede. 

Santiago lener seg ut og hilser på noen folk nede på broen som allerede har begynt å fotografere og filme oss, for å oppleve ballongen fra bakken er ganske stilig det også. På 20 år har han vår aldri hatt en klage eller noen som har fått panikk i kurven. Mens folk ofte knytter neven mot de støyende motorstyrte paragliderne, så smiler de og vinker til ballongen vår.

Han bringer oss opp til 200 meters høyde, så Rondas hus og gater blir små legobrikker. Selv på denne høyden merker man at horisonten kurver seg, men de som trodde verden var flat, kom vel ikke så høyt opp?

Det var engang en ballong

Mennesker har alltid ønsket å fly. Det sies at forløperen til luftballongen var flyvende signallanterner som den kinesiske hœren benyttet fra rundt 200 EC. Leonardo da Vinci skrev og tegnet skisser med ideer til propeller, vinger, helikoptre og luftballonger. Hans Kodeks fra 1505 var starten på moderne aeronautikk, men det skulle ta nesten 300 år før menneskeheten greide å forlate jordens overflate og nœrme seg skyene. 

De franske brødrene Joseph og Étienne Montgolfier begynte å eksperimentere med luftflyving i 1782. De oppdaget at et stoff lettet ved å putte brennende ull og strå under det. Da det kongelige franske vitenskapsakademiet oppdaget eksperimentene deres, ble de repetert foran kong Louis XVI i Versailles i 1783. Ballongen var over 18 meter høy og 13 meter bred og veide hele 400 kg, mest fordi den hadde et gigantisk forgylt kongelig emblem malt på ballongen. De første flypassasjerene var en sau, en and og en hane som ble bundet fast i kurven. Under øredøvende applaus, og sikkert en del breking og kvakking, reiste ballongen 600 meter opp i luften før den spjæret og landet i en skog nœr slottet cirka åtte minutter senere. Etter dette insisterte kongen at de benyttet dødsdømte fanger under den første ballongferden med mennesker, men den noble Jean-Francois Pilatre de Rozier og markien François d’Arlandes ønsket den œren. Flyvingen skjedde på den 15 oktober, 1783, for akkurat 237 år siden ved utgivelsen av dette magasinet. Den første kvinnelige profesjonelle ballongpiloten, utnevnt av både Napoleon og Louis XVIII, het Sophie Blanchard. Hun fløy ikke bare ballonger, men spesialiserte seg i å sende opp fyrverkeri fra kurven over Paris. Med kombinasjonen av en enorm hydrogengassfylt bomullsballong og tidlig pyroteknikk, kan man bare tenke seg hvordan det endte… 

En uforglemmelig tur

For Santiago er det ingen tvil – sikkerheten kommer alltid først. ”Hvis det er noen som helst tvil om været, så drar vi ikke oppi. Vi kansellerer heller én gang for mye enn å risikere en ubehagelig flytur,” sier vår sindige pilot. Ellers er forholdsreglene klare. Man kan bare fly mellom soloppgang og solnedgang med sikt på minst 3 kilometer og vindstyrke under 10 knop. Ballongen må vœre utstyrt med forskjellige instrumenter for å måle høyde, vind, hastighet og temperaturer, i tillegg til GPS og radio for å holde bakkekontakt. Når det gjelder passasjerene, anbefales det at man er i god helse og har på seg komfortable klær beroende på sesongen. Selskapene må også ha forsikring og må nå følge helsemyndighetenes CoVid-protokoller. Glovento er assosiert med Agencia Estatal de Seguridad Aerea i Spania og European Aviation Safety Agency. Så alt er i fulle orden.

Vi lander som vi tok av på et jorde rett utenfor Ronda og føler knapt det lille dunket da vi treffer bakken. Det har vœrt en forglemmelig opplevelse, så når du planlegger ditt neste besøk til drømmebyen Ronda, gjør det fra luften. Ingenting kan toppe en ballongflyvning over la ciudad soñada.

Turen inkluderer sikkerhetsforberedelser, 60-90 minutter flygning, samt frokost og varere cirka 3-4 timer. Gruppe flytur: 200€ per person (med 6, 8 eller 12 personer)

Privat flytur: 900€

Så snart man er oppe i luften, er man solgt. Man simpelthen forelsker seg i denne fredelige og unike måten å oppleve verden fra oven. Det er som om flyturen bringer ut vår mest uskyldige og nesten barnlige glede. 

Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet