Månedsmagasinet på Costa del Sol
Søppel – bare kaste eller sortere? Sortere så klart!

Søppel – bare kaste eller sortere? Sortere så klart!

Hvis man ikke er en zero-waster, er det høyst sannsynlig at man produserer avfall av ulike slag hver dag. Fra Norge er vi for lengst vant til å sortere både vanlig husholdningsavfall, papp og papir og annet som elektronikk, møbler m.m. Men hvordan fungerer det her på Costa del Sol?

Husholdningsavfall
Kildesortering blir en stadig mer bevisst oppgave, også her på de sør-spanske breddegrader. Mange steder langs kysten finnes det nå moderne stasjoner for husholdningsavfall med beholdere som er senket ned i bakken, hvor søppelet kastes ned i rør. Disse er ofte merket med organico, envases, vidrio og papel. Gjennom å sortere sitt husholdningsavfall nøye og kaste det i riktig beholder, gjør man avfallssorteringen betydelig enklere. Så hva skal kastes i hvilken? Vi tar en titt ned i hver av dem:

Organico: betyr organisk avfall. Her tenker kanskje en del at det bare handler om matavfall, men hit skal også støv og rusk etter hjemrengjøringen, bleier, kjøkken- og toalettpapirruller, porselensskår fra f.eks. en knust tallerken samt annet organisk avfall.

Envases: betyr forpakninger. Her går lette forpakninger som plastforpakninger av PVC, PET, Polyetylen og Polypropylen samt Tetra-forpakninger som f.eks. melkekartonger.
Som norsk kan det høres merkelig ut at metall- og plastforpakninger skal i samme beholder, så her bør det legges til at når dette avfallet ankommer søppelplassen, separeres plast fra metall maskinelt.

Vidrio: er det samme som glass og i motsetning til mange andre land hvor det er forskjellige beholdere for farget og ufarget glass, så kastes alt glass her i én og samme beholder. Det er viktig å huske å skru av eventuelle korker og lokk, for denne beholderen er utelukkende for helt glass; med andre ord for glassbokser og flasker. Eventuelle glass- eller porselensskår hører hjemme i beholderen for organisk avfall.

Papel: på en del av disse står det papel y carton og på andre bare papel. Felles for disse beholderne er at de er reservert for papir og kartong som inkluderer aviser og magasiner samt pappkasser. Det skal ikke være fettflekker/matrester på materialet, og all eventuell teip, stifter og lignende må være fjernet.

Det som ikke hører hjemme i denne beholderen er f.eks. melkekartonger som skal som tidligere nevnt, sorteres som forpakning.

Gjenvinningsstasjoner
Det skal være lett å sortere søppelet sitt! Derfor finnes det langs kysten både mindre, mobile gjenvinningsstasjoner (Punto Limpio Móvil) i mange urbane områder og store gjenvinningssentraler (Punto Limpio), ofte litt i utkanten av kyststedene. Ved de mobile gjenvinningsstasjonene kan man sortere avfall som ikke skal kastes i de tidligere nevnte avfallsbeholderne. Det dreier seg f.eks. om mindre elektronikk som mikrostøvsugere og datamaskiner, tv-apparater, batterier, tonere fra skrivere, lamper, malingrester og andre væsker, etc.

Ved de større gjenvinningssentralene kan man kaste alle typer avfall, og er man i tvil om hva som skal sorteres og hvor ting skal kastes, er det alltid betjening der som man kan spørre.

For informasjon om din nærmeste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommunes hjemmeside.

Hvordan sorteres disse?
Når det kommer til visse typer avfall oppstår det flere spørsmål enn om andre. Her følger en liste over avfall som flere av Costa del Sols kommuner har gått ut med spesifikk informasjon om:

Møbler: Hvis du har møbler du vil kvitte deg med, er det lett å tro at det er bare å sette dem ut på gaten, så kommer det noen og henter dem, men dette er ikke tillatt. De fleste kommuner har en gratis møbelhentingstjeneste. Man ringer da til et telefonnummer som er oppgitt på kommunens hjemmeside og får beskrevet når og hvor man kan sette de gamle møblene ut, for at kommunens bil kommer og henter dem.
Tips! Er møblene hele? Mange veldedighetsorganisasjoner kommer og henter møbler gratis, som senere doneres eller selges til inntekt for veldedige formål.

Olje: Her handler det om olje som brukes i matlagning og som hvis den havner i avløpet, kan forårsake store problemer i tillegg til at den forurenser natur og vann. Samle opp din brukte matolje på en flaske og legg den i en spesialbeholder for matolje. Disse finnes ofte i nærheten av skoler og kjøpesentre samt på gjenvinningsstasjoner og -sentraler.

Kaffekapsler: I nesten hvert hjem finnes det i dag en kaffemaskin med kaffekapsler. Disse kapslene er veldig vanskelig å gjenvinne, og det er lett å tro at de skal i beholderen for forpakninger, men det er feil! Brukte kaffekapsler skal i beholderen for vanlig husholdningsavfall, den som er markert med organico.
(NB. Mange større matbutikkjeder som Mercadona og Carrefour har nå beholdere for resirkulering av kaffekapsler)

Lys og lyspærer: I dag finnes det mange ulike typer lys på markedet – lyspærer, sparepærer, LED og halogen er noen av dem. Felles for alle er at de skal sorteres riktig og kastes på en gjenvinningsstasjon når de ikke lenger lyser opp i din hverdag.

Legemidler: Akkurat som olje, forurenser legemiddel naturen. Legemidler kan dessuten være veldig farlige hvis de kommer i feil hender. Derfor skal alle legemidler enten leveres tilbake til et apotek eller leveres inn på en gjenvinningsstasjon.

Leker, LP og CD-er: Det er lett å tro at leker, CD-er og LP-plater som er laget av plast kan kastes i beholderen for forpakninger. Men nei! Hvis de ikke doneres til veldedighet eller lignende, skal disse sorteres riktig og kastes på en gjenvinningsstasjon.

Klær og sko: Klær og sko i bra stand egner seg best til å doneres til trengende gjennom noen av kystens mange veldedighetsorganisasjoner. Men utslitte klær og sko som ikke lenger kan brukes, kan også gjenvinnes. Beholdere for dette finnes ofte ved bensinstasjoner og gjenvinningsstasjoner.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.