Hei, alle sammen!
Ja, så er vintersesongen over for denne gang for Norsk Forening, og vi ser fram til en laaang og koselig sommer – hvor man enn måtte befinne seg. Denne siden tar pause fram til september, når en ny høstsesong begynner. Vi tar sikte på å åpne lokalene igjen tirsdag 17. september, og håper at folk vil trives like godt som før.
I mellomtiden minner vi om at de som er på Solkysten kan feire 17. mai hos oss i foreningen fra kl. 17.00. Oppslag og informasjon på hjemmesiden og i lokalene.
Andalucía har utrolig mange fascinerende steder å oppsøke og utforske, og vi vil også til høsten invitere til spennende og lærerike sosiale utflukter. Følg med!
Til slutt litt ‘annerledes’ informasjon om Málaga og Andalucía. Husk, vi blir aldri for gamle til å lære!!
Bråkete Málaga
De fleste av oss kjenner Málaga som en livlig og fascinerende by hvor man kan fortape seg i utrolig mye spennende, lærerikt og vakkert. Men ikke alle har sett det slik. Den kjente, britiske akvarellmaleren W.W. Collins gjorde en reise rundt i Andalucía i 1908 hvor han foreviget inntrykkene som bl.a. provinshovedstaden gjorde på ham.
«Den klart mest bråkete byen», mente han- og begrunnet det med flere observasjoner. «Los Serranos»- nattvaktmennene- forstyrret og ødela nattesøvnen til innbyggerne fordi de ropte høyt ut klokkeslettet hver time i sin ferd rundt i byen. I tillegg hilste de høylytt på sine kollegaer hver gang de traff hverandre.
Om ikke dette var nok, påpekte Collins at den evige, krappe vinden fikk ofte de usikrede vinduslemmene til å slå mot veggene og skape rett og slett et kakofonisk lydmareritt!
Jeg tror ikke Collins opplevelser holder vann i dag …
Navnet Andalucía
De fleste nordmenn på Solkysten har fått med seg at navnet Andalucía stammer fra arabiske Al- Andalus, men hvorfor kalte muslimene området for akkurat det?
Det eksistere flere teorier. Én er at det arabiske ordet kommer fra albulaida som kan bety mitt land. Så føyde man til artikkelen al som jo betyr fra, og vips har man Fra mitt land!
Men før muslimene kom på sitt erobringstokt fra Nord-Afrika, hadde Vandalene fra nåværende Tyskland etablert et kongedømme i Spania og Nord-Afrika i det 5.århundre. Selv om man ikke finner bevis for at riket ble kalt Vandalusia, er det jo ganske logisk. Og når man vet at uttalen av vandal var uandal, er det lett å gå med på at Al-Andalus utviklet seg fra dette.
En annen teori er at Al-Andalus er en evolusjon av Atlas – Antalas – Andalas – Andalus, noe som linker uttrykket til Atlantis, den mytiske sivilisasjonen som enkelte mener lå utenfor spanskekysten. Geografisk sett kan jo dette se ut som en mulig grunn.
En ny teori knyttes til tiden Vestgoterne regjerte i Spania. Man mener de kalte landet Landahlauts, utledet fra Landa som betyr land og hlauts som betyr mye eller mange. Når araberne hørte dette, mente de det lød som landalos og la til artikkelen al.
Det moderne navnet – Andalucía – kan komme fra én eller alle disse teoriene, sett på bakgrunn av en utvikling gjennom mange århundre og de forskjellige folkeslagene som har holdt til i området. Uansett hva man skal tro og mene, er Andalucía fremdeles et konglomerat av alle de kulturene som har slått rot her, og vi blir stadig påminnet om det gjennom våre opplevelser her: monumenter, mat, språk og byggestiler.
GOD SOMMER!!!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001