Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nevera Solidaria: Solidarisk kjøleskap – Miljøvennlig og tilgjengelig for alle 

Nevera Solidaria: Solidarisk kjøleskap – Miljøvennlig og tilgjengelig for alle 

Ifølge FNs Organisasjon for Ernæring og Landbruk går cirka en tredjedel av mat som produseres årlig til forbruk tapt. Dette tilsvarer cirka 1,3 milliarder tonn med mat – mat som ifølge organisasjonen skulle kunne mette 2 milliarder mennesker. Sifrene er urovekkende og alt for høye, men takket vœre solidariske kjøleskap kan vi i nær fremtid bidra til minsket matavfall. 

Konseptet å jobbe med matsvinn og samle inn uønsket eller overprodusert mat fra privathusholdninger og bedrifter, begynte opprinnelig i Tyskland i 2012. Med tiden har idéen vokst til en internasjonal bevegelse og stadig flere land har begynt med lignende virksomheter. La Nevera Solidaria er et lignende initiativ som startet i Spania mer enn fem år tilbake. I dag er kjøleskapene spredd på forskjellige steder i Spania, hvor mat fra privatpersoner og firmaer kan lagres og finne veien til noens mage, i stedet for å ende i søppelkassen. Kjøleskapene finnes på offentlige plasser og er lett tilgjengelige, og hver dag kan man etterlate seg eller hente mat der som ellers skulle ha blitt kastet. 

Formålet med solidariske kjøleskap er å vekke oppmerksomhet og interesse for å ta vare på matavfall. Konseptet er enkelt: bekjempe matsløseri gjennom å gjøre matoverskudd tilgjengelig for de som trenger det. 

“Det finnes ingen likevekt mellom å ’hjelpe mennesker’ og ’minske matsvinn’, siden begge begrepene er del av den samme ligningen: hvis vi hjelper mennesker å ta vare på planeten, så hjelper vi oss selv. På kort sikt ser vi allerede resultat i hele landet. Våre 26 solidariske kjøleskap jobber på full kapasitet uten problemer. Hva mer kan man be om?”, sier Álvaro Saiz, grunnleggeren av Nevera Solidaria.

Det første solidariske kjøleskapet ble installert i april 2015 hos den ideelle foreningen GBGE (Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea) i kommunen Galdakaoko, i Baskerlandet. Foreningen har i dag cirka 250 frivillige som i tillegg til å samle inn og distribuere mat til trengende familier i kommunen, også har ansvar for å rengjøre kjøleskapene for å forenkle henting og utdeling av mat. Organisasjonens visjon er å installere kjøleskap for å unngå at folk skal behøve å rote i søppeldunker for å finne mat.  Hvorfor kjøleskapene står på gater og offentlige plasser, er slik at ingen skal føle seg ille berørt når de nærmer seg kjøleskapet, uansett om de er der for å hente eller legge igjen mat. Selv om det kan virke som et prosjekt for bare de som er i størst nød, så er prosjektet beregnet for alle. 

“Vi anser at vårt initiativ overgår andre typer solidariske organisasjoner, siden vi gjør maten tilgjengelig for både de som leverer mat og forbrukerne 24 timer i døgnet. Dessuten hjelper vi til å bekjempe stigmatisering rundt fattigdom gjennom å plassere et kjøleskap midt på gaten slik at hvem som helst, når som helst på dagen eller natten, skal kunne åpne kjøleskapet og sette inn eller ta ut mat på et naturlig vis uten noen slags diskriminering. Det er en enkel måte for oss å omdanne ikke-omsettelig mat til en holdbar ressurs”, sier Álvaro Saiz.

Selve kjøleskapet kommer fra private bidrag, og installasjonen er enkel og rimelig. Alt som kreves for å installere et kjøleskap er et strømuttak, et tre-gjerde, et stykke dekorativt kunstgress og noen klistremerker med reglene for kjøleskapet. For organisasjonen er det også viktig å ikke glemme prosjektets betydning, i tillegg til den sosiale og økologiske effekten det medfører.  Selv om prosjektet høres så enkelt ut som å stille et kjøleskap på gaten, så kan ikke alle gjøre det ettersom det krever en rekke statlige tillatelser og lisenser. 

“Mat er ikke søppel” 

Det finnes flere grunner til hvorfor vi kaster mat som i mange tilfeller viser seg å vœre i perfekt stand, men den vanligste årsaken er sannsynligvis at vi ledes for mye av datostemplene. Mange bruker ‘Best før’ datoen for å avgjøre om maten er spiselig eller ikke. Ett problem i Spania når det gjelder matsvinn, er at matforretninger kaster råvarer som er nær utgangsdatoen, som har gått over sin ‘Best før’ dato, eller som de antar ikke kan selges på grunn av utseende. I prinsippet kan all mat spises etter ‘Best før’ datoen, hvis den har blitt oppbevart på riktig vis. 

Når det kommer til matens opprinnelse, samler Nevera Solidaria inn donerte råvarer uansett hvor det kommer fra, så lenge maten oppfyller forutsetningene som kreves: 

  • Maten må vœre velbeskyttet og innpakket, uten vœskelekkasje. 
  • Angi utløpsdato og/eller foretrukket ‘Bruk før’ dato. Unngå varer som har passert utløpsdatoen. 
  • Om matvarene har blitt tilberedt hjemme eller på en fabrikk, må produktenes navn og tilberedelsesdag angis. Maten må konsumeres senest tre dager etter at de er tilberedt. 
  • Unngå hjemmelagde sauser som lett kan bli ødelagt, for eksempel de som er laget med eggebasis. 
  • Unngå varme måltider. Måltidene må lagres i kjøleskap eller fryser.
  • Unngå vilt, blåskjell og sopp som ikke er kjøpt i en matforretning.  
  • Ta bare det du trenger. Vis hensyn til andre og prøv å forbruk alt så snart som mulig. 
  • Vœre forsiktig hvis du har allergier eller intoleranser når du tar produkter som ikke er merket. Sjekk alltid ingrediensene. 

For å lese mer om hvordan du kan starte prosessen for å installere et solidarisk kjøleskap, besøk organisasjonens nettside: neverasolidaria.org  


Kilder:

www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/vad-betyder-datummarkningen?AspxAutoDetectCookieSupport=1 

www.lavanguardia.com/cribeo/estilo-de-vida/20190406/47434260948/tiramos-mucha-comida-a-la-basura-solo-por-el-hecho-de-que-es-fea.html 

www.fao.org/in-action/agronoticias/detail/es/c/507307/ 

elpais.com/elpais/2018/05/18/planeta_futuro/1526634278_986762.html 

Av Gabriella Elkhouri

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.