Månedsmagasinet på Costa del Sol
9 på gaten – november 2020

1. Inger Jakhelln (76) pensjonert lærer

November i SPANIAÅ nyte restene av sommervarme i Fuengirola. Sitte i solen på et gatehjørne med en kopp kaffe og sludre med venner. Vandre i strandkanten og vasse i vann som ennå har badetemperatur. Eller besøke en hvit by som er falt til ro etter turistsesongen og spise lunsj på en liten kafe med respateksbord og stålrørsstoler og lytte til spanjolenes høylydte prat. Observere en anelse av høst i landskapet. Kvelder i gater når julebelysningen er tent, spise chorros med varm sjokolade, kikke i vinduer og planlegge hva vi skal kjøpe med hjem til Norge der vi skal feire jul med familie og venner.

November i NORGE: Å kjempe for å holde depresjoner på avstand når solen blir borte og mørket legger seg tungt over landet. November er lave skyer over fjellene, tunge av regn og slaps som legger seg på bakken og fryser til is. Det er måneden for håndleddsbrudd og lårbensbrudd og inneliv. Det gjelder å gjøre det beste ut av det. Invitere venner til vafler og kaffe, fyre på peisen, lese eller rydde i skuffer og skap. Og så våge seg ut og se julegatene som også her tennes i november. Kanskje den dagen nedbøren kommer som sne. Det gjelder å skynde seg, for dagen etter er den forvandlet til elver i gatene. November er når vi lengter etter jul, planlegger innkjøp og starter juleforberedelser. Setter lys på et tre i haven, henger julenek og legger ut ekstra mye mat til fuglene som skal overleve norsk vinter. Det er måneden vi trøster oss med at solen snart snur og at det går mot lysere tider, men vet at vinteren ennå ligger lang og mørk og kald foran oss. Det gjelder å holde ut til den fantastiske nordiske våren.

2. Silja Bostad (41) 4-barns mor og kantinemedarbeider

For meg er november hjemmekos og bursdagsfeiring for tvinningene mine, ja også strikking og Netflix, Her er det stort sett fint vær, så vi kan gå tur på stranden. Selvsagt har vi noen regndager, med det trenger vi så sårt at det er helt greit. 

3. Faustino Peralta Carrasco (63) Lærer og offisiell kroniker for Ronda 

Høsten for meg er landskap, landsbyer og tradisjoner. Det er stuinger og varme supper, pærer og kvede, eikenøtter og kastanjer, tørkede fikener og druer… Det er ren luft, famille og barndom. Det er solstråler gjennom skyene. Det er et stykke bondebrød med grønn olivenolje. Det er balkongene som henger over Rondas Tajo når det regner fra alle kanter. Det er søtsaker fra nonneklostrene. Det er druehøst og årets første vin. Det er lukten av peisbål og våt jord. Det er smaken av honning, mandler, valnøtter, spisskummen og kanel. Det er friske morgener og kvelder og sakte spaserturer i byens smågater. Det er dyp flamenco og vennskap – simpelthen herlig.  

4. Marie-Lou Goncalves Strøm (47) Administrativ leder, Sjømannskirken Costa del Sol

November for meg er bursdagsfeiringer, hjemmekos med TV-serier, spillkvelder og turer i Mijas-fjellet, samt forberedelser til adventstiden.

5. Hannah Thandeka Naglestad (15) elev på 10. trinn på den norske skole

Jeg vet ikke hvordan høsten er her. Det blir nok ikke de samme fine høstfargene som det er i Norge. Jeg tror det kommer til å regne litt, men det gjør jo ingenting. I Norge betyr november at det er helt oransje rundt deg og at høsten er på vei. Noen begynner å tenke på jul og sne, men det er mest regn og gråvær. Jeg jobber mest med skolen og trener mye denne måneden. Hvis jeg hadde vœrt hjemme i Norge nå, hadde det snart vœrt NM i tennis som er den sporten jeg spiller, så det hadde vœrt veldig mye trening. 

6. Sara Perez (30) Personalansvarlig

November for meg er søndager på sofaen med et varmt pledd mens jeg kikker ut av vinduet og ser det første høstregnet treffe brune blader. Nå begynner tiden for valnøtter og peiskos.  

7. Magnus Køhn (41) Kirkemusiker, Sjømannskirken Costa del Sol

November for meg er The Doors “When you’re strange“ eller November-plata til Odd Nordstoga.

8. Colette Wismer (70, men dette året teller vel ikke…) Aktiv pensjonist 

November for meg er vakre solnedganger, trærne som skifter farge, høsttakkefesten med familien, striking på sofaen og hjemmelagde supper.

9. Elsa Frogner, oversetter, Alder: et sted mellom sytti og åtti

Hårfargen brun med en  god porsjon grått i –

Passe tykk, i min beste alder –

og absolutt ukjent blant norske skalder …                                                                                                                                                         

Inspirert av Stein Ove Bergs Mandag Morra Blues gir jeg her et lite inntrykk av hvordan livet i Oslo oppleves for tiden.

November her i Oslo, med vind og slaps og søle

er ikke vinter, ikke sommer, ikke høst og vår –

Kun en tankestrek som venter på snø og julestri

du tar på piggsko, og det er fordi

ei gammel dame hu’ må ikke skli …

Da blir det lett et knall og fall

før du kommer dit du skal

Du kan ikke dra til Syden, du må være her i nord –

Ingenting er som i fjor.

November her i Oslo, helt topp … så vidt du vet det

Jeg er Mærradalens dronning her jeg går med fart og glød –

Her er ingen krav til munnbind – her føler jeg meg fri

får ikke refs fra landets FHI –

d’er klart da er det lov å være bli’

Ja, jeg har TV-kos hver kveld

og ellers alt på stell …

Jeg nipper til et glass med vin og tenker for meg selv –

for en flott novemberkveld!

Av Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.