Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den andre siden… Står vi midt i enda en gåte?

På den andre siden... Står vi midt i enda en gåte?

Flere steder er man til og med tilbake på nivået fra begynnelsen av året innen Coronakrisen brøt ut.

Men hvordan kan dette skje? Hvordan kan aksjemarkedet holde nivået og i visse tilfeller stige til hittil usette høyder, når verdensøkonomien blør mer enn noe nålevende menneske kan huske?

Nesten alle innenfor faget er enige om at det er bemerkelsesverdig og overraskende. Men disse ordene er slett ikke sterke nok for allmenheten – det er nemlig årets største gåte.

Jeg er med på at aksjemarkedet nesten alltid går foran den økonomiske utviklingen. Jeg er også med på gode tider vil kommer igjen og at vi allerede har forventninger og forhåpninger om stigende omsetning og fortjeneste i mange bransjer i det nye året. Men det er vel neppe forklaring nok!

Økonomisk sett har vi nesten alle begynt å telle på knappene og det må da ha en effekt på bedriftenes fortjeneste – også for børsnoterte selskaper? 

Igjen forstår jeg at det absolutt ikke er alle steder hvor bedriftenes inntekter har stupt like mye som her i Spania. Jeg er også med på at den nåværende null-rente kan stimulere lysten til investering i aksjer. Men igjen: er det forklaring nok? Investeringslystene kan vel også finne godbiter på boligmarkedet, blant start-up selskaper eller, litt mere konservativt, på obligasjonsmarkedet?

Hvis vi kikker ut i verden mot de veldig store børsene, behøver man ikke være sylskarp for å se at teknologiaksjene selger som varme hveteboller. Det gir mening i en tid hvor mer og mer digitaliseres. Til gjengjeld rimer det ikke at én enkelt sektor alene kan trekke det globale aksjemarked ut av en voldsom krise. Det har i iallfall ikke skjedd før. 

Vi ser gledelig hvordan sentralbanker og regjeringer verden rundt nærmest kollektivt sender uanede summer ut i samfunnet for å støtte økonomien. Den massive stimulansen, spesielt de gigantiske obligasjonsoppkjøpene, gir en likviditet som skal ende et eller annet sted. Og det stedet kan selvsagt være aksjemarkedet. Det er forståelig, men igjen: er det forklaring nok? Neppe – for det gir fortsatt ingen sammenheng eller forklaring på fremgangen på de finansielle markedene og den økonomiske virkeligheten. Ingen nøkkeltall har hittil fortalt oss at det vil skje en rask og overbevisende gjenoppretning etter Coronakrisen. Men aksjemarkedene holder nivået. For meg er dette – akkurat nå – årets største gåte. Glem det – bare det forblir et mysterium og ikke enda en boble som plutselig sier pang!

Vi håper på det beste. Allting blir bedre til neste år.

Av Henrik Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.