Månedsmagasinet på Costa del Sol

Nydelig juledessert som holder seg godt i kjøleskapet i 2-3 dager: Tres leches

UNO – DOS – TRES?

Nei, det er både quatro og cinco leches i denne fyldige og søte dessertkaken som passer i jula.

Her på La Urraca har vi samlet mange spanske oppskrifter gjennom årene, og søte, fyldige desserter er det mange å velge mellom.

Vi kan bare gjette på om denne dessertkaken egentlig har spanske aner, for det sies at den er vanlig i Sør-Amerika. Den heter Tres leches og består av melkedynket sukkerbrød med topping av enda en søtere melketype, karamellisert melk, krem og bær.

Vi har i tillegg pyntet med en rosmarinkvast som grankvisterstatning for å bringe julen litt nærmere, men den kan med hell sløyfes når man nyter kaken.

Vi lager kaken som regel fra grunnen av, men det er litt tidkrevende, så vi har også skrevet ned oppskriften på ‘hurtigvarianten’. Alt bortsett fra krem og bærpynt lager vi dagen før den skal serveres.

Fra grunnen avHurtigvariant
Sukkerbrød:
1,2 dl H-melk (entera) 6 egg ¾ ss vaniljeekstrakt/-essens 200 g granulert sukker (azucar extrafino) 220 g hvetemel 3 g fint havsalt 7 g bakepulver
Skill plommer og eggehvite og visp plommene hvite i kjøkkenmaskinen først. Fortsett å vispe mens du tilsetter 150g av sukkeret sakte, litt og litt av gangen. Deretter tilsettes melken og vaniljeekstrakten sakte. Så vispes eggehvitene i en annen bolle til de stivner, sammen med resten av sukkeret, litt og litt når hviten begynner å stivne. Den stivnede hviten vendes forsiktig inn i eggedosisen. Bland deretter hvetemel, havsalt og bakepulver og tilsett dette i eggedosisen ved å vende det forsiktig inn. Hell over i en bakepapirkledd kakeform (ca 20×30 cm med høye vegger) og stek nest nederst på 180 grader over-/undervarme i 30+ min. (Stikk en tynn bakepinne av tre i kaken og sjekk at ikke noe deig fester seg for å se om den er ferdig.) Avkjøles helt.
Melkeblanding:Melkeblanding:
4 dl søt kondensert melk 3,5 dl Evaporert melk: 8dl H-melk kokes på svak varme i ca 25 min mens det røres hele tiden til den er redusert til 3,4dl 1 vaniljestang 1,1 dl kremfløte (nata montar)4 dl søt kondensert melk (leche condensada azucarada) 3,4 dl ferdig evaporert melk (leche evaporada) 1 vaniljestang 1,1 dl kremfløte (nata montar)
Når sukkerbunnen er helt avkjølt, skal den prikkes tett helt igjennom med en gaffel eller bakepinne før melkeblandingen helles over. Når det ser helt overfylt ut, så vent litt og se om det er mulig å helle på enda mer. Til slutt er den gjennombløt. Legg plast tett over og sett den i kjøleskapet over natten. Neste dag skal den forsiktig overføres til et kakefat. La gjerne melkesausen sive ut på fatet.
Dulche de leche – karamellisert melkDulche de leche – karamellisert melk
1l H-melk kokes svakt med 260g sukker i ca 90 min mens det røres jevnlig. Dette skal bli til en seig lysebrun masse som skal kunne smøres over kaken når den er avkjølt. Blir den for hard kan det røres inn litt mer melk.1 flaske Dulche de leche ferdiglaget, kjøpes i butikken. Smør på et dekkende lag.
2dl fløtekrem (nata montar) 1 ts sukker 1 lime Kanel Bringebær
Visp fløten og sukkeret til krem, og bruk et rivjern til å raspe skallet fra 1 lime, samt tilsett limejuice fra en halv+ lime (smakes til) på slutten av vipsingen. Pynt med denne kremen på toppen, dryss litt kanel over og legg bringebær godt fordelt utover. Jordbær eller blåbær kan også velges, men det bør være noe som er friskt i smaken. Nyt denne supersøte og mektige kakedesserten med kaffe og en dråpe Pale Cream sherry. GOD JUL!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.