Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Knasende sprøe mandler søt marsipan

Knasende, sprøe mandler og søt marsipan

Julen er hjertenes fest, men også mandlenes fest. Det skal lages marsipanfigurer, spises riskrem fylt med mandler, drikkes varm gløgg med mandelstykker og så må de søte, brente mandlene på bordet når gavene skal åpnes. De små steinfruktene er en stor del av denne hyggelige høytiden, og bare et par kilometer utenfor Málaga ligger Andalucías største mandelprodusent og distributør, Almendrera del Sur.

 
Det sies at bare 20 mandler om dagen vil sikre helsa din. Den lille frukten er nemlig fylt med gode egenskaper og vitaminer, og så er den én av verdens eldste dyrkede frukter. Man vet ikke helt nøyaktig hvor mandelen opprinnelig stammer fra, men Kina, Russland og Midtøsten er alle steder der denne frukten historisk sett har sine røtter. Den nevnes til og med i Bibelen, og så har den vært med på lange sjøreiser fordi spanske munker brakte den med over Atlanterhavet til Amerika der de plantet mandeltrær langs El Camino Real som i dag er kjent som U.S. Route 101 som går fra det sørlige California og nesten helt opp til den kanadiske grensen. Mandeltrærne er kjent for vakre, lyserøde eller hvite blomster som tidlig på våren står i blomst og skaper en romantisk scene for de forbipasserende. Spanie er Europas ledende mandelprodusent fordi man her finner de ideelle klimaforholdene for trærne som trenger lange og tørre sommermåneder og fuktige vintermåneder. Andalucía er den ledende regionen hva angår mandelproduksjonen, og Málaga-provinsen er et sentralt område for de små, avlange fruktene. Derfor er det også her mandelvirksomheten, Almendrera del Sur, har hatt sin base siden 1977. Her produserer de inntil 20 millioner kilogram mandler i året, hvorav 70 prosent går med til å dekke den internasjonale etterspørselen.

Andalusiske mandler i verdensklasse

”De beste mandlene kommer selvfølgelig fra Málaga,” sier Margarita Ternero, ansvarlig for salgsavdelingen hos Almendrera del Sur. Hun viser rundt bak lagerbygningen der et imponerende syn møter oss. Mørkebrune fjell av mandelskall reiser seg høyt mot himmelen bak den store produksjonshallen der mandlene separeres fra skallet før den sendes videre på sin reise. Neste stopp for den lille knasende frukten er sorterings- og renseavdelingen der rester fra skall og blader skilles fra og urenheter fjernes. Dernest sendes den raskt videre i systemet for å bli sortert etter størrelse og kvalitetssikret av raske menneskehender som tilhører de medarbeiderne som sitter ved samlebåndene i de store maskinhallene. Her fjernes skadde mandler og eventuelle rester av skall før de pakkes i kasser på 10 kg eller i sekker på 25 kg.
Almendrera del Sur ligger drøyt 20 km fra Málaga sentrum i byen Cártama, og mandlene selges her videre i alle former og utgaver. Hele med skall, uten skall, saltristede, sukkerristede, hakkede i stykker eller i flak og sist, men ikke minst, i en melutgave. Mandlene leveres til Almendrera del Sur av 4.200 lokale mandelprodusenter fra hele Andalucía. Deretter renses og forarbeides de for videresalg til private produsenter av mandelprodukter eller supermarkeder. Almendrera del Sur har også sin egen lille butikk der de selger lokale produkter fra området. Det er mandler (selvfølgelig) i alle utgaver, valnøtter i røde nett, cashewnøtter, peanøtter og flere forskjellige marmelader, bl.a. en interessant gin & tonic-utgave. Det er søte Málaga-viner, spanske julegodter, fersk geitost, hjemmelaget gryterett på glass og selvfølgelig lange baner av turrón med mandler som er et must å spise i jula i Spania. Her finnes forskjellige former for nøtteblandinger med tørkede frukter og ikke minst en økologisk seksjon med blant annet mandler, olivenolje, ris, kikerter og marmelade.

Mandelen er en kilde til sunnhet

De avlange steinfruktene inneholder stor smak, men de gjemmer også på mange gode egenskaper som særlig om høsten og i vintermånedene kan være med på å styrke immunforsvaret og den generelle sunnheten. De består av mange fibre, er en kilde til proteiner, mineraler og vitaminene B og E, samt masser av sunne fettstoffer. Mandler inneholder også fosfor som har avgjørende betydning for menneskekroppen fordi det sammen med kalsium er med på å styrke og bygge opp skjelettet. Daglig inntak av mandler er derfor med på å styrke beinbygningen. Men ikke nok med det; mandler er også med på å forbedre hjerneaktiviteten og kan forebygge for eksempel Alzheimer.
Mandelfamilien består av 30 forskjellige sorter og kan være både bitre og søte, og de er i slekt med andre frukter som aprikoser, kirsebær og fersken. Mandeltrærne gir bare frukt én gang i året, og innimellom har trærne ”pause” der de gjør seg klare til å skyte nye skudd igjen i de tidlige vårmånedene. Høstingen i sommermånedene foregår med maskiner som rister mandlene ned på jorden, og her blir de liggende i ytterlige rundt 10 dager før de samles sammen, og, som i dette tilfellet, leveres til Almendrera del Sur.
En av hovedingrediensene til jul er selvfølgelig marsipan som opprinnelig stammer fra Iran som i sin tid het Persia. Her fant man på 600-tallet på å blande mandler, sukker og litt rosenvann, og vips hadde den første søte mandelmassen oppstått. Marsipan kom til Norden på 1200-tallet, men først på 1800-tallet ble marsipan en del av borgerskapets juletradisjoner som senere bredte seg til resten av samfunnet. I Spania er marsipan en juletradisjon som i Norge, men marsipanen her minner mer om det vi kjenner som kransekake-marsipan som først må en tur i ovnen. Her får dere Almendreras del Surs forslag til en hjemmelaget marsipan, og dernest en oppskrift på typisk nordisk marsipan.
God jul og godt nyttår!

Tradisjonell spansk marsipan

– 300 g mandelmel
– 150 g melis
– 2 eggehviter
– 2 eggeplommer
Ovnen settes på 180 grader mens marsipanmassen blir lagd. Først helles eggehviten i en skål og piskes godt. Dernest tilsettes melisen, og når de to ingrediensene er bra blandet sammen, tilsettes mandelmelet og det hele samles til en homogen og kompakt mandelmasse. La små figurer og legg dem på en bakeplate med bakepapir. Pensle dernest overflaten med eggeplommene og stek dem i oven i ca. 10-15 min. Vær oppmerksom på steketiden. Marsipanen er ferdig når figurene har en lett gyllen farge. Que aproveche!

Tradisjonell nordisk marsipan

– 1 bittermandel
– 200 g mandler
– 4 ss. (60 ml.) sirup (hjemmelaget lys sirup)
Bittermandelen: Putt mandelen i et glass med vann i 12 timer. Pill av skallet, bytt vannet og la det hele stå ytterlige 12-24 timer for å trekke ut bitterstoffet. Jo lenger tid den ligger i vann, jo mer skylles bitterstoffet ut.
Mandelmel: Helle mandlene i en gryte med kokende vann og la dem koke opp. Deretter tas gryten av varmen. La mandlene ligge i vannet i 2 min. Jo lenger tid de ligger i vannet, jo mer smak mister de, så vær oppmerksom på tiden. Tørk mandlene og blend dem til mandelmel (sammen med bittermandelen).
Sirup: Hell 1/2 dl vann i en gryte sammen med 1 1/2 dl sukker og la det smelte sammen ved lav varme. La sirupen kjøls av til den er håndvarm og bland den så med mandelmelet.
Elt deigen til du får en jevn og ensartet masse. Putt den i kjøleskapet (gjerne én dag), og bruk deretter deigen til å lage din yndlingsmarsipan. Velbekomme!
Bonusinfo: Bittermandelen kan unnværes. Dessuten inneholder noen økologiske mandler allerede bitterstoff, og de kan derfor være en fordel å bruke til marsipan. Den hjemmelagede sirupen kan erstattes av agavesirup (1 dl per 300 g forvellede mandler)
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet