«Jeg elsker å stå på ski, men kan ikke fordra vinter.
Men her er det nesten alltid påskevær og sol!»
Spania er ikke kjent som en stor skidestinasjon, spesielt ikke for oss nordmenn som tror vi vet alt om den slags. Men Andalucías mektige Sierra Nevada fjellkjede har ikke bare Europas sørligste skisenter, men også det høyeste skiområdet i landet med flere topper på over 3000 meter. Her har en ekte vossing slått seg ned og etablert sin egen skiskole som selvfølgelig heter Troll Ski.
Det Norske Magasinet fant Kjetil Sæva (53) hjemme på terrassen i landsbyen Güéjar Sierra på en sjelden fridag i januar.
FRA VOSS TIL ANDALUCÍA
Den drevne skiinstruktøren gjør umiddelbart klart at «Eg er vossing». Det overrasker ikke, for bygda er et kvalitetsstempel for verdens vintersportutøvere. Kjetil begynte å stå på ski i hagen da han var tre år gammel og er derfor oppvokst med ski på beina. «Jeg var heldig og hadde lærerforeldre som likte å stå alpin. Fra jeg var seks år gammel var julepresangen alltid årskortet og eventuelt nye ski, og hver helg og ferie på vinteren ble tilbragt på Voss Resort.»
Kjetil var lei av å sitte på skolebenken, så han avbrøt lærerstudiene og underviste i stedet barn og ungdom med spesielle behov. Da han kom til Spania i år 2000, jobbet han en stund som lærerassistent på den norske skolen i Albir. Så fikk han seg spansk kjæreste og flyttet til Galicia. «Men det var jo egentlig solen og livet i Sør-Spania som tiltrakk meg», innrømmer vossingen.
Hvordan endte du opp som proff skiinstruktør på Sierra Nevada?
Da jeg kom til Andalucía i 2003, var det behov for skiinstruktører som snakka engelsk. Jeg tok introduksjonskurs for å lære unger å ploge og fortsatte å instruere mens jeg tok resten av utdanninga. Tittelen Técnico Deportivo er tilsvarende to års yrkesskole. Med TD1 er du assistent og med TD2 er du ferdig utdanna skiinstruktør. Da jeg var ung, hadde Voss bare et par skiinstruktører. Du lærer av mor og bestemor, ikke sant, så jeg trodde aldri at jeg kunne leve av å stå på ski. Men her i sør er folk ikke vant til snø, så de bestiller hele pakka med hotell, skipass og skiklasser når de kommer til Sierra Nevada. Uansett hvilket nivå du er på, kan du alltid forbedre deg. Jeg har vært instruktør i tjue år, men når jeg begynner på høsten, er det alltid noe jeg må korrigere.
Hva er din erfaring med å jobbe på spanske skiskoler?
Jeg jobba på to spanske skiskoler i nesten ti år. Skolene hadde 100 instruktører og elever fra hele Europa, men jeg kom meg liksom aldri videre. Mens skolen tok 50 euro fra elevene og eieren lå på yachten sin i Kariben, fikk instruktørene bare 15 euro i timen. Du blir hva spanjolene kaller en mileurista, som betyr at man tjener rundt 1000 euro i måneden som er veldig lite å leve av. Det er en livsstil ting, men det er ikke lett. I tillegg er sesongen bare fire-fem måneder, så du må finne deg en sommer- og høstjobb for å overleve.
Nå eier du egen skiskole. Hvordan har det gått?
Etter ti år som instruktør, tjente jeg fremdeles det samme som da jeg starta. En dag ble jeg forbanna og tenkte at dette her klarer jeg sjøl. Det var nesten ingen som jobbet uavhengig på den tiden, så halve Sierra Nevada snakka om det for jeg var en av de første til å ta ut proppen der. Siden den gang har det kommet hundrevis av uavhengige instruktører, noen sikkert inspirert av meg. Men det er ikke gjort på en håndvending å starte for seg sjøl heller. Jeg fant fort ut at det ikke funka å reklamere her oppe, så Troll Ski fokuserte på å tilby instruksjon til skandinaver på kysten på deres eget språk. Det første året gikk kjempebra. Jeg var akkurat i tide, for skandinavene begynte å bestille reiser online. Alt jeg derfor trengte var en god nettside. Det er det samme i nesten alle bransjer nå. Jeg samarbeider med skiutleieren José Luis Sáez hvor klientene får rabatt, og jeg har skiene mine og basen der. Som uavhengige instruktører er vi mer fleksible og gir bedre service. Vi instruerer alpin og snowboard, og jeg ansetter bare folk som har minimum 10 års erfaring, mens på svære skiskoler kan du ende opp med en helt fersk instruktør.
Har ting tatt seg opp etter Covid?
Med Covid var det stille her i nesten tre år. Jeg annonserte ikke, for jeg ville ikke anbefale folk å komme hit når hele verden var i krise. Så jeg mista veldig mye. Etter Covid har det blitt mer konkurranse for mange andre har begynt for seg sjøl. Jeg samarbeider og bytter klasser med andre instruktører, og heldigvis kommer folk gjerne igjen år etter år. Nå kommer det også mange dansker til oss. Vi nordmenn er litt mer snobbete når det kommer til skisport, for vi tror vi kan. Men noen må lære ungene deres …
LIVET I SIERRA NEVADA
Kjetil snakker nesten spansk som en innfødt. «Det skulle bare mangle – jeg har jo vært her i 23 år!» På begynnelsen meldte han seg på et spanskkurs, men han ble bare én dag for han orket ikke sitte og pugge grammatikk. I stedet bestemte han seg for å bli inntil han lærte seg språket, og slik ble det – med god hjelp fra spansk kjæreste og spansk TV. «Men det er ikke gjort på et år, så det er helt forståelig at norske pensjonister som kommer noen måneder på vinteren for klima, ikke greier å lære seg spansk».
Hvordan er det å bo i Sierra Nevada?
Jeg bor ikke i Sierra Nevada lenger, men 20 minutter fra toppen i en liten landsby med 3000 innbyggere og 30 nasjonaliteter. Skiinstruktørene som etablerer seg og får familie, flytter gjerne hit til Güéjar Sierra. Det er en solvendt landsby, og selv om det er vinter på toppen av fjellet, hav vi norsk vår her. Da jeg kjørte fra anlegget i dag, var det seks grader, og på terrassen min nå er det 25 grader. Så det er stor forskjell på nord- og sørsiden av fjellet. Men jeg bor her bare i vinterhalvåret, på sommeren jobber jeg som skipper, fiskeguide og kajakkguide på Senja.
Når er skisesongen på Sierra Nevada og har det forandret seg?
Man merker jo klimaforandringene. Jeg pleide å si at sesongen gikk fra 1. desember til 1. mai, men nå har den blitt kortere så jeg jobber generelt fra jul til påske. I de første årene jeg var her, kunne vi ha nysnø helt nede i skilandsbyen, men det har ikke skjedd de siste fem åra.
Hvordan er ellers ski- og snøforholdene på Sierra Nevada?
Det er ikke så mye puddersnø som i Norge. Nysnøen varer bare et par dager, for det er så høyt og ubeskyttet. Vi har alltid vind, fuktighet eller sol. Så fort det snør, blir det skare og isete, men de er utrolige flinke til å preparere løypene selv med lite snø. For oss som liker å stå ‘off-piste’, har vi noe som heter ‘vårsnø’. I Norge skjer det kanskje bare noen dager i året, men p.g.a. høyden her skjer det hele tiden. Snøen smelter til slaps på ettermiddagen og fryser på natta, så om morgen er det klink is. Men du må bare vente til sola treffer den første sørvendte bakken og bryter isen, så blir det vårsnø. Vi har derfor påskeføre i månedsvis!
Og hva med selve skianlegget?
Anlegget er mye større enn folk tror – 20 000 besøkende på en helg, 20 skiheiser, 120 km løyper og 500 skiinstruktører. Vi har også et kjempebra begynnerområde som er flatt og oversiktlig med begynnerbakker og heiser, selv om det ligger på 2600 m.o.h. Selve skianlegget begynner på 2100 meter og går helt opp til 3300 meter. Det høyeste stedet du kommer til med heis, ligger bare 100 meter lavere enn det spanske fastlandets høyeste fjelltopp. Herifra kan du se Málaga-bukta og helt til Marokko. Anlegget ligger på nordsiden av Sierra Nevada hvor det snø hele sesongen, men kikker man over kanten mot sør, er det vår og bart og fuglekvidder. Dette er det eneste skisenteret jeg kunne ha jobba på, for jeg elsker å stå på ski og kan ikke fordra vinter. Men her er det nesten alltid påskevær og sol!
Sierra Nevada hadde et par dødsulykker i vinter. Bør folk passe seg?
Sierra betyr fjellkjede, men det betyr også sag, og denne fjellkjeden har tenner! Når det er sol, virker det så uskyldig, men her oppe kommer uværet på ti minutter. Når det er dårlig vær, stenger de ofte anlegget for det er 100 km/t vind. Plutselig befinner du deg midt inni skyene med underkjølt regn og tjukk tåke. I desember ble to kvinner funnet ihjelfrosset under et tre bare hundre meter fra vandrerhjemmet. De gikk ut med vanlige klær, og så kommer skodda … Når den kommer, må du bare sette deg ned og vente. Du kan ikke begynne å gå, for det er stup på alle sider. I tillegg blir det ofte klink is rett utafor løypene, hvor det er som glass. Vi har ikke mange dødsulykker i selve skianlegget, men vi har flere fjelltopper på over 3000 meter, og mange fjellvandrere prøver å bestige fire eller fem av dem på én dag. Den andre som døde i vinter, var en 22-åring som gikk ville bestige toppene med vanlige sommerklær. Man går ikke på et 3000 meters fjell med sommerklær på vinteren. Folk her har ikke samme erfaring som nordmenn med fjellvett, men alle bør sjekke værmeldingene og kle seg for vinter og snø selv om det er sol og man befinner seg i Sør-Spania.
Hvordan vil Sierra Nevada utvikle seg i årene fremover?
De satser mye på snøkanoner her oppe som er viktig for vintrene blir jo kortere og kortere. Ellers må de nesten begrense hvor mange folk som kommer, for lørdagene er rene helvete. Du ser ikke snøen for folk. Man må få spredd det mer utover, men det er nasjonalpark og naturpark, så det er begrenset hvor mye man kan utvide. De kan ikke sette opp prisene mer heller, for det er jo dyrere her enn i Norge!
Hva er det beste med jobben din?
Å være ute i naturen med den sporten jeg liker best, og det å kunne jobbe med folk. Ski er sport, fysikk og natur, og samtidig er det noe sosialt og medmenneskelig. Jeg kunne ikke ha jobba som skiinstruktør i Norge for jeg liker ikke vinter.
Og det mest utfordrende?
Det må være høysesongen når det er køer hele tiden. Med masse folk og lite snø ender løypene opp i isete flaskehalser, og da er utfordringen å holde seg selv og elevene skadefrie. Jeg anbefaler folk å unngå lørdager og vinterferien når det er høysesong, og komme i lavsesongen når de har fjellet for seg selv.
Hvorfor anbefaler du Sierra Nevada?
Fordi vi har påskevær hele året. Du sitter du ikke fast oppi fjellet som i Andorra, så man trenger ikke være en fullstendig fjellkar. Vi er 40 minutter fra Granada som er som en eventyrhovedstad. Man kan gå på ski og likevel ha kultur veldig nær, og så er Costa Tropical bare 30 minutter fra Granada. Det er ganske spesielt, i hvert fall for Spania, at man kan stå på ski på dagen og dra ned og ete sardiner på stranda om kvelden.
NOEN FAKTA OM SIERRA NEVADA:
* Sierra Nevada er Spanias største nasjonalpark og et UNESCO-biosfærereservat
*Høyeste topp, Mulhacén 3478 m.o.h. er det høyeste punktet på den iberiske halvøya
*Skisentrets høyeste topp, Veleta, er 3398 m.o.h.
*Skisenteret har mer enn 350 snøkanoner
*De 21 skiheisene kan forflytte 44 457 mennesker per time
*På en langhelg i desember 2021 hadde Sierra Nevada 54 538 besøkende
*På slutten av skisesongen får de som står alpin i badetøy veldig reduserte skipasspriser
*Anlegget tilbyr hundesleder og andre aktiviteter for folk som ikke står på ski.
1. «Uansett hva slags nivå du er på, kan du alltid forbedre deg. Jeg har vært instruktør i tjue år, men når jeg begynner om høsten, er det alltid noe jeg må korrigere.»
2. «Når det er sol, virker det så uskyldig, men her oppe kommer uværet på ti minutter.»
3. «Jeg anbefaler folk å komme i lavsesongen når de har fjellet for seg selv.»
4. «Det er ganske spesielt, i hvert fall for Spania, at man kan stå på ski på dagen og dra ned og ete sardiner på standa om kvelden.»
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001