Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kan Teide ha et utbrudd igjen?

Når man kikker opp mot Pico de Teide, som ses fra hvert hjørne av Tenerife, kan man bare føle ærefrykt. Verdens tredje største vulkan og Spanias høyeste fjell er et vakkert syn, spesielt når den 3718 meter høye toppen er dekket med snø, men synet er også en daglig påminnelse om risikoen for et nytt vulkanutbrudd.

Det er 116 år siden én av øyas vulkaner hadde et utbrudd. Etter hva vi vet, har det vært fem utbrudd på øya, hvilket var i 1492, 1704, 1706, 1798 og sist i 1909. Forskere fra Rådet for vitenskapelig forskning (CSIC) mener derfor at det finnes en risiko for at en av øyas vulkaner vil få et utbrudd innen overskuelig fremtid.

Det er naturligvis et viktig spørsmål for øyas innbyggere og dens viktigste inntektskilde, turismen, ettersom vi nå vet at følgene av et vulkanutbrudd ikke nødvendigvis begrenser seg til det berørte området, men kan få langt større og mer omfattende konsekvenser.

Tenerifes øyråd, el Cabildo, mener likevel ikke at man bør høre på forskerne fra CSIC, da andre vitenskapsfolk er av en helt annen oppfatning.

«En forsker sier én ting, en annen sier noe helt annet. Det er flere statlige institusjoner som forsker på den vulkanske aktiviteten og ofte er de ikke enige om risikoene», uttaler José Antonio Pérez som er presseansvarlig for øyrådet.

Selve Pico de Teide burde ikke få et utbrudd, mener han. «Undersøkelsene viser at Teide ikke har vært aktiv siden år 1250, og den er i dag en død vulkan», forklarer Pérez. Men Tenerife er en vulkanøy og det finnes mellom 350 og 400 mindre vulkaner rundt Teide, blant annet Chahorra, Rajada, Bilma og Montaña Blanca, Montaña Arenas, Arafo, Garachico, Chinyero, Sietefuentes, Chahorra og El Chinyero.

Tenerifes vulkanutbrudd

Hvor voldsomme utbrudd kan være, viser tall fra 1700-tallet. Vulkanen

Sietefuentes hadde et utbrudd i 1704 etter syv dagers seismisk aktivitet og ‘spydde ut’ fire millioner kubikkmeter med lava og askeskyer. I 1706 bragte Arenas Negras (Vulkanen Garachico) 66 millioner kubikkmeter med lava og aske. I 1909 hadde El Chinyero-vulkanen, som ligger vest for selve Teide, et utbrudd som varte i ti dager etter 18 måneder med svak seismisk aktivitet og flere jordskjelv. I Orotava registrerte man 14 jordskjelv på to timer. Det ble bare registrert materielle skader, men da var ikke øya like tettbefolket som nå. Det siste utbruddet på Kanariøyene skjedde i 2021 i Cumbre Vieja-vulkanen på La Palma. Siden 1430 har det vært totalt 15 utbrudd på Kanariøyene, de verste på Tenerife, hvor man finner den største risikoen for nye utbrudd.

De kommende 50 årene

I 2004 registrerte man en del seismisk aktivitet rundt Teide, men etter noen måneder roet jordens seg igjen og faren var over. «Men vi anser at det er mulig at det kan skje et utbrudd i løpet av de nærmeste 50 årene», erkjenner Pérez fra Tenerifes øyråd. Det finnes en evakueringsplan, men for at den skal kunne gjennomføres, er det nødvendig å ha et skikkelig varslingssystem og det krever et Vulkanologisk institutt på øyene, mener Pérez. Hvis det skjer et større utbrudd, kommer det til å være umulig å seile eller fly til og fra øya. Sikten kommer til å være null, flyplasser kommer sannsynligvis til å skades av jordskjelv som oppstår i forbindelse med et utbrudd og disse setter dessuten havet i opprør med mulig tsunami-fare. Veier kommer til å ødelegges av lava eller jordskjelv, det er stor risiko for skogbrann, telefonnettet bryter sannsynligvis sammen, mens de videre konsekvensene av askeskyen avhenger av vær og vind.

Helvetet Teide

De opprinnelige innbyggerne på Tenerife har tydelig hatt respekt for fjellet som ligger midt på den sørligste delen av øya. Navnet Teide kommer fra Echeide på Guanchernas språket og betyr ‘helvete’.

Columbus opplevde vulkanutbrudd

Da Christopher Columbus en natt i 1492 seilte forbi øyene på skipet Santa María, noterte han i sin loggbok:

«Hele himmelen var full av blodrøde flammer. Den enorme kjeglen i havet var belyst av sin egen ild, røyk og glødende steiner som for opp fra toppen og sprengtes i luften. Lava rant nedover fjellets sider. Fartøyets dekk ble opplyst som om det var midt på dagen og milelangt fra fjellets omkrets hadde natten forsvunnet. Plutselige lys ble sett i røyken og en enorm, dyp buldring trengte opp fra havets bunn.»

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.