Månedsmagasinet på Costa del Sol
Historie fra hverdagen 12

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I dag vil jeg fortelle om Hans (52 år), som har vært plaget med sin venstre hæl-sene, akilles, i en måneds tid. Hans forteller at det oppstod under en fjelltur. Han hørte et lite smell, og senere kom smerte og hevelse. «Jeg kan ikke gå som tidligere og føler meg svak i leggen, og har tidvis smerter og stivhet i nedre del av leggen. Golfen har jeg også måttet legge på hyllen, nå trener jeg bare putting for i alle fall å kjenne en viss tilfredsstillelse.» 

Undersøkelsen viser en hevelse og en grop i senen, med berørings-smerter. Han kan ikke gå opp på tå på ett ben. Ekografi gir et klart bilde av en seneskade – noen fibre har røket, derav «gropen» og hevelse rundt skadeområdet. Det er nå viktig å unngå overbelastning, for lange steg, brå bevegelser og tøyninger. Jeg legger en hæl av kork på 10 mm. i skoen for redusert strekk på senen. For å påskynde helingen og redusere betennelsen benytter jeg fokuserte sjokkbølger på skadeområdet, og trykkbølge på leggmuskulaturen. Han får en omgang på treningssykkel og instrueres i å gjøre bassengøvelser, samt å ha foten i iskaldt vann med isbiter 2 ganger daglig i 15 min. Ellers rolig gange med korte steg, uten smerter. 

Ved neste besøk forteller Hans at han har klart mindre smerter og kan bevege seg lettere. Ny behandling som tidligere, og kork-hælen fjernes. Hans får en ny time om en uke. Det går fremover, ekografi indikerer at reparasjonsprosessen er godt i gang. Behandling som tidligere, lette tøyninger og eksentriske ankeløvelser og balanse kan påbegynnes. Etter fire behandlinger er bevegelsen i ankelen normal, og hevelsen forsvunnet. Hele 75% av styrken er tilbake. Det er ytterst viktig å fortsette treningen, som nå økes for å oppnå full styrke. 

Vi blir enig om at han kontakter meg om 14 dager for evaluering. Det ser bra ut, og Hans er tilbake i full aktivitet og kjenner seg minst like sterk som før skaden. Takk for god behandling og gode råd, det var virkelig godt jeg kom til deg, sier en glad Hans!

Av Rolf Martinsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet