Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Litt flau setter jeg meg raskt ved tastaturet. I dag er det siste dag før avreise. Jeg gleder meg ubeskrivelig masse til min ferie i Mexico. Jeg har glemt alt om deadlines for artikler, annonser m.m., inntil min sønn her i morges spør meg om hva jeg har tenkt å ha i annonsen i månedsmagasinet.

Etter denne påminnelsen må artikkelen logisk nok handle om glemsomhet, og hva som kan gjøres med den. Selv om glemsomhet normalt betraktes som noe lort kan det kanskje være godt for noe.

Jeg gikk online for å se om det var noen bevingede ord om glemsomhet. Jeg ble i første omgang utrolig glad, da det første som traff mine øyne var at glemsomme mennesker var meget intelligente.

Undersøkelsen jeg kom over var offentliggjort 5. desember 2019, så det må antas at den er rimelig relevant.

Ifølge studiet fra University av Toronto har personer som har en tendens til å være glemsomme også en tendens til å være meget intelligente, det beskrives i Educate Inspire Change. Professor Richard er en av medforfatterne bak studiet, og han uttaler at formålet med hukommelsen er å gjøre oss intelligente, så vi kan ta beslutninger under forskjellige omstendigheter. For å gjøre det er vi nødt til å glemme noen opplysninger. Hjernen sletter automatisk unødvendige opplysninger, f.eks. en deadline eller en fødselsdag, fordi hjernen prioriterer andre oppgaver som synes mer nødvendige.

Den undersøkelsen passet det meg riktig godt å erfare, og jeg viftet min sønn rundt nesen med artikkelen, som han dog ikke helt godkjente.

Vi glemmer alle fra tid til annen. En ting jeg ofte har undret meg over er hvor mange mennesker som glemmer sin paraply når de besøker forretningen. I løpet av nesten 30 år i Annis Vitalshop har jeg ikke hatt behov for å kjøpe en paraply. Det er simpelthen glemt så mange paraplyer i paraplystativet at det har vært rikelig med forsyninger til å dekke mitt behov.

En annen gang ble det glemt en Porsche bilnøkkel i forretningen. Det syntes jeg var litt interessant, men eieren meldte seg etter å ha etterlyst den i et par forretninger, så jeg måtte avlevere den. Men, det var en god følelse å holde nøkkelen i hånden et par minutter og forestille meg at den var min.

Ofte har jeg også parkert bilen i et storsenter og hatt problemer med å finne den igjen. I Lyngby Storsenter hadde jeg lånt min datters bil, og kunne ikke helt huske bilnummeret, fargen, merke, m.m. Til slutt, etter mange traveturer frem og tilbake, måtte jeg ty til å ringe min datter om nærmere opplysninger, og endelig fant jeg bilen. Da var jeg litt flau.

Kosten

Alminnelig glemsomhet har ikke noe å gjøre med demens. Allikevel kan du godt redusere glemsomheten ved å spise en sunn kost. Sunn kost og drikke er viktig for å redusere din glemsomhet.

Det er godt med en kost som inkluderer fisk, en masse grønnsaker og frukt sammen med fullkornsprodukter og bønner. Det er viktig at du velger bort det hvite brødet, ris og pasta samt sukkerholdige matvarer. Unngå i størst mulig omfang også de kunstige søtningsmidlene, især de som inneholder aspartam. Vær oppmerksom på at aspartam kan ha mange navn i forskjellige matvarer. Når du spiser fisk, så spis især fet fisk som laks, makrell og forskjellige former for sild. 

Det vi kaller for Middelhavskosthold, er hvor mengden av meieriprodukter og kjøtt reduseres vesentlig. Hvis du gjerne vil ha litt kjøtt er det best med lyst kjøtt, f.eks. kalkun og kylling som inneholder mindre fett. Det er især bra å spise rikelig med gulrøtter, broccoli, bønner pepperfrukter, spinat og løk. Hvis du ikke alltid har adgang til ferske grønnsaker, kan det være en god ide å ha et lite lager av frosne grønnsaker.

Husk også å bruke rikelig av de sunne oljer som f.eks. olivenolje og linfrøolje. Når jeg skriver linfrøolje, må jeg nevne den nå avdøde Dr. Johanne Budwig, som med stor suksess brukte linfrøolje i behandling av kreft. Det finnes et Budwig senter i Malaga.

En gruppe forskere ved Columbia Medical Centre i New York har i 2009 påvist at hvis du spiser rikelig med Middelhavskost har du nedsatt risiko for utvikling av hukommelsesbesvær.

Hold deg unna industrielt bearbeidede matvarer. Harskt fett, som er desidert usunt, kan være skjult i mange av disse rettene, f.eks. i wienerbrød, salatdressinger, pizza m.m.

Glemsomheten kan øke hvis du ikke får nok vann, eller drikker for mye alkohol. Hold deg også unna brus og diverse energidrikker. En del medisin øker også glemsomheten. Likeledes må du passe på hvis du bruker kjemiske løsemidler eller andre rusmidler. Røyking har også en viss negativ innflytelse.

Det er noen europeiske studier som viser at moderat inntak av kaffe kan hjelpe på glemsomheten. Hold deg til moderate mengder, f.eks. 2 kopper daglig. Kaffe er en kraftig stimulans, og kan være belastende for kroppen vår. Et par kopper grønn te daglig hjelper likeledes til å beskytte din hjerne.

Kosttilskudd

 • Ikke bare for å unngå dårlig hukommelse, men også for å styrke helsen, anbefaler jeg en god base av et multivitamin/mineralprodukt. Det finnes både i tabletter, i flytende form hvor alle aminosyrene også inngår, eller som spray. Det er noe for enhver smak.
 • Dessuten et det viktig med et godt omega 3 produkt. Det finnes både som kapsler og flytende. Er du vegetar eller veganer finnes det en rekke produkter hvor omega 3 er utvunnet fra havalger.
 • Det har vist seg at mangel på D-vitaminer øker glemsomheten. En artikkel av Kasper Jørgensen offentliggjort i 2010 konkluderer med at forskjellige undersøkelser viser at D-vitamin, i tillegg til å motvirke benskjørhet også har innflytelse på hjernen og hukommelsen.
 • Ginkgo Biloba kjenner de fleste av oss. Det er en god og effektiv hjelp til hukommelsen og konsentrasjonen. Samtidig hjelper middelet for kalde hender og føtter.
 • Sink har over 180 funksjoner i vår kropp. En av funksjonene er at den fremmer læringsevnen og dermed også hjelper vår hukommelse.
 • Flere undersøkelser viser at E-vitaminer kan være bra for hukommelsen.
 • Selen er godt å ta sammen med E-vitamin. De jobber tett sammen i kroppen. Det er mange mennesker som har selen-mangel, noe som kan gi seg utslag i mange lidelser, bl.a. hjertesykdommer og kreft. Selen hjelper dessuten på de mentale funksjonene.
 • C vitaminer er effektive og viktige for din hukommelse. Dosen kan variere avhengig av vårt individuelle behov. Selv spiser jeg gjerne 1000-2000 mg daglig. Aller helst spiser jeg dem i kombinasjon med bioflavonoider. De forsterker C-vitaminets virkning.
 • Undersøkelser har vist at 20 % av mennesker over 65 år har B12 mangel. B12 er viktig for våre åndsevner og vår psykiske balanse. B 12 fås som sugetabletter, som på beste måte sikrer opptaket av vitaminet, samt vanlige tabletter og som spray.
 • Det kan være bra å samtidig supplere med et kompleks av samtlige B- vitaminer. Mange har underskudd av B-vitaminer, og det kan bl.a. føre til tretthet, sløvhet og glemsomhet.
 • Bacopa har i mange år vært anvendt i den ayurvediske medisin til å understøtte hukommelsen og evnen til å konsentrere seg og lære noe nytt. Bacopa finnes i forskjellige konsentrasjoner fra forskjellige firmaer.
 • Hvitløk styrker immunsystemet og beskytter hjernen mot tungmetaller.
 • Ginseng kan også stimulere vår hjerne.
 • Fosfatidylserin er et produkt av soya, som hjelper til støtte av hukommelsen og til å gi mental klarhet.

Tips til glemsomheten

Å være glemsom er en irriterende faktor man helst ikke vil ha. Heldigvis er det mange små ting du kan være oppmerksom på for å redusere din glemsomhet. 

 • Stress er en av de viktige tingene du i videst mulig omfang må unngå. Antakelig var det på grunn av stress, da jeg fullstendig overarbeidet glemte å hente min yngste sønn i barnehagen for ca. 45 år siden. Barnehagen måtte ringe og spørre hvorfor han ikke ble hentet. Det er en av de episodene jeg har vært mest flau over.
 • Sørg for å få søvn nok. Søvnmangel påvirker korttidshukommelsen. Sørg for minst 8 timers nattesøvn uten computer, mobiltelefon eller fjernsyn på soverommet. Tilstrekkelig med søvn er en viktig indikator for ikke å bli glemsom. Slå av før krimen kommer på TV, eller ha selvdisiplin nok til å slå av den serien på Netflix som du nesten ikke kan løsrive deg fra. Når du synes at du husker dårlig skyldes det ofte for lite søvn.
 • Sørg for god mosjon. Når du sørger for å holde deg aktiv holder du både hjerne og kropp i gang. Den daglige treningen er med på å forbedre både din konsentrasjon og læringsevne.
 • Vær oppmerksom på å bruke hjernen. La huskelappen bli igjen hjemme og tren deg på å huske hva du skal kjøpe inn.
 • Lær språk. Det får virkelig hjernen i gang.
 • Husk fortsatt å få deg en god latter mange ganger daglig. Nylig hørte jeg på radioen hvordan vi med alderen ler mindre og mindre, og hvilke konsekvenser det kan ha for livsgleden, og det å være positiv og åpen.
 • Hold orden i livet ditt og sørg for at tingene har de rette plassene, og anbring dem der. Det gjelder f.eks. dine briller, din telefon, bil -og husnøkler.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet