Forhåpentlig har alle leserne hatt en god sommer, hvor glede, latter og munterhet har preget hverdagen. Nå sniker høsten seg inn på oss, og med høst og vinter for døren vet vi også at det er sesongen for forkjølelse og influensa.
Diverse anerkjente medier har også vendt tilbake fra sommerferie og begynner å rapportere om dramatiske hendelser i hverdagen: Afghanistan, klimaendringer, mulige nye restriksjoner, munnbind, kontroll, tvangsvaksinasjoner, nedstengninger, stupende statistikker, økonomiske vansker m.m. gjør sitt aller beste for at frykten vår holdes i live og vokser. Hvis du er redd, reduseres ditt immunsystem lettere.
Allerede nå meldes det om ekstraordinært høy forekomst av RS-virus og andre luftveisinfeksjoner. RS-viruset er et forkjølelsesvirus med pustebesvær som oftest ses hos barn. Influensa- og forkjølelsesvirus muterer fra år til år – derfor er det viktig med et godt immunsystem.
Personlig lurer jeg på hvorfor nesten alle offisielle helsemedier, ministre m.m. ikke fokuserer mer eller informerer oss om alle de sunne tingene vi selv kan gjøre for å styrke vår livsglede og dermed vårt immunforsvar. Det beste du kan gjøre for å dempe frykten, er at du passer på å ha et godt immunsystem. Du kan komme langt med ditt immunsystem ved å bestemme deg for å være takknemlig og vennlig i hverdagen. Som min morfar alltid sa: ”Bare tell de lyse timene.”
Samtidig med positive tanker kan det også være en god idé å revurdere din livsstil med henblikk på styrking av immunsystemet, f.eks. ved å supplere med noen gode vitamintilskudd samt sjekke hvordan ditt tarmsystem har det. Har du kanskje fordøyelsesbesvær eller andre ubehag? 80 % av vårt immunsystem sitter i tarmsystemet. Derfor kaller mange kostholdseksperter det for «vår hjerne nummer 2». Bør du ha flere grønnsaker på bordet, eller skal noe reduseres eller utelukkes – f.eks. gluten, sukker og alkohol? Hvordan står det til med mosjonen? Passer du på at din søvn skjer i de rette omgivelser?
Får du influensa, har du antagelig blitt smittet innen de siste 18–72 timer, så ta det rolig og unngå ekstrem fysisk aktivitet. Hold deg for deg selv så du ikke smitter andre. En influensa tar normalt 3–5 dager. Du kan føle deg trett etterpå. Spesielt hos små barn, eldre og svake kan det ta opptil flere uker innen tilstanden er normal igjen. Da kan det ofte hjelpe med gode kosttilskudd som gir energi og krefter. En vanlig influensaepidemi varer som regel i rundt tre måneder.
Jeg kan huske at jeg som barn fikk servert varm hyllebærsuppe med epler når jeg var forkjølet eller hadde influensa. Det var en deilig rett som raskt hjalp til å få meg på beina igjen. Forskning fra Israel har vist at Sambucol (ekstrakt av hyllebær) kan virke forebyggende og forkorte et sykdomsforløp, og virker antagelig også på annen virus.
Hyllebærekstrakt, som tilhører den gamle folkemedisinen, heter Sambucus Nigri. Den finnes i helsekostforretninger både alene og i kombinasjoner med andre urter.
Ved forkjølelse og influensa er det viktig å drikke rikelig, spesielt hvis du har feber. Feber med svette gir væsketap. Unngå å slå ned feberen din, som er et av våre beste forsvarsmidler. Hvis termometeret beveger seg over 40, må du selvfølgelig avkjøles, ikke ved trekk, men gjerne ved å skifte dynen ut med et laken og sørge for at rommet er kaldt.
Drikk forskjellige urteteer, f.eks. kamille- og lindeblomstte, som begge virker lett beroligende, evt. blandet med anis, som hjelper på hoste, gir god smak, virker slimløsende og beroligende.
Under selve sykdomsforløpet er appetitten normalt ikke stor. Det beste er en god suppe, gjerne en kyllingsuppe med masse grønnsaker. Kyllingsuppe er kjent for å ha helbredende egenskaper både ved influensa og forkjølelse. Som den greske legen Hippokrates sa, ”La maten være din medisin.” Litt tynn vann-potetmos eller en god fruktgrøt kan hjelpe hvis appetitten er dårlig. Du kan styrke immunsystemet ved a spise skikkelig kost. Boost gjerne systemet med et daglig ingefær-shot. Du kan evt. selv lage dine ‘shots’, som bør tas på morgenen. Også sitron og mange grønnsaker er gode for immunsystemet. Husk at ditt immunsystem sitter i magen, så vær snill mot magen og dropp hurtigmat, sukkerholdige matvarer og for mye alkohol. Spis masse frukt og grønt, du kan evt. blande det eller kjøre det i kjøkkenmaskinen, tilsett krydderurter, litt ingefær eller hva du føler for. Det har blitt moderne å spise grønn grøt på morgenen. Spis også gjerne litt kjøtt, som har gode proteiner, hvis mulig økologisk. Husk også fet fisk med omega 3-fettsyrer, som demper betennelse i kroppen og hjelper mot angst, som reduserer ditt immunsystem. I tillegg har det vist seg at mørk sjokolade på minst 70 % inneholder antioksidanter og hjelper mot hoste pga. dets innhold av teobromin. Så nyt med god samvittighet et par stykker mørk sjokolade daglig.
Ha en god og frisk høst!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001