Månedsmagasinet på Costa del Sol
Flere nye ladestasjoner – ELBIL-SALGET ØKER

Flere nye ladestasjoner - ELBIL-SALGET ØKER

Del

Interessen for å kjøpe elbil øker i Spania og nå ligger landet helt i front innen EU når det gjelder elbilsalg.


I 2019 økte salget av elektriske og hybridkjøretøyer med 176%, og i det europeiske markedet er Spania på god vei til å nå en markedsandel på 2%.

Plan Moves støtteprogram

Mye av grunnen til at elbilsalget øker i Spania skyldes at man kan få støtte til kjøpet. Regjeringen har opprettet et støtteprogram for lavutslippsbiler «Plan Moves» (Programa de Incentivos de Movilidad Eficiente y Sostenible). Gjennomsnittsalderen på den spanske bilparken er tolv år og intensjonen med Plan Moves er å få fortgang i utskiftningen av den gamle bilparken. Eldre biler forurenser mye og er ikke like trafikksikre som nyere modeller.

Plan Moves ble satt i kraft i 2019 med et budsjett på 45 millioner euro. For 2020 har regjeringen økt støttebeløpet til 65 millioner euro. I tillegg til at pengepotten skal brukes til støtte av bilkjøp, så skal mye av pengene gå til å bygge ut infrastrukturen, inkludert en rekke nye ladestasjoner. 

Slik fungerer det 

For å kunne søke om støtte må du avskilte en bil som er minimum 10 år gammel, og du må ha eid bilen i minst 12 måneder. Beløpene for støtte vil variere. Du kan for eksempel få 1.300 euro hvis kjøretøyet har en rekkevidde på opptil 12 km, og hele 5.500 euro i støtte dersom rekkevidden overstiger 72 km. Prisen på kjøretøyet kan ikke overstige 40 000 euro. For handikappede og bevegelseshemmede, samt barnerike familier er grensen 45.000 euro. For bedrifter gjelder andre regler for støtte, for eksempel støttes kjøp av elbil til kommersielt bruk med 6000 euro. For større biler og busser er støtten på mellom 8000 og 15.000 euro, og aldersgrensen for varebiler og lette lastebiler er satt til sju år. 

Kjøretøyene som byttes inn må ha vært igjen om EU-kontroll – ITV. Både private, bedrifter og offentlige instanser kan søke. Nå ser også regjeringen på om de skal droppe klausulen på at bilen som skrotes må være ti år eller eldre, ettersom flere ønsker elbil som sin første bil. Enkelte motorsykkeltyper kan også få støtte. Støtten i de ulike regionene baseres på befolkningstall og søknadene behandles lokalt. 

Bilforhandlere og produsenter gir rabatter

Men det er mer å hente, i tillegg til denne statsstøtten gir også produsentene eller bilforhandlerne ofte avslag. Gjerne minimum 1000 euro i avslag. Flere gir større rabatter. Bilforhandlere kan opplyse om hvilke kjøretøyer som får hvilken støtte, og kan hjelpe til med dokumentasjonen. For å søke om støtte som privatperson må man være resident og ha N.I.E nummer. 

Stor utbygging av ladestasjoner

De store strømleverandørene Endesa og Iberdrola har inngått avtaler med flere store landsdekkende kjeder om nye ladestasjoner for elbiler. Vanlige ladestasjoner og hurtigladere skal installeres minst hver 100 km på hovedveiene i landet, og de vil dekke alle provinshovedsteder i Spania. 

Endesas plan er å installere 8 500 ladestasjoner innen 2023, mens Iberdrola sikter mot 25 000 ladestasjoner for elektriske kjøretøy i Spania frem til 2021, både på offentlig sted og i boligområder. Iberdrola ønsker å bidra til å lede overgangen til bærekraftig mobilitet for å redusere klimaendringer. 

Endesa og Iberdrola har for tiden en avtale med McDonald’s og Carrefour om å installere ladestasjoner på deres parkeringsplasser. Det er også inngått avtaler med flere kjøpesentre, supermarkeder og bensinstasjoner, inkludert Ballenoil. 

Iberdrola og Ballenoil har signert en avtale om å installere hurtiglading for elektriske kjøretøyer ved 110 bensinstasjoner i Spania. Ladning kan gjøres enten du er en Iberdrola-kunde eller ikke ved hjelp av en app i mobiltelefonen, «Recarga Pública de Iberdrola». Med den kan sjåføren av det elektriske kjøretøyet finne stasjoner, reservere plass og betale for ladningen. Ballenoils kunder vil kunne lade kjøretøyene sine i 20 til 30 minutter med strøm produsert av 100% fornybare og utslippsfrie kilder, og de vil ha et originalsertifikat (GdO).

Allerede nå er det installert 20 hurtigladere på 50 kilowatt ved bensinstasjoner i ni spanske provinser: Madrid, Barcelona, ​​Alicante, Toledo, Valencia, Cádiz, Sevilla, Valladolid og Asturias. De resterende ladestasjonene vil installeres fortløpende.

Når det gjelder McDonald’s og Carrefour, vil det først bygges nye ladestasjoner i Andalucía inkludert Málaga, samt i Madrid, Valencia og Castilla-La Mancha.


10 gode grunner til å velge elbil

1. Ingen registreringsskatt

2. 75% mindre bilskatt

3. Minimum 12-års levetid og mindre vedlikehold

4. Tilgang til begrensede områder for enkeltpersoner

5.  Opp til 600+ km batteritid

6. Flere ladestasjoner

7. Gratis parkering eller rabatter ved de fleste parkeringsplassene

8. Kjør miljøvennlig

9. Kun 0,50 euro per 100 km, i motsetning til 11,20 euro for bensindrevne biler

10. Kjør stille


Mest populære elbiler 

På slutten av fjoråret kunne man se at de mest populære elbilene i Spania er: 

1. Tesla Model 3

2. Nissan LEAF

3. MINI Cooper S E Countryman ALL4 

4. Mitsubishi Outlander PHEV.


Kilder: Plan Moves, Iberdrola, Statista

Av Ingvild Mørkved

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.