Månedsmagasinet på Costa del Sol
Et sterkt immunsystem

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jeg har nettopp landet her i Málaga fra Mexico. Jeg flydde med tre forskjellige fly. Jeg følte meg nesten som en turist på en romstasjon, for overalt både blant passasjerer og flypersonale så jeg mange mennesker bære ansiktsmasker, antagelig pga. det farlige koronaviruset, som i øyeblikket truer verden ifølge WHO. Jeg følte meg slettes ikke tiltrukket av å snakke med disse menneskene, som jeg jo ellers så ofte gjør under de lange flyturene. Kanskje var det fordi jeg følte at de gjerne ville være i fred bak deres lille maske, eller så var det fordi jeg var redd for om jeg kunne høre og forstå hva de svarte.

De neste ukene vil det nok bli slått både på trommer og blåst i trompeten for å advare og gi oss frykt for dette viruset.

Kanskje var det bra at jeg ikke snakket med noen,  for jeg vet ikke hvor mye en maske beskytter deg mot virus og bakterier, men jeg vet hva et sterkt immunsystem kan gjøre for helsen din, og jeg hadde veldig lyst til å spørre de maskekledte hva de ellers gjorde for deres immunsystem.

Vanligvis er influensa en typisk vinterlidelse, som alltid er utbredt i disse månedene av året verden over. Heldigvis er det en masse du selv kan gjøre for å beskytte deg mot influensavirus eller mildne den, hvis du angripes. Så kanskje kan du også bruke denne tiden til å gjøre litt godt for deg selv og immunsystemet ditt.

Influensa er, som de fleste av oss vet, et virus. Virus kan ikke behandles med antibiotika. I stedet for må du ta deg godt av deg selv med ro og hvile.

Influensa gir feber, ofte en relativt høy feber mellom 38 og 40 grader, med hodepine og smerter i muskler og ledd. Med influensa følger ofte tørr hoste og en urolig og dårlig søvn, ofte med feberfantasier. Når selve influensaen er over, kan det ofte være en ulidelig tretthet etterpå. Influensa spres gjennom luften, gjennom hoste og nys via nesen, lungene og hendene. Du kan uforvarende komme til å smitte andre, fordi du kan spre smitten allerede dagen før du selv får symptomer. – Akkurat som det antas at du kan smitte i hvert fall en dag etter at du er blitt feberfri. Vær oppmerksom på at barn kan smitte flere dager etter at de selv har blitt friske.

Kosten

For så langt mulig å forebygge disse forskjellige formene for influensavirus er det viktig å være oppmerksom på en sunn kost. Spis en masse grønne grønnsaker, som er medvirkende til å gi mer base.

Når du spiser basedannende mat forbedres helsen din straks. Frukter er sunne og gode, men det er en del fruktose i mange frukter. Har du noenlunde styr på ditt indre miljø med tanke på syre og base kan du trygt spise ubegrensete mengder med frukt, men ellers skal du passe litt på med alt for mye frukt. Noen frukter som er basedannende er f.eks. sitroner og grapefrukt, vannmelon og avocado. Avocadoen hører til mine favoritter. Den er fantastisk i blender og bra for bl.a. kolesterol og hjerte, og den har mange gode fettstoffer. Personlig synes jeg du skal nyte alle former for frukt som f.eks. kirsebær, blåbær, plommer osv. De er særdeles rike på alle antioksidanter, så lenge du bare også husker et rikelig inntak av basiske grønnsaker. De mest basiske grønnsaker er agurk, bladselleri, grønn og rød pepper, grønnkål, spinat og broccoli. De inneholder proteiner, mineraler, vitaminer, antioksidanter og fettsyrer. Husk endelig på agurken. Det er en av de mest basedannende grønnsakene jeg vet om, og den er god både i din juice-maskin og blender, fordi den inneholder så mye vann. Den er super-god for huden din.

Det beste er at du alltid sørger for å ha rikelig av dem i huset, så du ikke må på handletur når du finner ut hva du gjerne vil spise. Basiske grønnsaker hjelper deg med å bekjempe bakterier og virus, og er immunforsterkende. De er lett for kroppen å ta opp.

Bladselleri skal også nevnes, fordi jeg føler at mange unngår den på grunn av den litt bitre smaken, men den er en topp immunforsvarsforsterker. Den er bra for bl.a. benskjørhet og hjertet, og den virker kolesterolnedsettende.

Husk også å drikke vann, gjerne ca. 2 liter daglig. Har du fått deg en influensa må du være spesielt oppmerksom på å drikke nok vann. Mange unge drikker aldri rent vann, men får kun det vannet som er i forskjellige drikkevarer. Sørg gjerne for at frokosten din inneholder en sunn grønnsaksjuice.

Unngå eller minimer inntaket av kaffe. Jeg har lest om basisk kaffe, men har ingen erfaring med det. Bruk heller en urtete, eller et glass vann med sitron. Du kan også drikke usøtet soyamelk og mandelmelk. Jeg oppdaget til min glede at på flyplassene hadde Starbucks også både varm soyamelk og varm usøtet mandelmelk. Sistnevnte smakte riktig deilig, og kan absolutt anbefales hvis du gjerne vil ha en hyggestund uten å absolutt behøve å drikke kaffe. 

Kosttilskudd

  • Som alltid prioriterer jeg høyt et multivitamin/mineralproduktprodukt av høy kvalitet, sammen.
  • Gode essensielle fettstoffer av god kvalitet.
  • Ekstra C-vitaminer er uunngåelig i denne tiden. Dosen er vanskelig å angi. Vi er alle individuelle i våre behov. Selv tar jeg 2 – 3 gram daglig. Jeg tar et produkt med bioflavonoider. C- vitaminet blir lettere tatt opp når det også inneholder bioflavonoider. Bioflavonoider kalles også P-vitamin. De finnes naturlig i kjernen fra frukt og grønnsaker. C-vitamin beskytter bl.a. kroppen mot virus og bakterier. Begynner jeg å merke en truende infeksjon forhøyer jeg gjerne min C-vitamin dose øyeblikkelig. Hvis du over tid har inntatt høye doser C-vitamin og ønsker å redusere dosen, så trapp ned langsomt. Kroppen venner seg nemlig til de store dosene.
  • Mange mennesker er i underskudd på D-vitaminer. Å ha en god D-vitamin status er også et godt forsvar mot virus. Det styrker markant immunsystemet. Er du i tvil kan du få målt ditt D-vitamin nivå på et laboratorium. Vær spesielt oppmerksom på D- vitamin hvis du tar kolesterolmedisin.
  • Magnesium har stor betydning for immunsystemet. Immunsystemets T-celler har bruk for magnesium til dannelse av ”morderceller” Vær særlig oppmerksom på magnesium, hvis du lider av diabetes. Det har vist seg at folk med diabetes ofte har lave nivå av magnesium.
  • Unntaksvis er jeg nødt til å nevne navnet på en nyhet ved navn Omni-Immune fra firmaet Biosym. Den inneholder EpiCor, som er en ingrediens laget på basis av fermentert gjær.
  • EpiCor kan defineres som et Whole food fermentat, dvs. at EpiCor består av naturlige ingredienser i små mengder som beta-glukaner, proteiner, fibre, polyfenoler, vitaminer, aminosyrer og mange flere metabolitter. Den er fermentert på en måte hvor gjæren brukes til å utvinne de mange næringsstoffene. Sammen med den tilsatte sinken er produktet med på å vedlikeholde immunsystemet ditt.
  • Glutathione blir dannet av tre aminosyrer, nemlig Glutamin, Cystein og Glycin. Den har mange beskyttende virkninger og har flere viktige funksjoner i immunforsvaret, idet den regenerer immuncellene. Normalt finnes Gluthatione i alle kroppens celler, men især i store mengder i lever, milt og bukspyttkjertel og nyrer. Det regnes som en av de viktigste antioksidanter, og hjelper C-vitaminet med sitt arbeid. Brukes også i mange anti-aging behandlinger. Tar du annen medisin bør du snakke med legen din før du starter en kur med gluthatione. Annen medisin kan muligens reagere på produktet.

Tips

Forebyggelse er bedre enn helbredelse. Det ble innprentet hos oss sykepleierstudenter for ca. 45 år siden, og det er fremdeles like viktig. Det kan bare være vanskelig å etterleve alltid, men vi kan gjøre vårt beste i dagligdagen for å bevare oss selv som glade, sunne og friske uansett alder og eventuelle skavanker. En god daglig øvelse er å tenke på alt det som du har å være takknemlig for.

Frykt er vår verste fiende, så tving dine tanker over på å se alt det gode rundt deg, i stedet for alltid å frykte det verste. Frykt påvirker bl.a. fordøyelsen, og du tiltrekker det som du frykter.

Husk at like tiltrekker like. Mennesker som alltid snakker om sykdom tiltrekker uunngåelig sykdom.

Florence Scovel Shinn skriver i sin bok ”Lær å spille livets spill” ”Man kan kun oppta bakterier når man vibrerer på samme bølgelengde som bakterien, og frykt trekker mennesket ned på bakterienivået.”   

Husk å bevege deg. Bruk den mosjonsformen du finner er best for deg. Driver du ikke med mosjon, så start med en gåtur, som du så gradvis kan øke hver dag. Har du litt problemer med å gå eller mangler litt støtte kan et par vandrestaver gjøre underverk. Få profesjonell hjelp til å stille dem inn korrekt.   

Sørg for god og rikelig søvn i et godt utluftet soverom uten mobiltelefon, computer, fjernsyn eller lignende. Unngå sovemidler, men ta i stedet en kopp kamillete. Ha gjerne litt positiv og fin litteratur til å falle i søvn på.

Ha en god håndhygiene. Det finnes mange fine desinfeksjonsmidler til hendene,  som kan brukes i mange forskjellige sammenhenger.         

Av Anni Dahms

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet