Månedsmagasinet på Costa del Sol
EINAR ASKVIG – Den driftige Solkystadvokatens neste kapittel

EINAR ASKVIG - Den driftige Solkystadvokatens neste kapittel

Nesten alle norske på Costa del Sol kjenner til Einar Askvig (76), grunnleggeren av VOGT Advokatfirma i Marbella. Oppigjennom årene har utallige nordmenn fått bistand av ham ved eiendomshandler, arveoppgjør, skattespørsmål eller andre juss-relaterte saker – i totalt 24 år. Mange venner og bekjente trodde aldri det ville skje, men for fire år siden solgte han firmaet til sine partere, Christine Sollie Jensen og José Luis Rojas Vazquez, og i oktober ble han pensjonist. 

Hva er det neste kapittelet for Einar Askvig, og hva skal en mann som villig innrømmer at har er en arbeidsnarkoman, bedrive sin tid med? Det Norske Magasinet møtte Einar på golfbanen på en varm novemberdag for å høre om den driftige advokatens neste trekk.

Det første jeg hører når jeg ankommer Real Club de Golf Las Brisas, er svensk. De hvitkledde herrene som er langt over sin første ungdom, ser ut som en annonse for stereotypiske sunne skandinaver. De neste jeg passerer snakker også svensk, fulgt av tysk og så noen norske – med Oslo-vest dialekt selvfølgelig. Jeg befinner meg tross alt på en av Spanias mest eksklusive golfbaner. Der, blant lunsjgjestene sitter advokaten og vinker muntert til meg, og jeg forstår snart at denne mannen er like sosial og vennlig som han er seriøs og handlekraftig i alt han gjør – om det en juridisk sak eller en golfrunde i godt vennelag.

Alltid foretaksom

Einar ble født på Vinderen i 1947, men familiens økonomiske situasjon endret seg drastisk da han var i 7-års alderen som medførte flytting til Ormøya (som den gang var Oslos østkant). Einar innrømmer at opplevelsen satt merke på ham for livet og er grunnen til at han alltid jobbet for å ha en solid økonomi.

Advokaten var alltid driftig. Han avsluttet gymnaset samtidig med at han tok verneplikten i Bodø, jobbet i reklamebransjen mens han tok markedshøyskolen og var markedssjef for DNBs Vaterlandprosjekt samtidig som han tok BI på kvelden. «Jeg tenkte at utdanning kan ingen ta fra meg», innrømmer han. Etter fem år med jusstudier, som han startet fordi han «synes det hørtes spennende ut», fikk han jobb som bestyrer av Rotterdam-kontoret til sjørettselskapet Wikborg Rein. Han var knapt 30 da han ble headhuntet og flyttet til Chicago med konen Siren og en ny baby for opplæring i et Fortune 200-firma med 40 000 ansatte som ville ha ham som direktør for deres Europa-avdeling i Belgia. «Jeg som ikke hadde ikke sett et privatfly en gang, fløy med styreformannen i en Learjet til finansmøter i New York.» Men ikke alle overraskelsene var like positive, for i stedet for å bygge opp firmaet i Europa, besto jobben hans i å legge ned driften, inkludert å sparke 2000 ansatte og stenge fabrikker i Tyskland og Irland.

Fire år senere satt Einar i Belgia og lurte på hva han skulle gjøre med livet sitt. Det varte ikke lenge før han åpnet sitt eget advokatkontor, og like etter tilbød noen ‘sjørettstyper’ fra firmaet Evensen & Co ham partnerskap for deres sete i Belgia. «Det hørtes ganske gøy ut, så jeg sa ja. Samtidig hadde jeg en amerikansk kunde som het Life Fitness. En gang jeg sendte regning til dem, foreslo jeg å redusere regningen mot at jeg fikk agenturet for selskapet for BeNeLux-landene. Og slik endte jeg opp med å drive en Fitness-butikk med 15 ansatte på si.»

Fra sjørett i Belgia til eiendomsrett i Sør-Spania

Etter 19 år i Belgia var det var tid for å flytte igjen. «Belgia har fantastisk mat og hyggelige folk, men et elendig klima.» Familien hadde hatt et sted i Marbella i 11 år, og Einar visste at det var masse skandinaver der, men ingen bra skandinaviske advokater. I 1999 flyttet Siren og Einar til Costa del Sol, mens sønnen studerte videre i Holland. «I løpet av to måneder solgte vi leiligheten vår i Marbella og kjøpte en villa i stedet, la ned kontoret og solgte huset i Antwerpen og åpnet kontoret i Marbella – selv om jeg ikke visste hva et frimerke het på spansk en gang!»

Einar hadde fremdeles noen klienter innenfor sjørett og internasjonale styreverv, og litt etter litt tikket det inn med nye klienter. «I løpet av 24 år gikk jeg fra å være helt alene til å bli det største norskeide advokatfirmaet i Marbella med 15 ansatte.» Den erfarne advokaten vedkjenner at han er en arbeidsnarkoman som alltid har gjort alt for klientene, men han klarte likevel å legge fra seg jobben da han gikk hjem kl. 18.30. Firmaet drev med skattesaker og skatteforholdet mellom Spania og Norge, dødsfall, testamenter og booppgjør, men mest med eiendomstransaksjoner. Da Einar startet i 1999, var en grei eiendomsomsetning, hvor Vogt tok 1 % og gjorde alt fra A til Å, 250 000 euro. «Siden den gang har prisene skutt i været og i dag kan vi selge en eiendom til 15 millioner euro til en nordmann som jeg aldri har hørt om en gang. Det blir helt galt å ta 1 % av 15 millioner, så da forteller vi kunden at de tjener på å ta det på timebasis. For hele vitsen med å drive butikk er jo å ha fornøyde klienter. Å få en ny klient er fantastisk, men det er mye morsommere når kundene kommer for tiende gang og når barna deres kommer inn.»

Einar kjenner Marbella på godt og ondt og vet at alle – advokater, tannleger og eiendomsmeglere – til syvende og sist lever av turismen. I tillegg til klimaet og de enestående restaurantene i byen, synes han lokalbefolkningen er fantastiske mennesker. Men han vedkjenner også ulempene ved Solkyst-byen som han synes har blitt litt for ‘plastikk’, og som har fått et Jet Set stempel med nesten norske restaurantpriser og mye narkotika, kriminalitet og tyverier. «Hjemme har vi tre forskjellige alarmsystemer hvor vi kan se hvem som er i hagen eller huset og hvis noen prøver å komme inn porten.» Som mange andre, føler Einar også klimaendringene. «I år sa jeg til Siren at jeg aldri vil være i Marbella i juli eller august. Det er alt for varmt, alt for mye folk og alt for mye stress.»

MINDRE SVARTE PENGER OG SKATTESVINDEL

Visse ting har forandret seg til det bedre siden familien kom til Spania. Det første Einar bemerker, er at det er slutt på svarte penger. «Etter at hvitvaskingsdirektivet fra EU ble implementert i Spania, har advokater og leger og andre forretningsdrivende en forpliktelse til å undersøke hvor betalinger kommer fra. Da jeg kom hit i 1999, kunne kundene ta med svære bager med cash. Hvis du kommer med kontanter nå, må jeg som advokat vite hvor pengene kommer fra og at de er beskattet. Hvis du bringer kontanter, utover det minimal lovlige beløp fra Norge, har du allerede begått en forbrytelse med mindre du har deklarert det og fått tillatelse til å ta det med. Samtidig har du brutt loven når du tar med store mengder cash inn i Spania, og hvis jeg som advokat tar imot pengene, er jeg medvirker. Cash er fremdeles ‘king’ på Costa del Sol, men på en annen måte. De som har en velfylt bankkonto, kontakter i banken og kan betale en eiendom på 24 timer, får den beste prisen.»

Skatteunndragelse hører også fortiden til ifølge Einar. «Da jeg kom hit, snøt folk på skattene så det var en fryd, og ingen oppga hva de hadde i Italia eller USA. Folk lo jo nærmest over at jeg leverte selvangivelse med høy inntekt. Revisoren sa at jeg ville ødelegge for alle de andre, men jeg oppga hva jeg tjente, ferdig med det! Nå er de spanske skattemyndighetene så effektive at hvis du er skatteresident her og ikke oppgir hva du har rundt i verden, tar de deg skikkelig! Det som dessverre ikke har endret seg her i Sør-Spania, er det spanske rettsvesen. Domstolene er uhyre sendrektige, og mange mener like korrupte som før. Derfor sa jeg helt fra begynnelsen av at vi ikke skal beskjeftige oss med prosedyre for spanske domstoler.»

Einar har også alltid sagt nei til kommisjoner. «Jeg vet ikke hvor mange banker som har vært innom kontoret og prøvd å få tak i nye konti på grunn av de transaksjonene vi gjør. Jeg har alltid sagt at hvis de tilbyr meg kommisjon, så er døren der borte. Vi tar ikke kommisjon og vi gir ikke kommisjon. Jeg vet at Vogt har tapt masse kunder da mange eiendomsmeglere ikke kommer med klienter til oss fordi de vet at de ikke får kommisjon fra oss. Men det er mot mine og Advokatforeningens etiske regler. Jeg har sett andre advokater blitt tatt for hvitvasking eller bestikkelser, hvor firmaet har rast sammen og de ansatte har mistet jobben. Det er grunnen til at vi har blitt sett på som ‘vanskelige’ og strenge. Vi skal være ordentlige! Det har også gjort til at vi har fått et visst rykte og har noen av Norges rikeste og mest kjente mennesker som klienter, uten at jeg vil røpe noe nærmere om det.»  

Bedre golfhandicap

Overgangen til pensjonisttilværelsen har gått bra, beretter den ferske pensjonisten som gleder seg over at golfen hans begynner å komme seg igjen. «Jeg spilte mye i Antwerpen og trodde jeg skulle bli veldig god da jeg kom til Costa del Sol, men her har det bare vært jobb, så jeg gikk fra handicap 18 til 26, så det har gått helt den gale veien. Men nå har jeg tid og har jeg begynt å spille både her og en annen klubb. Det er ganske deilig ikke behøve å se på klokken hele tiden.» Einar spiller med en gruppe med 15 nordmenn hvor de eldste på over 80 fremdeles går hele banen. «De er sånn som meg som har vært gift i 44 år. Da er det ganske greit å være litt borte fra kona, altså, så vi har alle stor glede av golfen.»

Advokaten har også funnet tid til frivillighet og jobbet frivillig for Den Norske Sjømannskirken i 25 år. «Det kan jo ha noe å gjøre med at min bestefar var sogneprest. I Antwerpen hadde de en fantastisk sjømannsprest som ble god venn. Jeg gikk inn i styret på kirken og ble bedt om å komme inn i hovedstyret i Bergen siden de trengte en advokat som var noenlunde talefør. Og man kan si mye rart om Askvig, men talefør er jeg …»

Einar smiler og sier at det er vel Askvig i korte trekk. Han vedkjenner at han er rimelig god til å lage mat. «Jeg synes matlaging er veldig interessant. Jeg kan gjerne begynne med kokebøker på lørdag morgen og tilbringe halve dagen med å tilberede en rett. Så, jeg er glad i god mat og god vin. Trening er min fjerde interesse, for jeg glemte å nevne damer …»

Pensjonisten går på et treningssenter tre ganger i uken og svømmer to ganger om dagen i bassenget deres inntil det blir for kaldt. Slik prøver han å holde seg i form, for, som han sier: «Etter at du passerer 70, er det alfa og omega.»

Einar kommer garantert ikke til å være en stillesittende pensjonist. Hans mål er å kunne gå på ski inntil han blir 85, og hvis man har erfart viljestyrken til denne advokaten, er det ingen tvil om at han greier det. 

Når magasinet kommer ut, er ekteparet Askvig på cruise før de drar til Skeikampen for å feire hvit jul. «Når vi drar til Norge, sier vi fortsatt: nå skal vi hjem. Men vi har bodd ute i 43 år og kommer ikke til å flytte tilbake til Norge. Marbella er vårt hjem.»

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.