Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

År etter år kommer nye trender og på sosiale medier dukker det ofte opp nye uttrykk og livsstiler. Vi har blant annet fått presentert ”svenskfødte” plogga (eller plogging) som har blitt mega-kjent internasjonalt og hvis navn kommer av å plukke opp + jogge, eller engelsk pick up + jogging. Vi har også blitt presentert for Zero Waste og Zero Kilometer, hvilket betyr at man skal leve en livsstil hvor man produserer så lite søppel som mulig – helst ingenting – respektive kjøpe så lokalprodusert som mulig, og helst dyrke maten selv. Og nå står vi ovenfor nok en trend, nemlig Declutter eller Purging, som slo rot under 2019 og som nå virkelig begynner å spre seg.

”Declutter” oversettes på norsk til: opprydding, rydde, rydde ut. 

Reduser stress, skap harmoni, gi plass til verdier

Det handler altså om å rydde opp, eller om man i stedet for vil si kaste ut, den overfloden og de unødvendige tingene vi har rundt oss, for å redusere stress, skape harmoni og for å gi plass til noe som gir oss verdier i livet vårt. Er det virkelig nødvendig å samle på alle de gamle bøkene som du har lest og alle de tekannene som folk gir i presang når de mangler fantasi – gjør de deg gladere i hverdagen? Bruker du alle klærne du har i garderoben og som ligger i store hauger som lett blir uorganiserte og vanskeligere å finne frem i? 

Eksperter har tipsene

Med declutter får du ro og orden hjemme, og følger du ekspertenes tips vet du eksakt hva du har hjemme og hvor det er. Renholdet blir lettere og hjemmet oppleves som renere og mer ryddig.

En virkelig ekspert som har tatt det som hennes kall å spre hvordan man får et organisert og ryddig hjem er japanske organisasjonsproffen Marie Kondo, som har blitt litt av en verdensstjerne når det gjelder rengjøring. Hun har skapt KonMari-metoden.

Starten på å få orden er å bli kvitt unødvendige saker i våre hjem. Og for å rydde ut mener Marie Kondo at vi normalt gjør det helt feil. Marie Kondo mener at vi i stedet for å rydde rom for rom skal rydde etter kategorier:

 1. klær
 2. bøker
 3. papir 
 4. diverse (som kjøkken, stue, garasje m.m.)
 5. saker med affeksjonsverdi

Og vi skal rydde ut i den rekkefølgen som kategoriene står! Husk at declutter handler om at vi bare beholder ting som gir oss glede. Så kjenner du ikke sprudlende glede over noe, ja da er det på tide å rydde ut og la det glede noen andre!

Skap drømmehjemmet

Før vi begynner må vi forestille oss hvordan vi ønsker å se vårt eget liv – altså skal vi forestille oss vårt perfekte hjem, hva som inngår i det, og ta et steg tilbake og se på vårt faktiske hjem. Nå kan vi se hva som skiller seg fra det hjemmet vi ønsker og begynne å rydde ut. Når oppryddingen er ferdig er det tid for å organisere det som er igjen, slik at det blir så likt ditt perfekte hjem som mulig.

Begynn ikke med en ny kategori før du er helt ferdig med den første.

Når man på sosiale medier følger personer som har ryddet opp så er resultatet ofte at de uttrykker at opprydding og organisering har gitt mer tid for dem selv og til å leve livet mer bevisst og med selvinnsikt, samt at det gir en mulighet for å se fremover i stedet for å henge fast i det gamle. 

Om jeg ikke tar helt feil så var det nettopp det min mamma sa til meg når jeg var tenåring og skulle rydde rommet mitt – at man kan se hvordan et menneske har det ved å se på deres hjem – er det rotete er livet rotete (vanlig blant tenåringer) og er det velorganisert og harmonisk, så er livet i vanligvis det også.


 • Engasjer deg selv med å rydde.
 • Forestill deg din perfekte livsstil.
 • Gjør deg klar ved å rydde ut først.
 • Sorter i hauger – kast, gi bort, ta vare på.
 • Rydd ut etter kategorier og ikke rom.
 • Spør deg selv om den tingen gir deg glede.
 • Begynn lengst nede på gulvet og jobb deg videre oppover.

Hjelp!?

Det er lett å se seg blind på sin egen organisasjon og måte å gjøre tingene på, som f.eks. hvordan man legger klærne inn i garderobeskapet. Men med litt nye tips og hjelp kan organiseringen av hjemmet få en real ansiktsløftning, f.eks. med ny bretteteknikk av klærne kan det både bli lettere å finne favorittgenseren og bli mer plass i garderoben.

På Netflix finnes en hel serie med Marie Kondo – Tidying Up with Marie Kondo

På YouTube finnes også en hel del korte videoklipp, søk på ord som: decluttering and organizing, Marie Kondo og konmari method.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet