Månedsmagasinet på Costa del Sol
Casabermeja – fin småby med Andalucías største arkeologiske frilufts ’museum´

Casabermeja – fin småby med Andalucías største arkeologiske frilufts ’museum´

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi starter med å dra inn i selve Casabermeja, for på tross av at vi har kjørt forbi hundrevis av ganger, har vi aldri være inne i byen. Vi parkerer på en sidevei og begynner vår oppdagelsesferd. Det første vi ser er tre bar-restauranter som ligger på rad og rekke på gaten Paseo Puerto de la Horca. Derfra får vi øye på kirken og rusler mot den. For enden av kirken ligger byens turistkontor, hvor vi får bykart, adskillige brosjyrer og informasjon om Casabermeja av en vennlig dame. Jeg spør henne om kirken er åpen, men det er den ikke. Hun vil veldig gjerne ringe en som kan låse meg inn, men det synes jeg er for mye bry. Man kan ringe på 952758275 for å bestille en omvisning.

Jeg har lest på byens nettside casabermeja.es at det er et Centro de Interpretación de la Cabra Malagueña – altså et informasjonssenter for Málaga gjeter. Det synes jeg er litt morsomt, så det vil jeg gjerne se. Dessverre er senteret bare åpent ved førbestilling, men vi får vite hvor det er og jeg vil gå og ta en kikk. Det ligger på Calle Corralón, hvilket betyr en fin liten vandretur gjennom byen på 3500 innbyggere. Det er et hyggelig sted med ganske bratte gater. Alt er pent og velholdt, så det ser ut til å være velstand og lykke. Vi fortsetter over 1. mai plassen, hvor det finnes en stor reproduksjon av Picassos maleri Guernica.

Gjetesentret er som vi ble fortalt lukket, men vi kan lese at stedet tilbyr forskjellige aktiviteter, som et besøk på et gjeteosteri, hvor man kan lære seg å lage sin egen gjetost, samt få masse smaksprøver. Man skal være minst 20 personer og det koster 25 € per person. Dette får meg til å lure på om senteret er et suksessfullt tiltak. Man kan også bli med ut og prøve seg som gjetehyrde for en dag og få seg avbildet – med andre ord en type gjetehyrde-fotografering. Det lyder litt tvilsomt ut, spesielt siden det ´bare´ koster 21 € per person og man igjen skal være minst 20 personer. Hva kan jeg si? 

En av hovedattraksjonene i Casabermeja er byens kirkegård og den går vi så til, ledet av bykartet. Gravstedet er meget vakkert med spesielle buede rom til kistene. En atmosfære av fred og fordragelighet hviler over stedet, som absolutt er verdt et besøk. 

Etter dette går vi opp Calle San Sebastian hvor man kan se noen romerske ruinrester. Klart at romerne var her også! Nå kaller de tre barene vi så tidligere på oss, så vi styrer dit for å ta oss en kaffe og pan con tomate. Oppmuntret etter pausen, vil vi dra og lete etter Andalucías største arkeologiske friluftsmuseum fra stenalderen. Stedet heter Peñas de Cabrera og vi fikk en brosjyre over det på turistkontoret. 

Med dette som mål, kjører vi ut på MA 3100 som snart går over i A 356 i retningen av Colmenar. Vi skal bare fortsette ca. 3 km. på veien før vi svinger til høyre ved forstedet Alcaide. Her kjører man ned en liten vei og krysser en bro over elven Guadalmedina, som er den samme elven som renner gjennom Malagas sentrum. I dag er den uttørket, men det er den ikke alltid. Så snart man har kommet over broen, skal man svinge til venstre og fortsette ca. 2 km bortover en grusvei. Ikke bli fristet til å svinge opp til høyre, men bare følg elven. På et tidspunkt ligger det en kjetting på tvers av veien, men vi fikk vite på turistkontoret at den skal man bare kjøre over. Når man passerer en eukalyptuslund på høyre side, kan man parkere i skyggen av denne. Hvis man passerer 3 badekar som står på rad og rekke, så han man kjørt for langt. 

Nå stiller man seg med ryggen til elven og kikker mot syd – oppover bakken som heter Cerro de Cabrera. Man ser en cortijo gård på venstre side, en hvit ruin på høyre side og en antydning til et hjulspor i midten. Det er disse man skal følge oppover. Det såkalte friluftsmuseet ligger omtrent 200-300 meter oppe på et platå. Men hvorfor er det ikke satt opp noen skilter og veivisninger, siden dette er Andalucías største arkeologiske friluftsmuseum fra stenalderen? Jeg var så nyfiken på dette, at jeg måtte ringe til turistdamen for å spørre. Jeg fikk vite at det er fordi området er på private grunn. Faktisk tilhører det cortijoen, kalt Cortijo la Cabrera, som ligger til venstre. Eierne er ikke interessert i for mye styr, så derfor er man overlatt til seg selv. Vi gikk allikevel inn på gården, hvor vi møtte en flokk gjeter og en hyrde. Vi spurte ham og han var veldig vennlig og pekte gang på gang opp bakken og sa: ”allí arriba, allí arriba” (”der oppe, der oppe”). Er det langt, spurte jeg…. no, no ”allí arriba”.  Noe mer kunne vi ikke få ut av ham, så vi besluttet oss for å lete mens vi lekte ”Hvor er Waldo?” og det var jo gøy.

Ganske riktig. Bare ca. 200 m. fra cortijoen og litt til venstre går man inn i et landskap fullt av klipper og smågrotter, kalt ´abrigos´. Det er en spesiell stemning av primitiv menneskelig bosettelse, fred og ingen fare, gode vibber og overlevelse. Det er vanskelig å beskrive den følelsen jeg fikk, men den var bare god. Jeg kan lett skjønne hvorfor stenaldermenneskene slo seg ned her. De kunne ikke bygge hus, men her fant de naturlige vegger og små huler hvor de var beskyttet mot vær og vind. At et lite samfunn har oppstått her, er ganske forståelig for naturen har skapt sirka 80 små primitive boliger. 

Man mener at stedet kan dateres til den sene stenalder (neolítico) – for ca. 8000 år siden. I 29 av små hulene har man funnet 130 hulemalerier – de fleste av dem forestiller antropomorfe (menneskelignende) figurer, men det er også dyrefigurer. Vi gikk og lette etter dem og fant kanskje ti stykker. Den mest spektakulære var en veldig fin tegning av et tusenben. Vi gikk rundt på området en halv times tid for jeg ble veldig betatt av det hele. Det var spennende å ha blitt invitert inn til stenalderfolk og få lov til å gå rundt på egen hånd og inspisere deres boliger. Vi støtte imidlertid ikke på ”El Tajillo del Moro” som er en megalittisk gravplass, altså en grav oppbygget av enorme steiner. Denne graven tyder jo på at menneskene som bodde på stedet kunne bygge noe – kanskje ikke en bolig, men iallfall en gravplass omringet av store stener. Man kan se strukturen ved å Google El Tajillo del Moro. 

Og så vedstår det bare å si at vi hadde en fin utflukt til Casabermeja og stenalderen. 

Av Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet