”Problemet er ikke at man skal dø – men at man skal leve til man dør.”
Dette sitatet fant jeg i en av Lars Okholms gamle bøker. Et annet sitat som jeg liker er: ”Vitaminer er stoffer som er skadelige for en hvis de ikke er der.”
Et av vitaminene som kan hjelpe oss til å ha det bra, er B-vitamin. B-vitaminet deles opp i flere B-vitaminer, som samlet kalles B-vitaminkompleks.
Ølgjær startet det hele, fordi man fant at et ekstrakt av ølgjær fremmet veksten av rotter når det ble gjort forsøk med dem der de ble gitt en spesiell diett. I 1926 isolerte man det første B-vitaminet – B1. Deretter begynte man å dele B-vitaminer opp i B1, B2 osv. og fant samtidig ut av hva det enkelte B-vitaminet var godt for.
Vi er avhengige av daglige tilførsler av B-vitaminer, idet de blir raskt tatt opp og raskt utskilt igjen. Unntaket er B12, som lagres i leveren.
men hele komplekset er samlet, for å sikre en normal cellefunksjon. Derfor anbefaler jeg alltid at du tar hele B-komplekset, for så evt. å øke med terapeutiske doser av enkelte B-vitaminer etter behov i en tid.
Som en samlet gruppe har B-vitamin en rekke funksjoner, både med sukkerstoffskiftet, men også med omsettingen av fettstoffer og proteiner. B-vitaminer er dessuten Co-enzymer, og mange har antioksidant-effekter.
Årsakene er mange, men en stor del skyldes at maten vår i dag er kraftig bearbeidet. Dessuten har jorden ofte blitt altfor intenst dyrket. I tillegg kommer vårt økende forbruk av sukker, alkohol, medisiner, som antibiotika, kaffe m.m., i tillegg til en tarmflora som ofte er svekket pga. dårlig matkvalitet og et usunt levesett.
Ifølge Eva Lydekings bok Ny Næring bør antibiotika og B-vitaminer ikke tas samtidig. Så går du på antibiotika, bør du vente med B-vitaminene til du er ferdig med kuren.
Mange mennesker strever, etter min mening, med unødvendige plager fordi de ikke vet nok om B-vitaminenes viktige oppgaver og evne til å forebygge og forbedre mange helseproblemer. Ofte anbefaler jeg B-vitaminer til folk som kommer med mange ulike plager, fra bekymringer og depresjon, sløvhet og tretthet, stress og nervøsitet, alkoholproblemer, kolesterolproblemer, dårlig hukommelse, hjerteplager, blodmangel, sprø negler, prikking og stikkende følelser i hender og føtter m.m. – selvfølgelig etter å ha forsikret meg om at legen har vært rådført om tilstanden.
Hvis du tidligere spiste en variert kost, var maten rik på alle nødvendige næringsstoffer, men det er den dessverre ikke i dag. Alminnelig kost er nå preget av overforbruk av dårlig salt, fett og et stadig økende forbruk av sukker. Det regnes med at vi spiser 50–60 ganger så mye sukker som våre tippoldeforeldre. Renset, høykonsentrert sukker, som absolutt ikke kan kalles naturlig mat, brukes i stor stil. Det er billig, men prisen for helsen vår kan bli høy.
Unngå hurtigmat, sukkerholdige matvarer og tomme kalorier. Etter min mening må vi både sørge for å spise en sunn kost med alle B-vitaminene og samtidig supplere daglig med et B-vitamintilskudd. For å sikre deg en B-vitaminrik kost, kan du bl.a. spise rikelig med fullkornsprodukter, brun ris, bokhvete, egg, mandler, nøtter, oksekjøtt og fjærkre, fisk, tang, samt de fleste frukt og grønnsaker. Ølgjær er også en god kilde til B-vitaminer, så det kan være lurt å tilsette litt ølgjœr i smoothien.
Bare animalske matvarer som kjøtt, fisk, kylling og melkeprodukter anses å inneholde tilstrekkelig med B12. Hvis du er vegetar, kan det være fornuftig å supplere kosten med B12. Symptomene på B12-mangel kan i begynnelsen være svake, så det kan være en god idé å få målt B12-nivået en gang imellom.
Behovet for de ulike B-vitaminene varierer i forhold til din livsstil. Spiser du generelt mye kjøtt, økes behovet for B3 og B6. Da kan du supplere kosten din med søtpoteter, bananer og plommer. Eldre som spiser mye kjøtt, og som mangler B6, blir raskere forkalket enn andre.
Er du røyker eller spiser mye søtt eller drikker mye kaffe og/eller alkohol, bør du spesielt ta B1, som du får gjennom havregryn, poteter samt ovenfor generelle nevnte matvarer.
Hvis du er alkoholiker, mangler du sannsynligvis alle B-vitaminene. Sørg for å ta dem i store doser.
Det er skrevet lange avhandlinger om de enkelte B-vitaminene. Her kommer bare noen få ord om hvert enkelt B-vitamin.
Jeg håper at denne artikkelen forklarer hvorfor jeg så ofte nevner hvor viktig det er å huske B-vitaminene. La meg avslutte med enda en setning fra Lars Okholm:
”Man kan gjøre rotter til alkoholikere ved å gi dem for få B-vitaminer.»
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001