Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ofte stikker organisasjoner som hjelper hunder av med all oppmerksomheten, men denne gangen kaster vi et blikk på en av de organisasjonene som hjelper en annen type firbent venn – nemlig de hjemløse kattene. Inne bak de høye murene i en gammel rønne i Mijas lurer et hav av katteøyne dovent på meg da Mari Luz, organisasjonens grunnlegger, åpner porten for meg. 

Denne lille organisasjonen hjelper årlig 50-80 katter med å finne gode hjem. «Mange av de kattene som vi får inn her er gatekatter som aldri er blitt vant med mennesker. Disse kattene er de vanskeligste å omplassere,» forteller Mari Luz, som kommer til huset hver dag for å gjøre rent, mate, stille rent vann frem og dosere medisin. Det med medisinen kommer vi tilbake til.

Ingen vil adoptere en eldre katt

På nåværende tidspunkt er det 60 katter i huset. Via et nettverk av andre katteorganisasjoner finner Mari Luz nye hjem til de forlatte kattene. Av og til sendes kattene til familier i utlandet, selv om Mari Luz foretrekker at kattene adopteres til hjem i nærheten, så hun kan sikre seg at familien er ordentlig forberedt samt holde litt oppsyn med dem. Dog kan det være vanskelig å omplassere en voksen katt i Spania.»Jeg tror at spanjolene er misinformerte når det gjelder katter. De spør alltid etter kattunger, men det er mye arbeid med en kattunge, og en katts personlighet er først fullt utviklet når den er rundt seks måneder gammel. Derfor er det langt enklere å adoptere en voksen katt, og man kan også bedre sikre seg at dens gemytt passer til familien,» forklarer Mari Luz.

Karantene

Vi beveger oss inn i huset, hvor enda flere katter slanger seg på de interimistiske sengene og sofaene. De fleste kan vandre fritt inn og ut av huset. Dog er det enkelte rom som er avstengt. Mari Luz forklarer at det er fordi disse kattene har testet positivt for det man på norsk kaller katte-AIDS. Sykdommen smitter kun katter imellom og kun via blod. Det er kun et problem når kattene slåss og får sår. Derfor holdes de smittede kattene for seg selv. Her kan Mari Luz i ro og mak dosere medisin til de kattene som trenger det.Disse kattene ser nå ganske fornøyde ut, og det er ingen forskjell å se på dem og de ikke-smittede kattene utenfor. Mari Luz forklarer: «Katter kan leve lange og gode liv selv om de har denne sykdommen. Det er når de lever på gaten under kummerlige forhold at de lider under det. Er de velernærte og velpleide betyr det bare at deres immunforsvar er litt svakere enn normalt.»

Frivillig hjelp

Som med alle andre organisasjoner som ikke har noen økonomisk gevinst, er Huella Felina Mijas også avhengig av frivillig hjelp. Mari Luz har flere tilknyttede, som hjelper henne med kattekolonier i nærområdet.»Når man hjelper til, får man også noe igjen. De personene som hjelper oss med koloniene får likeledes hjelp til å kontrollere disse koloniene og sterilisere kattene, så det ikke kommer flere hjemløse katter i området.»

Fakta om katte-AIDS

Katte-AIDS er en virussykdom, som skyldes et retrovirus. Katte-AIDS viruset, som også heter felin immundefekt-virus, er i samme familie som det humane immundefekt-virus (HIV), som kan gi AIDS hos mennesker. Det er viktig å vite at katte-AIDS kun kan smitte blant katter.Kilde: www.netdyrlaege.dk


Maria Luz Delgado Ivlesiast på gressplenen med noen av de 60 kattene som Asociación Huella Felina Mijas huser for øyeblikket.

Slik kan du hjelpe

Det koster ca. 50 euro for en veldedighetsorganisasjon å få sterilisert eller kastrert en katt, avhengig av hvilken avtale de har med dyrlegen.

Du kan støtte Asociación Huella Felina Mijas ved bankoverførsel til ES45 2103 0251 7300 3001 1938 eller via PayPal på huellafelinamijas@hotmail.com

De har også alltid behov for frivillige. Kontakt gjerne Mari Luz på mail eller på Facebook «Asociación Huella Felina Mijas».

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet