Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mobilmisbruker? – Online

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
online-mobilmisbruger
Se deg rundt. Det er garantert minst én person innenfor ditt synsfelt som sitter dypt konsentrert og ser på mobiltelefonen. Er du på fest, lunsj eller bare sitter og nyter naturen i en park, kan du være temmelig sikker på at flere av personene rundt deg er mer interessert i det som foregår på mobilen, enn i det som skjer rundt dem.
 
Flere og flere av oss blir avhengige av mobilen. Vi griper ut etter våre smarttelefoner både bevisst og ubevisst for å sjekke en hjemmeside eller en oppdatering på sosiale medier. For mange av oss har mobilen nærmest blitt en autonom forlengelse av kroppen der man føler et fysisk ubehag hvis den mangler.
 
Et av problemene er at vi bruker så mye tid online at det kan få konsekvenser for vår ”ikke-elektroniske” virkelighet. Det er ikke mulig å være tilstede to steder på samme tid, og vi glemmer å være mentalt tilstede med familien, barna og vennene når vi er sammen. Selv om vi er der, glemmer vi den ”virkelige” verden. Fysisk tilstedeværelse er ikke alltid nok.
Nye undersøkelser i Skandinavia foretatt av barneforskere, viser at hvert tredje barn i skolealder føler seg så nært knyttet til mobiltelefonen at det er snakk om avhengighet. For jentene er tallet en del større – helt opp til 40% har vansker med å legge mobilen fra seg.
Det er samme tendens blant voksne. Mange av oss har så vanskelig for å unnvære smarttelefonen at det blir definert som avhengighet. I fagbladet Psykolognytt forklarer psykolog Morten Fenger som forsker i internettbasert selvhjelpsterapi at det er to årsaker til at vi blir avhengige av det online-livet som mobilen gir oss.
Den ene er belønning for atferd og den andre er straff. På samme måte som mat og sex gir oss en kjemisk nytelse i hjernen, belønnes vi også når vi er online, leser nyheter og er i virtuell kontakt med andre. Gjennom evolusjonen har det vært en metode til å sikre overlevelse ved å holde seg orientert om fare, og for det mottar vi en øyeblikkelig belønning i form av en kjemisk nytelse.
Den andre er straffen som også har sammenheng med det å være online, i et fellesskap og holde seg orientert. Det å ikke være medlem av et sosialt fellesskap er evolusjonært livstruende – og derfor forsøker de fleste av oss bevisst og ubevisst at bli sett, akseptert på sosiale medier, simpelthen for å være en del av et fellesskap.
Flere og flere skandinaver lider av sosial angst. Dette kan også henge sammen med frykten for å være utenfor fellesskapet.
 
Er du avhengig?
Mange bruker lang tid i selskap med mobiltelefonen, og svarer du ja på de fleste av spørsmålene under, er du kanskje i ferde med å utvikle en avhengighet.
1.    Du opplever fantomsignaler fra smarttelefonen.
2.    Du må svare på beskjeder med det samme.
3.    Du tenker ofte på hva andre gjør og er redd for å gå glipp av noe.
4.    Du er ikke nærværende sammen med venner og familie.
5.    Du føler deg urolig når mobilen er slått av eller du ikke har den på deg.
6.    Du har problemer med å konsentrere deg og tenker på å komme online.
 
Bli mindre avhengig av nettet
Mener du at du bruker for mye tid på mobilen – eller mener andre at du gjør det, kan du lage en plan om å bruke smarttelefonen mindre. Lag avtaler med deg selv om når du går på Facebook og Instagram. Oppfatt det som tomme kalorier.
Du kan også gå en tur, få en ny hobby og sette i gang aktiviteter der du bruker kroppen eller sansene dine. Ofte kan det være nok til å mette ditt behov for å bli akseptert, sett og være en del av et fellesskap.
Der eksisterer selvfølgelig også en skremmende metode for å få bukt med mobilavhengigheten. Jeg har riktignok ikke hørt om siviliserte mennesker som har benyttet seg av denne form for barbari. Men den finnes;
Du kan kjøpe en mobil som ikke kan være online.
 
 
App’er for å holde styr på mobilavhengigheten
Trenger du en mobil for å ringe, sjekke eposten, sende filer og alle de andre tingene en smarttelefon også kan, kan du installere et av de følgende programmer som holder øye med hvor ofte du bruker mobilen. Du blir garantert rystet.

online-breakfree
Breakfree
BreakFree er en liten fin app som hjelper deg med å vedlikeholde et kontrollert digital liv. Programmet regner ut ditt mobile avhengighetsnivå og hjelper deg med ikke å være online ved blant annet gi deg advarsler når det er tid for pauser.
BreakFree er gratis og kan lastes ned både til Android og iPhone på Google Play og AppStore.
 
online-checky
 
Checky
Checky er app’en som besvarer et enkelt spørsmål, nemlig: Hvor mange ganger om dagen sjekker du telefonen? Checky kan også sammenligne statistikk mellom deg og dine venner, slik at dere kan se hvem som bruker  mobilen minst.
Checky er gratis og kan lastes ned til både Android og iPhone på Google Play og AppStore.
Av Michael Andersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet