Søndag 24. mai ble en historisk dag i spansk politikk. Ikke bare fordi det ble avholdt både valg i 13 av landets regioner og i 8.122 kommuner over hele Spania der det til sammen skulle velges 67.640 nye kommunestyremedlemmer, men også fordi resultatet spår en ny framtid for spansk politikk.
På landsplan fikk Partido Popular (PP) flest stemmer både regionalt og lokalt, men likevel endte partiet som én av valgets store tapere. Flere steder mistet PP sitt absolutte flertall og må nå innstille seg på å inngå pakter og samarbeid med for eksempel Ciudadanos, om de fortsatt ønsker å regjere. PP mistet nesten 2,5 millioner stemmer sammenlignet med kommunalvalget i 2011, og i flere kommuner har de ikke lenger absolutt flertall.
Sofa-velgereÅrsaken til det dårlige valgresultatet skyldes ifølge flere eksperter at drøyt 1,5 millioner PP-velgere valgte å bli sittende i sofaen dette året, samtidig som Ciudadanos tok noen av stemmene fra høyrefløyen. Dessuten har de mange korrupsjonsskandalene innenfor både PP og PSOE (sosialistene) gjort at hver tredje velger har vært klar for å revurdere sin stemmegivning. Derfor kom det heller ikke som en overraskelse at PSOE også gjorde et dårlig valg der de på landsplan måtte nøye seg med bare 25,11 prosent av stemmene i kommunene. Dette er det dårligste resultatet partiet har opplevd siden Spania igjen gikk over til demokratiet. De ligger likevel bare to prosentpoeng bak PP med 26,93 prosent som har gått tilbake fra 37 prosent i 2011.
Valgets helt store vinnere er Ciudadanos og mange av de nye Podemos-støttede partiene som på kommunalt plan har gjort et ekstraordinært godt valg. Det er tilfellet i flere av de større spanske byene som Valencia, Sevilla og Madrid. Særlig valget i hovedstaden skiller seg ut. Her fikk det Podemos-støttede «Ahora Madrid» nemlig 519.210 stemmene (ca. 32 prosent), noe som bare ligger hårfint under PPs 563.292 stemmer (ca. 35 prosent). I Madrid har PP mistet sitt absolutte flertall etter 24 år, og selv med støtte fra Ciudadanos, kan de ikke få flertall i bystyret.
Izquierda Unida (IU) og UPyD (Unión Progreso y Democracia) mistet begge mange stemmer til de nye partiene og er begge blitt redusert til ubetydelige størrelser innenfor spansk politikk. Overordnet sett har PP dermed fått flest stemmer ved de to valgene, men de har fått betydelig færre stemmer enn i 2011 og har i svært mange kommuner mistet de sitt absolutte flertall. PSOE har ikke klart å tiltrekke seg flere velgere enn i 2011 og kan heller ikke være tilfredse med valget.
Ciudadanos gjorde et godt valg, selv om det var forventet at de hadde fått flere stemmer. Dette betyr at PP i flere kommuner, selv om de inngår en pakt med Ciudadanos, ikke kan oppnå flertall og dermed mister sin maktposisjon. De mindre Podemos-støttede partiene har høstet mange stemmer og kommer til å spille en betydelig rolle for sammensetningen av både regionalregjeringene og bystyrene i flere byer i form av koalisjoner mellom tre eller flere partier. Et fragmentert politisk kart er dermed resultatet av vårens region- og kommunevalg, og skal man i lys av dette valget spå om det kommende parlamentsvalget, så vil høsten by på store forandringer innenfor spansk politikk, samt et mulig maktskifte.
Valgets taper, vinner og overraskelse Valgets taper: Selv om Partido Popular (PP) er det partiet som stakk av med flest stemmer, er de én av kommunevalgets helt store tapere. Ved valgene i 2011 fikk de 37,53 prosent av stemmene ved kommunevalget, i år har de bare fått 27,03 prosent.
En annen av valgets store tapere er sentrumspartiet UPyD. Ved kommunevalget i 2011 fikk UPyD 2,06 prosent av stemmene og var dermed landets femte største parti. Ved årets valg mistet de nesten halvparten av stemmene og fikk bare 1,06 prosent. Partiet har nå rykket ned på en 11. plass. UPyD har dessuten mistet alle sine mandater i regionene, bortsett fra i Baskerland. Partiets formann, Rosa Díez, har nå kastet inn håndkledet og trukket seg som formann.
Valgets vinner: På kommunalt plan ble de store vinnerne de Podemos-støttede partiene som for eksempel «Málaga Ahora» og «Ahora Madrid», og i flere kommuner får de nye partiene flere plasser i kommunestyrene. Meningsmålingene hadde spådd at flere av partiene ville få mange stemmer, men det var uklart om velgerne i siste øyeblikk ville droppe den Podemos-vennlige kursen og i stedet stemme PP eller PSOE. Det ble likevel ikke tilfellet.
Til tross for at Ciudadanos ikke fikk like mange stemmer som meningsmålingene anslo, så får de likevel en betydelig makt i flere av landets kommuner. I mange av kommunene på Costa del Sol lyktes det nemlig ikke PP å få absolutt flertall, og i kommunene Málaga, Marbella, Torremolinos, Mijas og Nerja blir de nødt til å samarbeide med Ciudadanos for å oppnå absolutt flertall.
Valgets overraskelse: De Podemos-støttede partiene har styrtet fram med en slik kraft at det har fått PPs viktigste politiske støttepunkter til å smuldre bort flere steder – blant annet i Madrid. I Madrid er det 57 bystyreplasser, og Ahora Madrid lå lenge jevnt med PP i kampen om stemmene. Det endte med at PP fikk 21 plasser, mens Ahora Madrid fikk 20. Ahora Madrid eksisterte ikke ved kommunalvalget i 2011, og det er derfor et imponerende og overraskende resultat. PP har hatt ordførerposten i Madrid siden 1991, men må i 2015 høyst sannsynligvis se seg slått på målstreken. For å oppnå et absolutt flertall, krever det nemlig 29 plasser i kommunestyret, og det kan ikke PP oppnå selv med Ciudadanos’ hjelp (7). Så det blir etter all sannsynlighet Ahora Madrid (20) og PSOE (9) som sammen skal regjere i det tidligere PP-dominerte Madrid.
Kommunalvalg Costa del Sol
Málaga
PP taper 6 kommunestyreplasser og dermed sitt absolutte flertall. PSOE går fram med en representant, mens det Podemos-støttede lokalpartiet og Cuidadanos får henholdsvis 4 og 3 mandater. PP søker et samarbeid med Ciudadanos for at Francisco de la Torre kan fortsette som ordfører.
«Vi har allerede vært i dialog med Ciudadanos, og det ville forundre oss hvis ikke vi skulle få til et godt samarbeid,» sier PPs pressesjef i Málaga til Det Norske Magasinet.
Torremolinos
For første gang på 20 år mister PP sitt absolutte flertall. Partiet går fra 17 til 11 representanter i kommunestyret og trenger Ciudadanos’ 3 mandater for at Pedro Fernández Montes kan fortsette som ordfører. PSOE går fram ett mandat, IU går tilbake med ett mandat, mens det lokale Podemos-støttede partiet får 3 mandater.
Benalmádena
4 nye partier kommer i kommunestyret. I tillegg til det lokale Podemos-støttede partiet og Ciudadanos er det to lokale partier; Vecinos og Alternativa. Lokallisten UCB taper sine 4 plasser og er valgets store taper. PP taper 2 mandater og kjemper nå med PSOE som fikk 7 plasser (som sist), om å lede kommunestyret. Siden Enrique Bolins politiske exit for ca. 10 år siden, har Benalmádena vært preget av utallige koalisjoner på tvers av de mange partiene.
Fuengirola
Ana Mula og PP taper 4 mandater, men har fortsatt absolutt flertall.
«Vi har tapt stemmer, men det skyldes partiets nasjonale problemer. Her i kommunen gjør vi det godt, og vi har ikke én eneste korrupsjonssak hengende over oss,» sier Katia Westerdal fra PP i Fuengirola som er godt tilfreds med valgresultatet. IU og PSOE, anført av Javier García León, beholder sine mandater.
Mijas
PP går fra 15 til 11 mandater og søker nå støtte hos Ciudadanos for at Ángel Nozal kan fortsette som ordfører. Ciudadanos i Mijas gjorde ett av sine beste valg med 5 representanter i kommunestyret. PSOE klarte ikke å øke tallet på mandater, men fikk 7 som sist.
Marbella
Det lille lokalpartiet Opción Sampedreña (OSP) går fra 3 til 2 mandater, men nettopp disse 2 mandatene kan bli tungen på vektskålen. PP er kommunens største parti, men partiet mister sitt absolutte flertall ved å gå fra 15 til 13 mandater. Ordfører Angeles Muñoz trenger derfor OSPs støtte. Får hun ikke den, kan PSOE, som går fra 7 til 8 mandater, danne flertall sammen med Podemos, IU og OSP, noe som ikke er urealistisk. Ciudadanos ble ikke stemt inn i Marbella.
Estepona
Én av de få kommunene på Costa del Sol der PP ikke gikk tilbake. Med sine 17 representanter i ryggen, sitter José María García Urbano tungt på den politiske makten i byen. PSOE beholder sine 6 mandater, mens IU og det lokale Podemos-støttede partiet hver får én representant.
Vélez-Màlaga
Både PP og PSOE har mulighet for å danne flertall i Vélez-Màlaga, som kystbyen Torre del Mar hører under. PP taper 3 mandater og må ha oppbakking fra minst to støttepartier, mens PSOE, som går fram med 2 mandater, må få støtte fra minst tre av de mindre partiene.
Nerja
Etter 16 år med absolutt flertall, må PP nå søke støtte for at José Alberto Armijo kan fortsette som ordfører. Partiet går fra 12 til 10 mandater og trenger Ciudadanos for å få flertall. I følge PSOEss toppkandidat Rosa Arrabal, som går fra 5 til 6 mandater, er det ikke utenkelig at hun, sammen med IU, Ciudadanos og det lokale Podemos-støttede partiet vil samle flertall for å velte den sittende ordføreren.
Almuñécar
Her går PP fram fra 6 til 8 mandater. «Det er partiets beste kommunevalg noensinne,» sier kommunestyremedlem Maria Medina som også forteller at hennes parti vil bestrebe seg på å fortsette det gode samarbeidet med Partido Andalucista som beholder sine 7 mandater. PP kan også vente støtte fra det nye lokalpartiet Más Almuñécar. PSOE og IU går begge tilbake med ett mandat.