Det er sommer. Det er juni, sommerferiene begynner, og folk fra nær og fjern møtes til kjærlig samvær. Dessverre er det ikke alltid bare søt musikk som oppstår, men også en utveksling av fremmede virus og bakterier som lett gir seg utslag i en ubehagelig sommerforkjølelse. Mottakelighet for forkjølelse varierer fra menneske til menneske.
En undersøkelse viser at stressede mennesker har en dobbelt så høy risiko for å bli forkjølt eller rammet av influensa enn andre folk. Ferie er ofte kombinert med stressituasjoner, reiser, uvant mat, mer alkohol, usunne leskedrikker, mer søtt med masser av is i uvante omgivelser, sent natteliv, mindre søvn, evt. mer røyk, samvær med mange andre mennesker, inkludert egne barn, mm.
Vi betrakter ikke forkjølelse som noe alvorlig, men som en rimelig uskadelig folkesykdom. Vi gjenkjenner alle symptomene når en forkjølelse er underveis; vondt i halsen, nysing, rennende og tett nese med masser av snørr, hodepine og kanskje litt feber.
En alminnelig forkjølelse skyldes som regel virus, så slutt med å proppe i deg med antibiotika så snart nesen renner. Antibiotika virker bare mot bakterier. Ta det med ro, sørg for å unngå trekk og kalde sitteplasser.
Sørg heller for et godt immunforsvar som kan motstå et angrep av forkjølelse. Hos mennesker med et svakt immunforsvar kan en harmløs forkjølelse bre seg til de nedre luftveier og gi seg utslag i bronkitt, lungebetennelse, bihulebetennelse, mellomørebetennelse, osv.
Ca. 80% av immunforsvaret ditt sitter i tarmene der det er ekstra utsatt hvis du er stresset eller spiser mat du ikke er vant med. De fleste mennesker som er normalt sunne, har som regel en forkjølelse 2-3 ganger årlig. Blir du forkjølet oftere, må du se på bakenforliggende årsaker.
Smitten skjer ofte gjennom hosting og nysing der du innånder små virusholdige dråper. Slik smitter det oftere der mange mennesker er samlet.
Små barn får ofte ørepine sammen med forkjølelsen, og da må de selvfølgelig oppsøke lege. Ofte er det en tilstand med hevede slimhinner pga. forkjølelsen. Hevelsen kan mange ganger forebygges ved en midlertidig kostholdsendring der melkeprodukter og sukker unngås.
Sørg for å være i god form før du skal på ferie. Sørg nok søvn og hvile og sørg for å spise og drikke fornuftig. Det er godt å være i forkant med utviklingen. Forebygging er bedre enn helbredelse.
Kosten
Mange forkjølelser kan unngås hvis du spiser kvalitetsmat og gode kosttilskudd. Spis gjerne mat som er rik på kalk. Ferske økologiske gulerøtter smaker bedre enn mye godterier og er fulle av gode stoffer, både mot solen og for immunsystemet. Alle ferske grønnsaker samt diverse bær og frukter er styrkende for immunforsvaret og kan ofte erstatte en is eller slikkerier.
En akutt forkjølelse følges ofte av mindre appetitt. Lytt til kroppen. Hvis du liker grapefrukt, er det bra å spise ved en forkjølelse. Den inneholder masse C-vitaminer og er samtidig med på å rense leveren som kalles for immunsystemets frontlinje. Drikk gjerne en kopp varm buljong og grønnsaksafter, velsmakene urtete og suppler med litt frukt. Du kan evt. lage din egen urtete bestående av ingefær, hvitløk, timian og så bruke litt sitron samt uoppvarmet honning. Jeg forslår mange ganger å bruke Manuka-honning. Den er berømt for å være både virus- og bakteriedrepende – selv resistente bakterier, og det – synes jeg – lyder betryggende og svært interessant for vår framtid. Manuka-honning kommer fra busken Manuka som vokser på New Zealand. Den inneholder et stoff som kalles MGO. Det er det som skiller den fra vanlig honning. Den smaker svært godt og har mange ganger reddet meg fra en forkjølelse. Det føles godt for kroppen og kan virke svært bra mot forkjølelsen.
Det er viktig at honningen er uoppvarmet fordi dens bakteriedrepende virkning ødelegges rundt 38 grader.
Alle varme drikker kan lindre f.eks. også en velsmakende hyllebærsaft uten sukker. Du kan kanskje blande hyllebærsaft med kamillete som også virker litt beroligende. Tilsett honning. Hyllebærsaft er kjent for å motvirke virus og finnes i mange naturmidler mot forkjølelser og influensa.
Er din forkjølelse fulgt av hosting, kan du lage en te med ingefær og lakrisrot. Det smaker svært godt. Har du forhøyet blodtrykk skal du likevel passe litt på ved lakrisrot.
Mens du er forkjølet, unngå melkeprodukter. De er slimdannende og bør unngås for ikke å trekke forkjølelsen i langdrag. Slimhinnene i nesen er på forhånd hevet under en forkjølelse.
Kosttilskudd
- Fundamentalt anbefaler jeg som vanlig et godt multivitamin/mineralprodukt for å bevare en god helse og et velfungerende immunsystem. For eksempel Omnimin Pure som finnes både med og uten jern.
- Til barn med mange forkjølelser og et svekket immunsystem, har jeg en kur som består av en barnevitaminpille som både er god og smaker godt, f.eks. Omni-Mini, Bamse Bomsterk m.fl. Dessuten anbefaler jeg Bio-Strath som finnes i dråper som er smaksnøytrale og derfor lett kan puttes i barnets vanlige drikke. Er barnet hardt medtatt, anbefaler jeg dobbelt dose et par uker. Som siste middel anbefaler jeg C-vitamin som tyggetablett, for eksempel Acerola som smaker deilig.
- Med din daglige vitaminpille kan det være en god ide å ta ekstra tilskudd av Selen. Det er en av kroppens sterkeste antioksidanter som styrker kroppens muligheter til å utrydde både virus og bakterier.
- Mangler du C-vitamin, kan det også medvirke til å gi deg hyppige forkjølelser og dårlig immunforsvar. C-vitamin er ikke giftig, selv i store doser. Går du på C-vitamin kur, er det best å øke dosene langsomt og også trapper den langsomt ned igjen. Du må særlig være oppmerksom på at du kanskje har et økt behov for C-vitamin hvis du røyker, drikker mye alkohol, dyrker sport eller arbeider med kjemiske stoffer. Du må også være oppmerksom på at hvis du er eller har vært utsatt for mye stress, så tømmes kroppens C-vitamindepoter hurtigere. C-vitamin er nødvendig for opptakelse og utnyttelse av A-vitamin, E-vitamin, kalk, jern, sink, kobber, folinsyre samt atskillige aminosyrer.
- Produkter med Echinacea som er rød solhatt, kan både forebygge og behandle forkjølelse og dermed medvirke til en god helse. Echinacea var opprinnelig en amerikansk prærieplante, men dyrkes nå mange steder. Utover å være et kraftig anti-virusprodukt med immunstimulerende egenskaper, støtter det også lymfesystemet og er virksomt både mot herpes og soppangreb. Echinacea finnes dessuten både i såpe og tannpasta.
- Produkter med bringebær har også vist seg å ha stor effekt på både forkjølelse og influensa.
- Bringebær finnes i et blandingsprodukt med Echinacea kalt Echinacea Hot Drink der en teskje av middelet blandes med et stor krus varmt vann. Det smaker vidunderlig, samtidig som det lindrer og styrker.
- Kan Jang består av ekstrakt av plantene andrographis paniculata og russisk rot. Jeg har alltid Kan Jang i mitt husapotek. Truer en forkjølelse, har jeg Kan Jang i vesken bestandig. Den er et svært veldokumentert middel mot forkjølelse og andre infeksjoner i de øvre luftveier.
Tips
- Sørg for å holde føttene tørre og varme. Sett deg aldri på en kald stol. Har du vært ute for å bade, så skift badetøyet uansett hvor varmt du synes at det er.
- Vask hendene ofte. Av hensyn til dine medmennesker, sørg for at du hoster inn i armen din. Når du hoster og nyser, spres nemlig en tåke av mikroorganismer ut i dine omgivelser som, hvis du ikke er forsiktig, kan du smitte dem som befinner seg tett på deg.
- Det er viktig at du sørger for å få sovet nok og husker å komme ut i frisk luft. Har du ferie, så vær særlig oppmerksom på at det utover et evt. sent natteliv, også må være plass til å holde deg rask og sunn.
- I denne ferietiden der jeg alltid opplever at mange blir forkjølet, er det tankevekkende hva Louise Hay skriver om forkjølelse: «Det skjer for mange ting på én gang. Mental forvirring, uorden. Små krenkelser. «Jeg får alltid tre forkjølelser i året» og tror selv det passer.»
- Louise Hay anbefaler som nytt tankemønster: «Jeg gir mitt sinn lov til å slappe av og få fred. Klarhet og harmoni er i meg og omkring meg.»
- Unngå stress. Det nedsetter immunforsvaret og gjør deg lettere mottakelig overfor en forkjølelse. Dr. T. Flytelie skriver i sin bok «Når naturen helbreder»: Hvis du i perioder med stress sørger for å være like trett i beina som i hodet, så vil du aldri bli syk av stress. Så husk den daglige mosjonen hvor du enn befinner deg, hvor travelt du enn har det og aller helst i frisk luft.