D26. juli 2014 fikk Spanias gamle sosialistparti PSOE ny frontfigur. Han heter Pedro Sánchez og kunne høste flest stemmer til posten som opposisjonsleder etter at den tidligere formannen Alfredo Pérez Rubalcaba valgte å gå av. Før Pedro Sánchez ble nummer én i PSOE, var han nærmest ukjent blant både befolkningen og partifeller, men siden da har han markert seg politisk – senest ved at ”rydde” opp i egne rekker som forberedelse til det forestående parlamentsvalget.
Han er ung, flott og tidligere byrådsmedlem i den spanske hovedstaden. Den 43 år gamle Pedro Sánchez har vært involvert i politikk siden han var ung, men det var først da han vant formannsposten at offentligheten og de fleste PSOE-politikerne lærte ham å kjenne. Men det er ikke noe negativt, forteller 51 år gamle Anabel Díez, politisk korrespondent for det spanske avisen El País.
”Pedro Sánchez er en ekstremt dedikert politiker, og han har forstått å vente på det rette øyeblikk. Tidligere ville en ukjent kandidat ha vært et problem, men på grunn av den situasjonen spansk politikk befinner seg i, har det vært enormt positivt. Han er blitt bildet på fornyelse og ungdom, akkurat som Albert Rivera (Ciudadanos) og Pablo Iglesias (Podemos) er blitt det.”
At Pedro Sánchez har vært forholdsvis ukjent i spansk politikk, har også betydd at mediene ikke har hatt grunn til å skrive om ham tidligere, og det gir ham et forsprang i valgkampen. Der finnes nærmest ingen skadelige saker knyttet til hans person, og han framstår dermed som ”ren”, i motsetning til den nåværende statsminister Mariano Rajoy som settes i forbindelse med flere tvilsomme finanssaker. Ifølge de siste meningsmålinger ligger PSOE an til å få 24,6 prosent av stemmene og PP 23,4 prosent, og derfor blir den virkelige prøven om Pedro Sánchez klarer å danne koalisjon med Ciudadanos og/eller Podemos og dermed oppnå flertall ved parlamentsvalget. Ellers er det ikke sikkert at han overlever som partileder, forteller Anabel Díez.
Den fødte politiker
PSOEs nye formann er likevel godt rustet til oppgaven. Han er født og oppvokst i Madrid. Han har en tittel i økonomi fra Universidad Complutense de Madrid (UCM), i Økonomisk politikk i EU fra Brüssel og i Offentlig ledelse. Han er tidligere økonomiprofessor og beskrives som en mann med store ambisjoner. Inntil han ble 21 år, spilte han profesjonell basketball i Madrid-klubben Estudiantes, og han er gift med den litt eldre María Begoña Gómez Fernández som han har to døtre med. Dessuten snakker han flytende engelsk og fransk – et viktig element i spansk politikk der Mariano Rajoy henger etter.
Rajoy er faktisk kommet i flere pinlige situasjoner for sine manglende språkkunnskaper som er blitt en stående vits i befolkningen og de fleste satiremedier. Det gir dermed et pluss på kontoen at Pedro Sánchez er god på fremmedspråk, men like viktig er det at han forstår å kommunisere en politikk som vekker sympati blant både den yngre befolkningen og de tradisjonelle PSOE-velgere, forklarer Anabel Díez
”Pedro Sánchez ønsker å bryte med den tidligere diskusjonen i PSOE, men holder fortsatt fast i de klassiske dyder. Han vet han må skape en forbindelse til den yngre befolkningen, men må samtidig ikke glemme at flesteparten av PSOEs velgere er personer i deres andre eller tredje alder. Det gjør han for eksempel ved å ta mer avstand til høyrefløyen enn den tidligere lederen og ved å åpne opp for mer moderne politiske diskusjoner, som spørsmålet om en ’verdig død’.”
PSOE er et venstrefløyparti, men de siste årene har partiet nærmet seg midten mer og mer, men det vil Pedro Sánchez nå rette opp. Han snakker om de klassiske sosialistiske dydene med fokus på sosiale forhold, velferd og samhold, men også viktigheten av et innovativt samfunn og nye iverksettere. Og så er han en erfaren politiker som ikke lar seg slå ut av motgang, noe som er en av hans største kvaliteter, ifølge den erfarende journalisten.
”Han vippes ikke av pinnen om noe går galt. Han er svært målrettet. Han arbeider fra mandag til søndag, og han har alltid vært politiker. De årene han sto utenfor politikken, har ikke vært hans valg. Var det opp til ham, ville han ha arbeidet med politikk for alltid.”
Er Pedro Sánchez riktig mann til jobben?
Parlamentsvalget venter der framme, men PSOE-lederen har for lengst begynt de innledende forberedelsene. 14. januar 2015 dro han til USA der han møtte den øverste ansvarlige i Det internasjonale pengefondets (IMF) øverste ansvarlige, Christine Lagarde, og president Obamas rådmenn for å presentere sin økonomiske plan for Spania. 2. februar underskrev han sammen med Mariano Rajoy en anti-terrorpakt for å vise deres felles ståsted i forhold til ekstremistiske islamister. Og i slutten av september valgte Sánchez å rydde opp i rekkene og erstatte 32 av de kandidatene som stilte til parlamentsvalget 2011, bl.a. 15 med betydelige poster under Rubalcaba. Modernitet er blitt et nøkkelord i det ”nye” PSOE, noe han ikke la skjul på da han 21. juni erklærte seg som PSOE-kandidat til statsministerposten.
”Jeg vil skape endringer som forener, gir sikkerhet og som er modige. Og det vil bli tatt hensyn til alle spanjoler med utgangspunkt i modernitet og dialog.” En uttalelse som gir god mening for Anabel Díez.
”Han blir nødt til å fokusere på en samlende politikk. Han ønsker at PSOE skal framstå som det ”sanne/riktige” venstrepartiet der det er likevekt og konsensus, og han tar derfor også avstand til Podemos og Pablo Iglesias, fordi den typen radikale partier ikke egner seg for å lede en regjering. Han fører en åpen politikk, bruker sosiale medier og et moderne språk, men hans største utfordring er fortsatt å vise at han har et solid politisk prosjekt for landet. Han er fortsatt midt i en prosess, og den virkelige prøven kommer til å stå ved parlamentsvalget der vi finner ut om han overlever som politiker.”