Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nytt fra DEN NORSKE SKOLEN – november 24

Firfisler-tverrfagligprosjekt

I åtte uker har 3. trinn jobbet med et tverrfaglig prosjekt, og temaet vil kanskje overraske deg, men for elevene på 3. trinn var temaet helt selvsagt!

Firfisler

Første skoledag etter sommerferien oppdaget elevene på 3. trinn at de hadde fått storslått besøk i klasserommet. En liten firfisle hadde flyttet inn over sommeren, og det var ingen tvil om at dette tok alle elevenes oppmerksomhet. «Ååå, kan vi lage hus til firfisla?», ropte elevene i kor, før det dukket opp oppfølgingsspørsmål som «Ja, eller mate den?» og «Kan vi beholde den?». Slik startet det 8 uker lange prosjektet, «firfisler».

Bilde av alle elevene på museum – «Klare for firfisle-museum!»

Ettersom elevmedvirkning, tverrfaglighet og inkludering står høyt på verdi-listen til oss på DNS Malaga var det helt soleklart at dette var noe som måtte prioriteres. I den aktuelle perioden var det allerede bestemt at hele skolen skulle fokusere på temaet «vi og de andre», og læreren og elevene på 3. trinn var enige om at det å hjelpe en annen, enten menneske eller dyr, absolutt passet godt til dette temaet.

Fanny og Trygve viser stolt frem huset til deres gruppe.

Tverrfaglighet og kreativitet

For å kunne bygge et hus er det klart at man må ha en plan. Elevene på 3. trinn ble derfor delt inn i grupper og hver gruppe startet prosjektet med å lage en plan for hvilke materialer de behøvde for å skape sin visjon. Før de fikk begynne måtte de lese seg opp på informasjon om firfisler. Når alt materialet var samlet inn var det klart for å skape de perfekte firfisle-hjemmene.

Selv om firfislen tok seg en ferie og reiste bort en tur midt i prosjektet, jobbet elevene allikevel videre med temaet. De så på videoer av firfisler og skrev observasjons-rapporter; skrev fakta- tekster og fortellinger; målte avstanden mellom firfisla’s fire hus; lagde firfisle-figurer i leire; og designet mønstre inspirert av skinnet til ulike typer firfisler. Med andre ord fikk elevene ta i bruk kunnskap og ferdigheter de arbeidet med i mange andre fag i en situasjon som for dem var veldig autentisk. I løpet av perioden var det også flere som fant både firfisler og firfisle-haler hjemme som de tok med på skolen og lot flytte inn i de flotte hjemmene.

Ute på tur og samler inn til firfisla.

Firfisle-museum og stolte elever

Etter mange ukers arbeid og høyt trykk i produksjonen av materiale om firfisler kom elevene frem til at de ønsket å vise frem det de hadde laget. En elev i klassen lagde derfor en invitasjon til «firfisle-museum» som ble sendt ut til ledelsen på skolen. Torsdag 24. Oktober var dagen endelig kommet, og alle elevene i klassen samarbeidet om å gjøre klart til museum. Noen lagde plakater, andre la frem det elevene hadde laget i perioden, imens enkelte lagde «fotspor» for å lede veien gjennom museet. Ledelsen kom på besøk og elevene stod klare for å ta de i mot. Også 1. trinn ble invitert inn for å se.

Både store og små var fornøyde med vel gjennomført museum og prosjekt, og både før, under og etter bugnet det av gode tilbakemeldinger både blant små og store. Totalt sett har både elevgruppen og foreldregruppen gitt uttrykk for at dette var noe som engasjerte elevene, og alt i alt var dette et vellykket prosjekt med høyt læringstrykk.

En liten sniktitt på noe av det elevene produserte.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.