Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nå vil hun opp og fram – Kari Lena Flåten-Lindbæk

Nå vil hun opp og fram - Kari Lena Flåten-Lindbæk

kari-lena

Jeg har ikke vært så opptatt av å selge og spre kunsten min. Nå skal det bli en forandring, garanterer Kari Lena Flåten-Lindbæk (41). Gjennom økt anerkjennelse og gode tilbakemeldinger har hun fått trygghet som kunstner.

 
– I min kunst handler det mye om mennesker, dans, trær og røtter, sier Kari Lena og stryker varsomt over de to bystene, én manns- og én kvinnebyste.
Figurene strekker hals, musklene og senene spiler ut, mens ansiktene søker oppover. Det er noe fredfylt over de lukkede øynene, akkurat som om figurene har funnet en slags ro.
Endelig føler kunstneren Kari Lena at det har løsnet.
 
Utstillinger på gang
Denne høsten kan du oppleve kunstverk av Kari Lena både i Sverige, i Norge og til og med i Casa Cultura i Fuengirola. De siste par årene har hun og familien bodd på Solkysten, men i perioder har Kari Lena levd et omflakkende liv.
Hun ble født i Sogndal, men allerede som 15-åring flyttet hun ut av barndomshjemmet. Veien har ført henne både til Oslo, der hun utdannet seg til barnevernspedagog, og deretter videre til Sverige hvor hun blant annet tok kunstutdanningen sin.
Som ”fotballfrue” – hun er gift med tidligere fotballspiller André Schei Lindbæk – ble det i perioder mye reising.
Nå har Kari-Lena og André bygd seg hus der de bor mesteparten av året med barna Lucas og Carmen. Og hunden Diesel, selvsagt en blanding av puddel og chihuahua(!) Mannen er fortsatt mye på reisefot, mens eldstesønnen Kasper (21) har flyttet ut av redet og bor fast i Norge.
– Å være norsk i Spania er en ypperlig kombinasjon, sier Lena; – Her får du det beste fra to verdener. Vi har norsk skole, sol og varme og kan søke kontakt med andre nordmenn når vi ønsker det.
For Kari Lena som tidligere hadde en del helseplager, gir Sydenlivet store fordeler. Men om det blir Spania for resten av livet, vil hun ikke garantere: – Vi tar ett år av gangen.
 
Grafikk, maling og skulpturer
Det begynner å bli en god del norske kunstnere som slår seg til for kortere eller lengre tid her på kysten. Det synes ikke Kari Lena er så rart:
– Klimaet er jo svært gunstig, Her er det masse sol og lys. Og som kunstner er det jo mulig å jobber mer ute i det fri. Her kan jeg sitte ute og male eller lage skulpturer hele året. Men det er jo også noe med Middelhavet som alltid har tiltrukket seg kunstnere fra nord.
– Ja, og så er jo Pablo Picassos født i Málaga!
Og kanskje er det nettopp her Kari Lena fra Norge og verdenskunstneren Pablo Picasso har noe felles?! For Picasso var svært allsidig og skapte både skulpturer, keramikk, malerier og trykk. Og variasjonene i uttrykksformer, det lekne og utforskende er også viktig for Kari Lena som uttrykker seg gjennom klassiske oljemalerier og akvareller, grafikk og skulpturer.
– Jeg må variere, litt sånn som Picasso, smiler hun:
– Jeg inspireres av det vakre i det enkle, det som vi daglig omgir oss med, mennesket og følelser.
– Apropos Picasso, han brukte ofte tyrefekting som motiv i sin kunst. Hva synes du om tyrefekting?
– Jeg synes det er grusomt. Jeg er dyrevenn og klarer ikke å se tyrefekting!
 
Tidlig krøkes
Da Kari Lena ble født i 1972 var det som nummer åtte i søskenflokken. Hele familien fra mor og far til alle barna var kunstneriske. Og mens venninnene i Sogndal kunne leke med dukker, holdt Kari Lena helst på med en blyant eller en pensel. Et av hennes første ”kunstnerminne” er at hun som tre-fire åring satt og modellerte figurer av søle på stigbrettet til en av farens lastebiler.
Men også da hun som 11-åring var innlagt på fylkessykehuset i Førde og arrangerte sin første kunstutstilling og hengte opp tegningene sine i sykehuskorridoren.
Så kom det et avbrekk i kunstnerkarrieren, for fra 15-års alderen og fram til hun var 28 rørte Kari Lena knapt blyant eller pensel. Isteden utdannet hun seg til barnevernspedagog. Først etter at hun traff André tok hun opp igjen kunsten og debuterte i Oslo i 2007.
Siden den gang har hun deltatt i en rekke kollektivutstillinger og hatt egne separatutstillinger både i Sverige og Norge. I tillegg er hun representert og kjøpt inn ved flere institusjoner og gallerier. Den siste utstillingen hun deltok i var i juni i år Casa Cultura i Fuengirola.
– Jeg kom i kontakt med en del ”grabadores” – grafikere – som lager sine trykk i Fuengirola. I november skal vi ha ny kollektivutstilling, forteller Kari Lena.
 
Barn og kunst
Å jobbe med barn har alltid betydd mye for Kari Lena. Derfor utdannet hun seg også i første omgang som barnevernspedagog med forming og bildeanalyse som spesialfelt. Ikke så uvanlig for kunstnere, undrer jeg?
– Jeg elsker å jobbe med barn. Det er så lett å kommunisere med dem gjennom kunst, og ingenting er bedre enn når barn får følelsen av å mestre noe. Dessuten er jo kunstnere følelsesmennesker, og dette tror jeg treffer noe hos barna. Kanskje er det noe med lekenheten som er felles for barn og kunstnere… ?
Kari Lena har holdt tre uker lange kunstprosjekt på Den norske skolen Málaga. Dette håper hun vil bli et permanent tilbud ved skolen. I tillegg tar hun videreutdanning på nettet i spesialpedagogikk.
– Kanskje kan jeg også begynne med kunstkurs for barn når bare det nye atelieret mitt her i huset står ferdig, sier Kari Lena som også er instruktør i medisinsk yoga.
 
Å leve av kunsten
Kari Lena er aktiv og har mange jern i ilden. Hun elsker å prøve ut ulike teknikker og kunstarter.
Med bakgrunn i den ville vestlandsnaturen i Norge, skulle man kanskje trodd at dette ville prege Kari Lenas kunstneriske uttrykk. Slik er det ikke lenger:
– Jeg føler meg litt ferdig med natur nå. Men trær og røtter henger fortsatt godt i, og det er sikkert inspirert av min barndom i Sogndal.
Akkurat nå venter hun spent på at hennes siste skulpturer – byster og mindre varianter i svart bronse – skal bli ferdig støpt i Thailand.
– At skulpturene støpes i Bangkok handler ikke bare om økonomi og at det er billigere å produsere der, forklarer Kari Lena som har gått i lære hos Apisit, én av Thailands mest kjente bronsestøpere. Hun har også fått produsert noen bronseskulpturer i Spania. Og når hun bare får bedre råd, så er planen å benytte støperier i Madrid som er kjent for å være gode til dette. Da blir det også lettere å ta del i prosessen selv.
– Økonomisk er det liten tvil om at det beste for meg er å selge kunsten til ”kjøpesterke” Norge, sier Kari Lena Flåten-Lindbæk:
– Men Spania er nå i alle fall det perfekte stedet å være kunstner!
 
Utstillinger
•    Casa Cultura Fuengirola, grafikk juni 2014

•    Utsmykking Plan 2013, Oslo
Separatutstilling
•    Galleri Krydder i Sogndal, Norge, 2012

•    Samlingsutstilling Alnarpsgården og Kulturforum Esarp, Sverige april 2012

•    Jurybedømt utstilling, Höstsalong 2011, Skånes konstförening, Malmö
•    Utstilling Galleri Bruket i Rydebäck Helsingborg, 2011

•    Separatutstilling Galleri Villa Edith, Helsingborg, 2011
•    Konstsalongen i Malmö Rådhushall, 2011

•    Höstutställningen i Alnarpsgården, Sverige, 2011

•    KonstPåStan 2011, Helsingborg, 

•    Salon des Refusès, Båthall 1, Galärvarvet, Stockholm oktober 2011
•    Separatutstilling Stationshuset i Mölle, Sverige, 2011

•    I tillegg en rekke utsmykningsoppgaver og innkjøp i Sverige og Norge
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.