Klubben har fullført sitt første halvår under José Albertos ledelse, generalforsamlingen har holdt sitt siste møte i 2021 hvor regnskapet ble enstemmig vedtatt, og sportsdirektør Manolo Gaspar jobber på spreng for å styrke troppen på tross av overgangsforbudet som ble pålagt klubben over Cenk Gönen-saken. Vi tar en rask statusrapport idet vi ønsker 2022 velkommen!
Den første delen av sesongen har vært preget av sterke prestasjoner på hjemmebane og svake resultater på bortebane. Det har ført til at flere og flere stiller seg kritisk til José Albertos evner til å snu trenden. Det er vel og bra med tre-poengere på eget gress, men laget må også begynne å vinne bortekamper om drømmen om play-offs og opprykk skal holdes i live. Per nå ligger klubben på 13. plass med 27 poeng, 7 seiere, 6 uavgjort og 8 tap, men det er bare fire poeng opp til 6. plassen som gir play-off.
Javi Jiménez står frem i forsvar av treneren sin. Han uttalte nylig til pressen at han skulle ønske det var et kamera i garderoben, for å la alle se hvilket samhold som eksisterer i troppen, hvilken respekt som eksisterer mellom spillere og trenere og hvor alvorlig spillerne tar oppgavene sine. Alle jobber mot samme mål til klubbens beste, ifølge venstrebacken, mens José Alberto får for mye av skylda når kampene ikke går den rette veien. Det gjenstår å se om det vil berolige supporterne. Hvor trygt sitter egentlig José Alberto i trenerstolen i Málaga?
2021 har vært en opptur sammenlignet med 2020 for Málaga CF, og økonomien har bedret seg betraktelig sammenlignet med hvordan situasjonen var for ett år eller halvannet siden. Generalforsamlingen har godkjent et budsjett på 15,3 millioner euro for 2021/22-sesongen. Det er også forventet en utbetaling på til sammen 45 millioner euro fra CVC-fondet, hvorav første utbetaling vil bestå av 12 millioner euro. Det meste av disse midlene skal visstnok gå til akademiet som bygges ved Araijanal like utenfor byen, med en målsetting om å fullføre første faste, starte andre fase og begynne på tribunen med plass til 5000 tilskuere.
Samtidig jobber dommeradministrator José María Muñoz med FIFA for å løse Cenk Gönen-saken, hvor klubben visstnok skylder den tyrkiske keeperen 800 000 euro, som har ført til at FIFA la ned overgangsnekt frem til og med 2023. Málaga har et godt håp om å løse saken, slik at det fra 1. januar av kan signeres nye spillere.
På overgangsfronten er det ventet flere nysigneringer i januar, hvis overgangsforbudet løftes. Álvaro Vadillo ryktes å være så godt som klar. 27-åringen fra Puerto Real vokste opp i Real Betis-systemet, og har siden spilt for Huesca, Granada, Celta og nå sist for Espanyol, men der blir det lite spilletid. Vadillo er ving og vil styrke angrepet. Lagkamerat Fran Mérida er også ønsket til La Rosaleda fra Espanyol. Han er en 31 år gammel sentral midtbanespiller med masse erfaring fra klubber som Arsenal, Atlético Madrid, Huesca og Osasuna. Andre spillere som skal stå høyt på ønskelista til Manolo Gaspar er Aleix Febas, Álex Blanco og Miguel Baeza. Samtidig har Ismael Casas bedt om å få forlate Málaga i januarvinduet på grunn av lite spilletid. Det blir spennende å se hva klubben kan få ut av det, og om det vil føre til mer stabile resultater og klatring på tabellen igjen.
Det er tre ting som samler store folkemengder: Politikk, idrett og musikk. For idretten, er fotballen den største. Vi som er lidenskapelig opptatt av den runde kula, lever med den 24 timer i døgnet, år ut og år inn. Derfor føler vi et eierskap, ansvar og stolthet med de land, klubber og personer vi støtter. Men vi setter også noen krav til de som utøver og forvalter alt dette.
Vi har selvfølgelig store forhåpninger for 2022. Gode resultater, flott spill, gode opplevelser og ikke minst en klubb vi kan være stolte av som fans og supportere. Men hvordan er situasjonen etter turbulente år med opp- og nedturer? Ingen kan se inn i fremtiden, men vi som ‘vet alt’ om fotball, taktikk, trenere, spillere, administrasjon etc., kan sikkert gi noen gode råd og veiledninger. Det er vi flinke til!
Som nordmann går tankene til vårt flotte kvinnelandslag i håndball, som senest i desember ble verdensmestre for n-te gang. Dette er ‘våre jenter’ som vi følger i tykt og tynt og er meget stolte av. Men kravene er også deretter.
Vi har stjålet noen betraktninger fra Aftenposten, som har filosofert over hva som ligger til grunn for det flotte laget. Du får gjøre deg opp din egen mening og trekke sammenlikning med hvordan Málaga FC drives:
1 – Kontinuitet. Stabilitet m.h.t. trenere, støtteapparat, ledelse og administrasjon.
2 – Rød tråd. Alt henger sammen fra topp til bunn. Med kompetente ledere i alle ledd.
3 – Økonomi. Ryddig og god økonomisk styring. Midlene brukes ikke før inntekter og garantier er på plass, og inntektene investeres i videreutvikling.
4 – Sponsorer. I Norge har håndballen hatt store, stabile sponsorer som har tenkt langsiktig og som har jobbet nært sammen med organisasjonen i alle ledd.
5 – Støttespillere dyrker frem talentene. Grunnarbeidet gjøres i lokalklubbene med gode trenere, ledere og frivillige. Derifra kommer talenter som klubbene på høyere nivå tar under vingen og utvikler videre. For å oppnå dette, stilles det krav til klubbenes renommé, organisasjon, økonomi, resultater etc. Så kontakten med grasrota er viktig.
6 – Rekruttering. Fotballen er størst, men konkurransen fra andre idretter er hard, så alle involverte arbeider kontinuerlig for at sporten skal være nr. 1. Store og små, unge og gamle, aktive og supportere sprer idrettsgleden hvorfra leken utvikles og spres som ringer i vannet.
Supporterne er hjertet og sjelen i klubbene, og alle har sin mening, preferanser og erfaringer, og ikke glem: VI VET ALT!
I alle tilfeller står vi last og brast med våre helter, og ønsker alle et godt, nytt suksessfullt fotballår.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001