– Jeg vet ikke hvor mye tid og krefter jeg har brukt på denne saken eller hvor høye telefonutgiftene har blitt, sier Willy Wesstad.
– Jeg tror mange mennesker, særlig eldre, blir slitne og oppgitte over slike opplevelser som jeg har hatt. Jeg føler meg dessverre sikker på at flere selskaper spekulerer i at folk ikke orker mer og rett og slett bare gir opp, legger han til.
Han og kona Astri (80) kom til Spania første gang i 1958 og er for Spania-veteraner å regne, for hvert eneste år har de siden oppholdt seg i kortere og lengre perioder i Spania. De siste sju årene i Fuengirola på Costa del Sol.
Startet i mars 2015
Willys historie starter i desember 2012, da tegner han et mobiletelefonabonnement med kontantkort hos Másmóvil, gjennom selskapets agent i Fuengirola. Tre år etter tegner han også et internettabonnement i samme selskap. Avtalen er at begge abonnementene kan ”parkeres” i de periodene Willy og kona Astri drar hjem til Norge i sommerhalvåret, vanligvis fra mars til november hvert år.
I 2015 går det imidlertid galt. Da ringer Willy til Másmóvil i Madrid for å parkere både mobiltelefon og internett fram til 1. november da paret etter planen skulle returnere til Solkysten.
– I slutten av mars ringte jeg Másmóvil på deres gratis firesifrede servicelinje, men jeg måtte vente i lang tid på svar, og før jeg fikk gjort ærendet mitt, ble samtalene brutt. Dette skjedde gang på gang, forteller Willy.
Fortvilet oppsøker han og kona Astri isteden Mimobile.es som er Másmóvils agent i Fuengirola.
Trodde saken var løst
Her fikk paret hjelp, for den finske innehaveren sendte en epost til Másmóvil om saken og bekreftet muntlig både overfor Willy og Astri at nå var saken løst; abonnementene var parkert sammen med abonnementsavgiftene, blir de fortalt. Fornøyd drar Willy og Astri til Oslo.
I midten av mai 2015 oppdager Willy på kontoutskriften fra sin spanske bank at det fortsatt blir automatisk trukket 35 euro per måned i abonnementsavgift for internett. Han sender umiddelbart eposter til Másmóvil i Madrid og til agenten i Fuengirola.
– Jeg sendte også epost til banken og forklarte situasjonen. Men der kunne de ikke hjelpe meg fordi jeg var i Norge og fordi kontoen ikke kunne sperres på telefon eller via epost, sier Willy.
– En annen ting var at banken la til at det slett ikke var første gang slike problemer dukker opp. Mange kunder i spanske banker har vært utsatt for at ulike selskaper urettmessig trekker penger fra kundenes konti, forteller Willy.
Nytt trekk på 35 euro
Så blir det en periode med mye fram og tilbake, med henvendelser til Másmóvil og Mimobile, både på epost og telefon, mens trekket på 35 euro fortsetter for tredje måned på rad.
– Det er ikke det at 105 euro er så mye penger, men det er prinsippet det handler om. Det er altfor lett for selskaper å snyte kundene og så håpe på at kundene bare gir opp klagingen og alt byråkratiet, hevder Willy Wesstad. Han har truet med å gå til politiet, men innså raskt at spansk politi sikkert har viktigere saker å ta seg av.
Fram og tilbake
I en epost fra juni 2015 skriver innehaveren av Mimobile.es en felles epost til Másmóvil og Willy der det bekreftes at Willys abonnementer hos Másmóvil ble parkert allerede 27. mars og at de trodde saken for lengst var ute av verden.
Willy fortsetter å ringe og sende eposter til de to teleselskapene. Mimobile.es sier at Willy må ta saken opp med Másmóvil. Tida går.
I mars og juli 2016 purrer Willy på nytt og truer med både politi og advokat. Bortsett fra noen automatiske skriftlige svar på finsk(!) fra Mimobile.es, skjer det fortsatt ingenting.
Når Willy og Astri er tilbake på Solkysten i november i fjor, henvender de seg til Det Norske Magasinet. Etter at redaksjonen begynner å undersøke saken i desember, begynner ting å skje. Rett før julaften kommer beløpet på 105 euro inn på Willys bankkonto. Etter det Willy kan se av bankutskriften, er det Mimobile.es her i Fuengirola som har betalt pengene.
– Jeg kunne fint klart meg uten pengene, men det er følelsen av å ha blitt lurt som jeg ikke klarer å bli kvitt, avslutter Willy Wesstad.
Hvem har skylda?
Mimobile.es, Másmóvils agent i Fuengirola, har vært vanskelig å komme i kontakt med på telefon. Men i en e-post fra 24. januar i år fra selskapets daglige leder, Maya Kallio, svarer hun slik på spørsmålet om hun hjalp Willy å parkere hans to abonnementer hos Másmóvil:
”Jeg hjalp (i det minste med ett av numrene) (…)”. (NB: Teksten er oversatt fra engelsk av red.)
Kallio forklarer videre at det er kundene selv som må ringe Másmóvil i Madrid for å parkere abonnementer, men at hun gjorde for å yte ekstra service overfor Willy. Hun opplever svært sjelden problemer med denne ordningen.
På spørsmålet om hvem som har ansvaret for at Willy måtte vente i 21 måneder på å få pengene sine tilbake, svarer hun:
”Å finne ut hvem som skal kritiseres er ingen løsning og vil ikke bringe deg langt. Det viktige er å være ærlig, og viktig er det også for klientene å forstå hva som er deres ansvar.” (NB: Oversatt fra engelsk av red.)
I og med denne forklaringen og det faktum at nettopp Mimobile.es har betalt 105 € tilbake til Willy, kan tyde på at det er Mimobile.es erkjenner sitt ansvar og at de kan ha ”glemt” å parkere Willys internettabonnement, og at Másmóvil i Madrid derfor ikke kan klandres.
Det endelige svaret er det mulig vi aldri får, for til tross for flere henvendelser til Másmóvil på epost, via Facebook på både spansk og engelsk, har redaksjonen – til tross for purring – ikke fått svar.
Via Másmóvils Facebooks side ble Det Norske Magasinet bedt om å sende sine spørsmål om saken til selskapets epost-konto. Det ble gjort, uten at redaksjonen fikk svar.
Deretter sendte vi en ny henvendelse direkte til Másmóvils administrerende direktør Meinrad Spenger, etter å ha fått oppgitt hans epost-adresse.
Willy Wesstad tror også at feilen kan ligge hos Mimobile.es.
– Men hele denne historien kunne jo vært unngått dersom det hadde vært mulig for meg å komme gjennom på Másmóvils firesifrede servicetelefon i mars 2015. Det hadde spart alle parter for mye bryderi og ergrelse, avslutter Willy.
Ikke alene
At Willy Wesstad på ingen måte er alene om urettmessig å bli trukket for penger fra sin spanske konto, kan nok mange nordmenn i Spania skrive under på, særlig når det gjelder telefon- og internettabonnementer.
På en av de mange Facebook-sidene for nordmenn og skandinaver i Spania, dukket nylig følgende spørsmål opp: ”Hva gjør man hvis Movistar fortsetter å sende regning etter at man har sagt opp avtalen?
Svaret som flere kunne gi er; Gå til banken din med en gang du ser at noen feilaktig har trukket penger fra kontoen og be banken returnere pengene og avslutte det automatiske trekket fra din konto.
Viktig er det også at du sørger for at du har all dokumentasjon tilgjengelig, det vil si at du ber om å få skriftlig bekreftelse på at abonnementer er avsluttet og at eventuelt utstyr (for eksempel routere til internett) er levert inn, i tråd med avtalen.