Månedsmagasinet på Costa del Sol

I Norge eksploderer bruken av kredittkort.

Bankfilialer legges ned, og myndighetene foreslår at all bruk av penger, som mynter og sedler, skal bort! Alle skal bare bruke kort, og alle betalinger skal gjøres på nettbank.
Jeg husker godt at da jeg var liten gutt, gledet jeg meg vilt til alle høytider og spesielt til Norges nasjonaldag, 17. mai, fordi da vanket det alltid en liten ekstra hilsen fra min far.
Etter frokost kom far med en «tier» og ga meg slik at jeg kunne gå ut og kjøpe meg en is, eller varm pølse eller brus. Ettersom jeg ble litt eldre, økte denne gaven, først opp til en «femtilapp» og senere til «en hundrings». Jeg husker dette med glede, fordi jeg fikk i gave penger som jeg kunne få bruke akkurat som jeg selv ville, enten til å kjøpe noe for eller putte dem på min egen ”sparegris”. Den hadde jeg fått i banken, og jeg hadde flere typer, både av dyr og av biler. Staselig!
I dagens Norge har barn allerede begynt å få kredittkort, og i fremtidens Norge må da foreldre eller besteforeldre, tante og onkler, gå inn i nettbank for å overføre en sum til barna til 17. mai slik at barna kan gå til pølseboden eller isboden som er satt opp provisorisk ved en idrettsbane eller i skolegården for å få kjøpt det de ønsker – med kredittkort?
Eller hvis de er så små at de ikke har fått noe kort, hva da? Skal de da låne kortet til mor eller far for å få kjøpt det de ønsker seg?
Og ikke for å snakke om hvor mange terminaler som trengs – overalt!
Og jeg går utfra at nettet må oppgraderes noe voldsomt, for hva skjer hvis nettet blir sprengt?
Ingen får kjøpt noen ting. Du står i butikken og skal betale, men nettet er nede. Eller du står på hotellet og skal sjekke ut, og flyet ellet toget ditt går om 3 timer, men du får ikke forlate hotellet fordi du ikke har betalt – fordi nettet er nede!
Er dette den fremtiden vi ønsker oss, altså et totalt kontantfritt samfunn?
Jeg kan skjønne de som mener at kontanter er roten til mye vondt, som for eksempel svart arbeid, og at vi kan få bort utingen med all tipsbetaling på ulike tjenester.
Men er det ikke mulig å finne en løsning for akkurat dette, hvis dette sees på som et problem?
En annen ting som også brer rundt seg med stor fart, er all shoppingen på nett.
Svært mange mennesker handler nesten alt på nett; klær, sko, klokker, hvitevarer, etc.
Dette er også en skremmende utvikling, synes jeg. Hvis dette fortsetter, blir det til slutt ingen butikker igjen. Tenk dere et kontantfritt samfunn der kun kort aksepteres, og ingen butikker i sentrum eller i varehus fordi alt handles på nett. Takke meg til! Jeg håper det fortsatt vil finnes igjen en pølsebod av den gode, gamle sorten?
 
 
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.