Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser Internasjonale dager – hva nå?

Kjære leser Internasjonale dager – hva nå?

For første gang på mer enn 20 år skal et av vårens flotteste arrangementer på Solkysten, Internasjonale dager i Fuengirola, arrangeres uten norsk deltakelse. Det skyldes ikke mangel på engasjement, for de norske ildsjelene som har stått bak den norske caseta´en – det norske huset – de siste årene var nok en gang klare til å ta på seg ansvaret. Men blant de godt over 50 som søkte om å få delta på årets storfest, rakk ikke den norske søknaden opp. På Fuengirolas store feriaplass er det bare 32 caseta´er, og dermed er det ikke plass til alle som vil.

Hensikten med det årlige arrangementet Internasjonale dager eller Feria Internacional de los Pueblos de Fuengirola som det offisielt heter, er å vise hvilken fantastisk smeltedigel Fuengirola og Costa del Sol har utviklet seg til å bli, med innbyggere fra nesten alle verdens land. Den enorme bredden i tallet på kulturer som møtes og lever side om side i Fuengirola er helt unik.
Den fem dager lange feria´en har gjennom årene utviklet seg til å bli en av Solkystens aller største folkefester. Ifølge kommunen har godt over én millioner besøkende fra fjern og nær disse vårdagene kunnet spise sterk og krydret indisk mat, danset salsa til heftige brasilianske rytmer, drukket sider og mørkt øl i den engelske caseta´en eller hørt musikk og spist laks i det norske huset, for den saks skyld. Men altså ikke nå lenger.
Fuengirola kommune som er arrangør av Internasjonale dager, har valgt å ikke bare la Spania få sin egen caseta, i tillegg har også de fire spanske regionene Kanariøyene, Andalucía, Navarra og Castilla–León hver sin caseta. Til sammen er altså Spania representert med fem caseta´er av 32.
I og med at kommunen vendte tommelen ned for norsk deltakelse, er ingen skandinaviske land representert på årets feria. Det samme gjelder for øvrig land som Den dominikanske republikk, Chile, Ecuador og Storbritannia. Det virker helt utrolig at nettopp Storbritannia i år er utelatt, landet som har den aller største gruppen av innvandrere på hele kysten!
Så kan Fuengirola kommune sikkert si at dette skyldes at søknadene både til Storbritannia, Norge og alle de andre landene som i år ikke får være med, var for dårlige, at tilbudet på kultur, musikk, mat og drikke ikke er godt nok, osv.
Svaret tilbake til kommunen må være at så lenge målet med Internasjonale dager er å holde fast på den store bredden og at flest mulig nasjonaliteter og kulturer skal være representert, må Fuengirola legge til rette for nettopp det. Og – som vi allerede har pekt på – bør kommunen vurdere om Spania er tjent med at landet får hele fem caseta´er under den store festen.
Til alle de som gjennom årene har lagt ned tusenvis av arbeidstimer i den norske caseta´en, er det bare en ting å si: Tusen takk!
Håpet er likevel at allerede i 2018 vil Norge være tilbake under Internasjonale dager. Om løftet blir for krevende, går det an å tenke i nye baner. Hva med en felles skandinavisk caseta der nordmenn, dansker og svensker går sammen om arrangementet?
Et annet forhold er at det nesten er uforståelig at ikke Den norske ambassaden, Innovasjon Norge og Norges sjømatråd i Madrid forstår hvilket potensiale som ligger i Internasjonale dager i Fuengirola. Både når det gjelder å slå et slag for norsk turisme eller for norsk sjømat som laks og skrei, er en norsk caseta under Feria Internacional de los Pueblos de Fuengirola et must!
 
Av Arne Bjørndal
arne@norrbom.com
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.