«Så er sommervarmen over oss, og vi er nok alle begynt å spise litt lettere mat. Helles oppskrift på omelett ga meg lyst til nok en gang å lage denne klassiske og velsmakende sommerretten, som jeg helt hadde glemt. Hjemme hos oss fikk vi ofte omelett, og min far var riktig god til å lage den. Så derfor synes jeg at det var deilig å lage omelett igjen, slik som jeg husker den fra mitt barndomshjem med bacon, purreløk og tomater.
Det er en utpreget sommer-rett, som også fortjener en skikkelig sommervin. Omeletten er lett og luftig, nesten som en fromasj, og smaken er lett, med litt salt fra bacon, frisk smak fra purreløk, og den mer syrlige smaken fra de ferske tomatene.
Jeg mener at Helles omelett uten fyll kunne kombineres godt med enten en musserende vin, som passer godt sammen med det lette og luftige inntrykket, eller hvitviner med litt fylde, men som ikke er alt for tunge. En blid hvitvin, som ikke vil overdøve den lette smaken av omeletten. En vin fra Rueda kan være et forslag. Jeg ville ikke ha valgt den typiske 100 % verdejo-vinen fra dette området, men derimot en som er blandet med druen macabeo. Den er mindre aromatisk, litt tørrere og lettere, men med god syre til å forfriske ganen med. Viña Cimbron har laget en hvitvin som kan drikkes til nesten alt, uten å forstyrre smaken av maten. Den er lett og fin i smaken med lette aromaer av frukt, samt et hint av tropiske frukter og epler. En vin hvor du ikke merker alkohol og syre, men bare nyter den til siste dråpe. Og så kan den kjøpes for kun 4,65 €
En delikat rett med delikat vin – riktig god fornøyelse og fortsatt god sommer», sier Jeanett fra Birdie Vinos.
«Når spiste du sitronfromasj sist? Det er godt at Helle kan minne oss på at denne bestemor-desserten fortjener å komme tilbake på vår dessertmeny. Den er vanvittig god, og virker veldig forfriskende på en varm sommerdag/kveld. Jeg er overbevist om at selv om alle føler seg mette, vil de gi seg over og smake på denne lekre desserten.
Sitronfromasj er den perfekte dessert, med syre, sødme, fedme, friskhet og luftighet, alt sammen på én gang.
Vi skal altså bruke en søt vin, som kan fremheve og understreke fruktens smak. Som hovedregel velger jeg nesten alltid en vin som er litt søtere enn den retten som den skal serveres til.
Muscat eller Moscatel som den er kjent som i Spania, er en hvit drue, som passer godt til desserter som har med frukt å gjøre.
Etter min mening bør man velge en spansk Moscatel de Alejandria til Helles dessert.
Det kan eventuelt være «Chinchilla Maestro», som blir laget her i Málaga-fjellene (Ronda), med en produksjon på kun 2000 flasker.
Druene fra Moscatel de Alejandria er tykke, kjøttfulle og lyst gule, med en lett musk-aktig smak. Den har en attraktiv aroma og et høyt sukkerinnhold, og gir meget karakteristiske viner. En intens gylden vin som frigir aromaer av tørkede ferskener og aprikos, sammen med krydrete noter. Ren silke for ganen, med en lang, lekker ettersmak. Det er den perfekte kompanjongen til søte desserter og frukt, men den kan også drikkes uten tilbehør, som aperitiff eller bare et glass å hygge seg med på terrassen en varm sommerkveld. Server den kjøleskapskald». Den koster 8,50€
Verdt å vite om egg
Når man snakker om egg, er det alltid noen som har en kommentar om salmonella, at man ikke bør spise for mange egg, at de gir forhøyet kolesterol osv., men…
Nordmenn spiser cirka 200 egg i året – nesten ett egg på alle hverdagene – og foretrekker dem bløtkokt.
Norge og Danmark er de eneste landene i verden hvor egg oppbevares på kjøl hele veien fra produsenten via pakkeriet, til supermarkedet. Det forlenger holdbarheten sies det.
Pasteuriserte egg er varmebehandlet og dermed garantert fri for salmonella. Men egenskapene forandrer seg dessverre på ét punkt. Eggehvitene blir vanskeligere å piske, og skummet blir på langt nær like stabilt. Det samme gjelder gamle egg. Bruk derfor ferske egg i retter som skal piskes og deretter stekes – og jo friskere egg, jo bedre mat.
Kun 1,1-2,6 prosent av salmonellainfeksjonene stammer fra egg til konsum. Faktisk er det i dag større risiko for å få salmonella fra oksekjøtt enn det er fra dine egg.
Et egg inneholder alle de næringsstoffene vi mennesker har behov for, unntatt C-vitaminer. Samtidig har eggets næringsstoffer en sammensetning som vi mennesker kan utnytte riktig godt. Et egg er jo et kylling-fosters matpakke under rugning, så det inneholder litt av alt.
Anbefalinger om hvor mange egg vi bør spise har variert voldsomt i løpet av de siste 50 årene.
Spesielt fra 1970 og gjennom 80-tallet ble egg til en viss grad satt i skammekroken på grunn av det høye innholdet av kolesterol, som man på det tidspunktet mente var en farlig del av maten.
Den forestillingen sitter fremdeles i folks bevissthet, selv om forskerne for lengst er blitt enige om at kolesterol-innholdet i maten ikke har noen videre betydning for kolesterol-nivået i blodet, da kroppen selv danner og regulerer kolesterol.
En ny gjennomgang av litteraturen fra Matvareinstituttet konkluderer med at man uten problemer kan spise opp til 7 egg i uken – et om dagen – uten forhøyet risiko for hjertesykdommer.
Helle Barlebos oppskrift: Omelett (fire personer)
16 egg fra frittgående høner (4 stk. pr. person)
1 dl. øl
1 dl. melk
3 spiseskjeer med mel
Salt & ferskt kvernet pepper
En klatt smør & litt olje til pannen
Masse bacon
Tomater skåret i båter
Agurker skåret i terninger
Purreløk
Din yndlings-sennep
Fullkorns-rugbrød & smør
Når solen nå står høyt på himmelen er det tid for en god norsk omelett på terrassen, sammen med familie og venner.
Knus alle eggene i en skål og tilsett øl, salt & pepper. Lag en mel-jevning av melk og mel, og pisk det hele sammen med en visp.
Smelt smør og litt olje i en god stekepanne, og tilsett egg-massen på medium varme. Når bunnen begynner å sette seg, tar du en tynn steke-spade og forsiktig løfter du en del av bunnen opp rundt omkring midten av omeletten, slik at det renner flytende masse under. Det gjentar du inntil det ikke er mer flytende masse på toppen. Fyll en masse agurker, tomater og sprøstekt bacon på toppen av omeletten, og til slutt purreløk. Server med rugbrød, smør, og et par lekre senneper.
Hemmeligheten med å bruke øl og mel-jevning er, at omeletten blir ordentlig luftig, og ikke faller sammen så snart den kommer på bordet. Vil du unngå fett-flekker i hele kjøkkenet, så prøv å legge baconet på bakepapir på et steke-brett, og stek det ved 200 grader i 8-10 min, inntil det er sprøtt.
Hvis noen av dere lesere har besøkt Odense, så har dere kanskje sittet i gårds-hagen på Café Oscar om sommeren, hvor jeg gjennom en periode på mange år serverte denne omeletten.
Sitronfromasj (fire personer)
3 store kalde egg
4 plater gelatin
100 gr. sukker
¼ liter kremfløte
Saft & revet skall av 1 sitron
100 gr. skogsbær & én skje lakrispulver
Legg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Fjern vannet som er til overs, og smelt gelatinen ved svak varme. Hell sitronskallet og saften i gelatinen, og la den kjøles ned. Pisk egg og sukker til en hvit masse, og bland den deretter sammen med gelatinblandingen. Pisk fløten til den blir en tynn krem, gjem litt til pynt, som du blander med én skje lakrispulver. Fyll skogsbær opp i 4 porsjonsglass, og hell eventuelt litt dessertvin over. Rør resten av kremen forsiktig sammen med gelatinmassen, og hell den over skogsbærene. Settes på kjøl i minst 3 timer, og toppes med lakriskrem og et par bær eller mynte innen servering.