Månedsmagasinet på Costa del Sol
Street art – gatekunst

De siste årene har street art som fenomen utviklet seg og synes i dag godt i gatebildet i alle storbyer, men hva er det egentlig? I Andalucía kan du finne gatekunst av høy kvalitet hvis du vet hvor du skal dra og hva du skal kikke etter. Bli med på oppdagelsesjakt i gatekunstens verden og på jakt etter den midlertidige og ukontrollerte kunsten rundt i Granadas gater og smug.

På en plass i skyggen av et appelsintre får jeg øye på en liten gutt som sitter med foldede hender og et nedslått blikk. Ved siden av ham er en eldre mann med en fiolin og et mørkt blikk rettet mot meg. Over dem står det skrevet: ”En qué estamos creyendo?” (Hva tror vi på?). Det er en fortelling om et av livets store spørsmål, – og så er det street art. Graffiti er nemlig ikke lenger bare graffiti.

Hva er street art?
Street art, graffitikunst eller neograffiti – de mange navnene er svært talende for dette fenomenet som generelt kan være vanskelig å definere og avgrense. Street art er en videreutvikling av graffitien som har sin opprinnelse i New York og i miljøer rundt hip-hop-musikken. Graffiti ble (og blir fortsatt) hovedsakelig brukt til å markere territorier mellom rivaliserende grupper. Opp gjennom 1980-årene begynte mange kunsterne å fjerne seg fra dette miljøet, og det handlet ikke lenger om å markere territorier, men derimot om å få ut sitt eget personlige budskap. Street art-kunsterne skilte seg fra de tradisjonelle graffitimalerne ved å skape nye og annerledes grafiske former og bilder og bevegde seg derfor bort fra den klassiske graffitiskriften. Street art er midlertidig, kreativ og intelligent kunst i det offentlige rom som ikke må forveksles med territorial graffiti, hærverk eller kommersiell kunst.
Med fokus på at et bilde sier mer enn tusen ord, bruker street art-kunstneren ofte ikoner eller symbolers visuelle språk for å snakke direkte til tilskuerens følelser. Street art kan være en morsom bemerkning til nåtidens samfunn eller det kan ha et skjult budskap som både kan være politisk, sosialt eller personlig, og kunstneren kan både bruke en hel bygning eller bare et lite hjørne for å få ut budskapet sitt.

Street art som kunst
Street art er en spesiell kunstform som særlig på ett punkt skiller seg fra kunst slik vi ellers kjenner den. Tristan Manco som selv er street art-kunstner, har skrevet boken ”Street Logos” og han forklarer at det helt spesielle ved street art er det ukontrollerte og midlertidige aspektet: ”Gallerier, magasiner og butikker er kontrollerte rom. Graffitikunst er ukontrollert, men talentet og energien som kommer derfra, er alt for tiltalende til å bli ignorert”. Street art er ikke kunst som settes inn i et lukket rom som for eksempel et galleri. Derimot forsøker graffitikunstneren å gjøre kunsten til en del av det offentlige byrom. Street art kan være borte to dager etter at det har blitt malt, eller det kan endre utseende over tid på grunn av vær og vind. Derfor må kunsten på gata nytes i øyeblikket, for man vet ikke hvorvidt man kan komme tilbake og finne det igjen. Street art-kunstnerne arbeider ut fra en innstilling om at kunsten er fri og at byens offentlige rom tilhører alle. Selv om man selvfølgelig kan være uenig i kunstnernes selvproklamerte rett til å male byens vegger, og at det uten tvil er en rekke problemer forbundet med graffitikunsten, så er det nettopp i paradokset mellom det lovlige/kontrollerte og det ulovlige/ukontrollerte at gatekunsten står aller sterkest. Man kan spørre seg selv om kunsten ville eksistere eller om budskapene ville stå like sterkt om det var lovlig?
Faktum er at gatekunstnerne ufortrødent fortsetter sitt arbeid på tross av myndighetenes forsøk på å stoppe dem. Hvorfor ikke nyte kunsten når den nå er der – helt gratis og i omgivelser vi ellers sjelden får lov å nyte kunsten i.

På oppdagelse etter kunsten
Berlin, London og Paris er kjente for å være europeiske storbyer med street art av høy kvalitet. Street art har blitt en turistattraksjon, men det spesielle ved fenomenet er at det dukker opp selv om man ikke bevisst leter etter det. Har man først fått øye på det, ser man det plutselig overalt. I Spania er særlig Barcelona og Madrid kjent for gatekunsten, men også i Andalucía har særlig én kunstner satt sitt preg på gatekunstens scene. ”El Niño de las Pinturas”, som Raul Morales kaller seg, bor i Granada der hans kunst er å finne i hele byen. Han maler ikke bare på gaten, men blir også invitert til å skape verker til mer kontrollerte rom. Han har også vært i Danmark og lagd verker til Galleriet Underwood Ink. Men det er og blir gatene som danner de viktigste rammene for El Niños kunst. Hvis du vil oppleve noen av hans verker i sitt rette element, kan det anbefales å gå en tur i Granadas gamle bydel ”Realejo”, særlig rundt Calle Molinos. Her finner du i bokstavelig forstand El Niños kunst på hvert gatehjørne. Som oftest er hans kunst fortellinger om personer, og fortellingen understøttes av mer eller mindre skjulte poetiske setninger som for eksempel: "el mundo está oscuro…ilumina tu parte…" og "y el tiempo se acaba…y la vida no espera…". Hans verker er lett gjenkjennelige portretter av særlig barn eller gamle mennesker, som regel malt i brune nyanser.
For å finne street art er det en god ide å bevege seg litt vek fra byens største gater. Ofte finner man kunsten i mer avsidesliggende gater, fordi de her for lov å leve lenger. Holder man øynene åpne for kunsten rundt seg, vil man plutselig oppdage at små figurer eller logoer finnes over hele byen, og man kan plutselig gjenkjenne en kunstners verker.

Gatekunsten sprer seg og finnes i alle byer, nye kunstnere kommer til og gatebildet forandres hele tiden, så hold øynene åpne for kunsten rundt deg, både de små og de store og nyt den i det åpne rom så lenge den er der. Kanskje finner du den rett rundt hjørnet.
 

Av Camilla Sønderskov

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.