Månedsmagasinet på Costa del Sol
Gratulerer med dagen, Olav Thon

Gårdsgutten fra Ål i Hallingdal ble født 29. juni 1923

29. juni 2013 er det 90 år siden de stolte foreldre, Margit og Sevat, kunne glede seg over at sønnen Olav ble født. Han vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal, sammen med mor og far og tre eldre søsken.

En helt alminnelig hverdagslig hendelse, men det som ikke er så alminnelig, er at denne sønnen skulle bli en av Norges rikeste, og mest engasjerte forretningsmenn i nyere tid.

Olav Thon ønsket å studere medisin, men da andre verdenskrig brøt i 1940, satte dette en stopp for hans store ønske, og foreldrene ville ikke at han skulle reise utenlands for å studere.

Unge Olav lyttet til sine foreldre, og som den engasjerte unge mannen han var, fant han fort andre muligheter. Han startet i stedet med virksomhet hjemme fra gården i Hallingdal der han startet med pelsdyroppdrett og kjøp og salg av skinn.

Rødrevskinn og pelsdyroppdrett
Det var jo ikke den beste tiden å starte med dette under krigen, og han trengte startkapital for å få dette i gang. Som den kreative personen han var, fikk han tak i to rødrevskinn, som han solgte for 600 kroner, og dette ble starten på hans karriere.

Da det senere skulle lages en logo for hans virksomhet, benyttet han de to rødrevene som hovedmotiv i sin egen logo, der de stolt støtter opp bokstavene OT i den flotte logoen for Olav Thon Gruppen.

Veien til suksess har vel ikke alltid vært like enkel, og unge Olav, og etter hvert den litt eldre Olav, har møtt på både problemer og motstand fra myndigheter og andre forretningsmenn som var litt redd for konkurransen fra denne engasjerte mannen i fra Ål i Hallingdal. Men han har trosset de alle og skapt et imperium som de fleste bare kan drømme om.

Imperiet starter
Ett år etter sin første reise til Oslo, kjøpte han sin første butikk på Majorstuen i Oslo. Den het Volvat Pels. Etter en tid flyttet han forretningen ned til sentrum av Oslo. Mens han drev denne butikken, tok han Handelsskolen, og etter krigen, i 1946 /47, begynte han med import og eksport i full stilling med all slags pelsverk.

Men også innen eiendom begynte han å engasjere seg under krigen, nærmere bestemt i 1942, og etter krigen, i 1950, kjøpte han bygårder i Oslos hovedgate, Karl Johans gate 5 – 7, som i dag er godt kjent som kjøpesenteret Arkaden. Dette gjorde han for den gang svimlende sum av 1.7 millioner kroner.

Men, nå var han i gang, og etter som årene nå gikk, bygde han opp et imperium som skulle hete Olav Thon Gruppen, og som drev forretning innen handel, industri og eiendom, både for næring og bolig, varesentre, restauranter og hoteller.

Restauranter – shipping – varesentra og hoteller
I 1966 åpner han sin første restaurant, og i 1970 satser han på shipping, med en investering på 35 millioner kroner i et skip. Like etter går han likevel på et tap på denne investeringen på 50 millioner kroner.

Ja, det var tøffe tider for shipping på denne tiden, men hva gjør han så. Jo, han kjøper like godt opp Strømmen Stål som hadde gått konkurs og som da ikke hadde noen interessenter. Planer for framdriften hadde han ikke, men det var jo bra å skaffe seg lokalene.

Den da 47 år gamle Olav tok kontakt med den amerikanske ambassadøren, og sammen lanserer de senere et konsept som skal bygge om Strømmen Stål til Strømmen Storsenter, og kjære leser, kommer du til Strømmen, må du besøke dette gedigne kjøpesenteret, som tydelig viser hva Olav Thon klarer å få ut av gamle bygninger.

I 1976 kjøpte Olav Thon sitt første stjernehotell, nemlig gamle ærverdige Hotell Bristol i Oslo. En ny æra blir satt, og som også viser hvilken vei gårdsgutten fra Ål i Hallingdal ønsker å gå.

Flere hoteller blir kjøpt, og i 1989 etablerer Olav Thon sin hotellkjede under navnet Rainbow Hotels. Allerede året etter, i 1990, foretar han en stor satsning på kjøpesentre, anført av Strømmen Storsenter og Sandvika Storsenter, begge to bare 15 minutters kjøring fra Oslo og på hver side av byen.

Etter hvert er det kommet så mange hoteller også med i kjeden, at navnet byttes til Thon Hotels, og dette skjedde i 2005.

Imperiet vokser og vokser, men det mest interessante er at hovedpersonen selv, gründeren Olav Thon, bare flagger ned, holder lav profil, er lite med i media. Han ønsker bare at hans «hjertebarn» skal få vokse i fred og ro, uten profilering av ham selv, men derimot framhever han sine ansatte og deres innsats, der dette er riktig.

Et gammelt ordtak i Norge er «å ta av hatten» for slike personer, og det gjør jeg med glede.

Olav Thon – en enkel person i rød topplue
Hva er Olav Thon mest kjent for som person? Jo, hans enkle måte å være på, hans enkle klesvalg, og ikke minst, hans røde topplue.

Når han kommer inn på et av sine storsentre, bruker han alltid tid til å hilse på de ansatte, og det samme ved besøk på sine hoteller, og det spiller ingen rolle om du er sjef, vasker rom eller står i oppvasken. For Olav Thon er ALLE en viktig brikke i driften av virksomheten, og det er så fantastisk at det fortsatt finnes sånne bedriftseiere i vårt stressede samfunn.

Alle mennesker arbeider for å ha en inntekt, for å betale sine regninger, alle sine faste utgifter og ønsker samtidig å ha noe ekstra igjen, kanskje til bil-, båt- eller hyttekjøp, eller noe ekstra godt til familien til weekenden eller ferien. Helt ærlig tror jeg at også Olav Thon har tenkt på dette, da han var ung og kreativ på gården hjemme i Ål, og helt sikkert også senere i livet.

Og, han har klart det, faktisk veldig bra, og skal jeg forholde meg til media, så forteller avisen Kapital fra 2007 at han da hadde en formue på 20.8 milliarder norske kroner og var da Norges 3 rikeste mann. Senere i 2010, hadde han en ligningsformue på 5.5 milliarder norske kroner, med en anslått formue på 21.3 milliarder norske kroner, og etter utsagn fra avisen Dagens Næringsliv nylig, ble det estimert at han hadde en formue på nær 34 milliarder norske kroner.

Svimlende summer for de fleste av oss, men hva gjør Olav Thon med sine penger.

Stiftelser og arv
Jo, allerede på en pressekonferanse 12. september i 2008, kunngjorde han at han gir bort hele sin milliardarv til realfaglig forskning.

Og hva gjør han videre? Joda, han danner stiftelser, slik at formuen hans skal åpne nye grenser for unge mennesker og natur.

Olav Thons Stiftelse ble opprettet i 1990, med den hensikt å gjøre fjellet mer tilgjengelig for folk flest, og for å kunne påvirke at enda flere mennesker tar i bruk fjellet som rekreasjon!

Olav Thons Stiftelse for samfunnsnyttige formål, ble opprettet i 2003, med den hensikt å tilgodese barn og unge, natur og miljø samt helsefremmende virksomhet. Man ønsker en kombinasjon av disse, og derfor har styret de senere årene prioritert å bidra til å legge forholdene til rette for barn og unge, som av ulike grunner har begrenset, eller ingen tilgang til naturen!

Stiftelsen Vassfaret Bjørnepark ble opprettet i 2008, for å kunne sikre muligheten til å utvikle Vassfaret Bjørnepark til en frodig opplevelsespark der barn og unge kan bli bedre kjent med grunnelementene i den norske naturen, og møte et mangfold av rovdyr, husdyr og kosedyr!

Olav Thon – en gründer med suksess
Kjære leser, jeg må bare innrømme det. Jeg er imponert. Som utdannet innen restaurant og hotell, og med egen virksomhet både i Oslo, Bergen og Florø, vet jeg om misunnelsene og svikene, og jeg møtte Olav Thon for mange år siden da et selskap som jeg drev, leide to hoteller av Thon Gruppen. Jeg husker at jeg allerede den gangen ble imponert over den gemyttlige tonen vi hadde, selv i en tøff forretningsmessig avtale, men hvor alle gledet seg over at vi kunne ha drift på hotellene, selv om vi da var inne i de økonomisk tøffe årene fra 1984 til 1990.

Men gårdsgutten fra Ål har klart seg gjennom dårlige og gode tider, og sitter i dag som eier av Thon Gruppen, hovedaksjonær i Olav Thon Eiendomsselskap, og ifølge statistikken fra 2004, hadde gruppen da ca. 320 eiendommer i Norge, samt 18 i utlandet, 15 kjøpesentre og 47 hoteller.

Men dette har også økt de siste årene, uten at jeg har funnet de siste oppdaterte opplysninger, utenom i en artikkel fra Dagens Næringsliv forleden, som kunne informere om at antallet hoteller nå var oppe 62 i Norge, 1 i Sverige, 5 i Brüssel og 1 i Rotterdam.

Som Norges tredje største hotellkjede, har de nå også overtatt ærverdige Hotel Britannia i Trondheim og ønsker å etablere en eksklusiv kjede under navnet Thon Classics, og de har også gjort en salgsavtale med hotellkjeden First Hotels, som har eksklusive hoteller i Norge, Sverige og Danmark.

Så igjen kjære leser, vet ikke helt hva du tenker, men faktisk så blir denne gårdsgutten 90 år 29. juni, og jeg selv blir helt matt bare av tanken på alt hva han får til, for det er helt klart, han har ingen tanker om å gi seg snart.

Utmerkelser
I sitt lange liv har han også mottatt utmerkelser for sin innsats, hvor jeg nevner noen av disse; Kommandør av Nordstjerneordenen, «Årets Fjellgeit» under Norsk Fjellfestival, «Århundrets Halling», Æresmedlem av Den Norske Turistforening, Oslo Handelsstands Forenings æresmedalje som «Århundrenes Kjøpmann», Worldhotels Leadership Award og ikke minst Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

På fire forskjellige Thon Hotels
Jeg skulle på en tur til Norge nylig og skulle være der i to uker, og på forskjellige destinasjoner. Hva gjør en spansk resident på besøk i Norge som har solgt hus og eiendom? Jo, han bor på hotell.

Jeg kunne selvfølgelig ringe rundt til venner og kjente og si; – Hei du, det er Øystein som ringer, og nå skal du høre, at jeg kommer til Norge da og da, og trenger et sted å bo. Kan jeg bo hos dere???

Nei, kjære vene, det gjør jeg da ikke, så da blir alternativet hotell. Men hvor kan jeg bo til fornuftige priser, for en ting er vi alle enige om. Norge er dyrt – ikke sant?

Så, jeg gjorde som jeg ble anbefalt av mine nærmeste, sjekket internett og priser på hotellene. Og der kom Thon Hotels desidert best ut, med mange flotte tilbud.

Jeg skulle besøke forskjellige steder og kunne da også velge mellom hoteller i forskjellige prisklasser, ut i fra hvilken kvalitet det var på hotellet som da var rangert ferdig av Thon Hotels.

Thon i Åsgårdstrand – Bristol – Lillestrøm og Slottsparken
Første stopp var Tønsberg, hvor jeg skulle i konfirmasjon på Nøtterøy, men hvor dagen skulle feires på Åsgårdstrand Hotell, eid av Thon.

Skal jeg sammenligne noe med spanske Puerto Banus, må det være Åsgårdstrand, med sin havn, fylt opp av de lekreste båter, Oslofjorden liggende speilblank i fjordbrisen, og et hvitmalt hotell, delvis med mur og delvis med trepanel, beliggende helt ned til havnen. Lekkert!

Mitt neste hotell var ærverdige Bristol i Oslo som med sin nostalgiske sjarm, kan senke skuldrene på alle gjester. Et sted som oser av gamle fordommer, lekre gulltapeter, masse lyskrystaller i prismelampene. Bare det å komme inn i resepsjonen, hvor pianisten sitter med sin smoking og spiller klassiske perler. Skjønner du?! Fantastisk.

Mitt tredje hotell ble Thon Hotel Lillestrøm som nok er et rent forretningshotell, med sine litt stramme linjer, men nyoppussede rom, og frokost servert i restaurant Egon som også er åpen for publikum.

Kanskje jeg var litt uheldig, men jeg synes det er okey å få bestille mat ved bordet, spesielt når det står tre servitører bak disken og ikke har noe annet å gjøre. Etter å ha ventet en stund, fikk jeg beskjed om å fylle ut en lapp ved bordet for å bestille det jeg ønsket. Ikke helt min stil.

Mitt fjerde og siste besøk var Thon Hotell Slottsparken, som er et leilighetshotell beliggende like ved Slottet i Oslo. Hotellet var tydeligvis under oppussing, så noen av rommene var veldig delikate, mens andre kom nok til å bli bra i fremtiden. Frokostrommet var helt nyoppusset og var bygget om fra den gamle restaurant «Grotten», men nå med et mye mer moderne interiør. Vet ikke helt hva som gjorde at jeg følte det jeg gjorde, men følte meg på en måte hensatt til en bunkers av lange sterile korridorer, kjedelige rom uten noen form for ekstra service, eller for å si det rett ut, kun et sted for overnatte.

Thons frokoster – en deilig opplevelse på morgenen
Det jeg må nevne, etter besøk på fire Thon-hoteller, er frokostene. Det er helt tydelig at Thon Hotels satser sterkt på at frokosten skal være det viktigste måltidet på dagen.

Det er tydelig laget en ramme for hvordan frokosten skal være, og kjære leser, der finner du alt. Det er buffet med alt som du måtte ønske deg, masse kjøttpålegg, fisk, skalldyr, oster, grønnsaker, frukter, juicer, korn, flere typer brød, stor varm buffet, vafler, softdrinks, kaffe etc. etc.

Og alle gjester kan også få, på samtlige hoteller, nystekte omeletter etter valg, egg og bacon, smoothies med frukt og bær, ferskpresset appelsinjuice og helt varme, nystekte vafler.

Dette var kun fire av alle de hoteller som Thon Hotels har, men jeg har sjekket litt rundt, og stort sett fått fine tilbakemeldinger fra gjester som har bodd på Thon Hotels, vedrørende både rom, service og mat, og ikke minst frokostene.

Thon Hotels med service og imøtekommenhet
Og det med service er utrolig viktig for avslutningen av et hotelbesøk, og skal jeg nummerere mine hotelvalg i service og frokost, så må jeg sette Åsgårdstrand som nr. 1, for med de flotte jentene i resepsjonen og med den enorme servicevennlige frokostvertinnen, som var der hver dag i mitt opphold, ja, så blir hele oppholdet en glede.

Hotel Bristol er flaggskipet, og de som arbeider i resepsjonen burde kanskje lære litt av sin gründer om høflighet og korrekt mottagelse av sine gjester, og det samme for frokosten, der nesten ingen ansatte viste seg inne i frokostrommet, og derfor havner dette hotellet på min andre plass, men kjære leser; for et enormt hotell.

Tredjeplassen går til Thon Hotel Slottsparken, litt på grunn av servicen i resepsjonen, og veldig mye på grunn av de som arbeider ved frokosten.

Fjerdeplass til Lillestrøm der servicen i resepsjonen er veldig hyggelig, men Egon som restaurant og frokosten i samme lokalet er nærmest en katastrofe, hvor de ansatte skyldte på plassmangel. Ja, ja, mat er mat…

Dette er ikke ment som kritikk, kun som en konstruktiv tilbakemelding etter mitt besøk, for generelt var jeg veldig bra fornøyd fordi jeg ønsket meg rolige hoteller der jeg kunne få være i fred og ro for meg selv, og dette svarte til forventningene, nesten helt ut.

Men mitt besøk på disse hotellene, viser at ingen er feilfrie, selv ikke Thon Hotels, som styres av helt andre en gründeren selv. Han må overlate ledelsen og avgjørelsene til andre, som han selv må stole på, og dette er prisen for å drive så stort som Thon Gruppen etter hvert er blitt.

Månedens dikt – spesielt tilegnet Olav Thon
Jeg føler en stolthet bare det å få skrive en hyllest om Olav Thon som har møtt sterk motgang ved enkelte anledninger, men, som jeg tror selv, også har møtt mye glede i sitt liv, i sin utvikling, og ved alt han har gjort for menneskeheten, for arbeidslivet, og ikke minst, det å være en sann brobygger mellom generasjoner.

Takk Olav Thon, for at DU er til, og at DU er den DU er!!!

Og når jeg da skal velge mitt dikt for juni, kan jeg ikke slippe tankene på gårdsgutten fra Ål. Jeg ser han for meg, med sykkelen sin oppe i fjellsiden i Hallingdal, og med jentene løpe omkring, en vakker junidag, og da med diktet til Nordahl Grieg;

 

SYKKELSTYRET

Det glitrer blankt i et sykkelstyre.
Nu er det juni og heggeduft.
Og unge jenter har tynne tøyer,
Imellom seg og den lyse luft.

De går på veien med hver sin sykkel.
I taushet vandrer de, to og to.
Men bak dem driver de unge gutter,
I søndagsblå dress og brune sko.

Og de blir modige; Lån meg sykkelen!
Det får de lov til, de unge menn.
Blå dresser suser langs hvite hegger.
Så får hun sykkelen sin igjen.

Men nu går gutten ved hennes side,
Hans djerve plan er blitt kront med hell;
Han holder taket i sykkelstyret!
Og rundt omkring er det junikveld.

Og hennes hånd er på andre siden,
Den gjør et kjærtegn, en liten sving;
Vi går og holder i noe sammen!
Og begge later som ingenting.

De går på veien ganske tause,
Med hjertet fylt av hva begge vet,
Mens neven knuger det blanke nikkel.
O sykkelstyre! O kjærlighet!!!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.