Månedsmagasinet på Costa del Sol
8 tips for IT-sikkerhet på hjemmekontoret

8 tips for IT-sikkerhet på hjemmekontoret

Nettkriminelle er tilbake på sporet og prøver å få tilgang til sensitiv informasjon fra hjemmekontoret ditt ved hjelp av bedrageri. Les her og få 8 gode tips for å beskytte dataene dine.

Corona-pandemien fortsetter å tvinge mange nordmenn til å jobbe hjemmefra. Og hvor lenge det kommer til å vare, kan ingen svare på.

Du har kanskje allerede vært godt trent i å håndtere IT-sikkerhet på hjemmekontoret når det gjelder sikkerhetskopiering, nettverk og VPN-tilkobling.

Men hvis dette ikke er tilfelle, kan du lese om IT-sikkerhetsekspert Janus R. Nielsen fra IT-selskapet AnyTech365, som gir en rekke tips om hvordan du kan beskytte hjemmekontoret ditt mot IT-kriminelle.

1. Vær oppmerksom på Coronasvindel

Det er viktig at du ikke senker barrierer for IT-sikkerhet når du sitter hjemme og jobber. Det er mange som pleier å gjøre det, fordi det hele kan virke mer avslappet.

Tankegangen til nettkriminelle er alt annet enn uformell, ettersom de gjør alt for å lure nordmenn gjennom phishing-e-post, mistenkelige telefonsamtaler og falske tekstmeldinger.

Det er derfor utrolig viktig å være oppmerksom på svindel som er relatert til coronasituasjonen, både som privatperson og på hjemmekontoret ditt.

2. Installer en VPN-tilkobling

VPN beskytter internettforbindelsen din. Den kobles til via en kryptert server og forhindrer dermed uvedkommende i å fange opp det du gjør på nettet. Det er litt som å låse inngangsdøren din.

Fordelene med et VPN er at IP-adressen din er skjult, dataene dine er kryptert og samtidig skjuler det også din plassering.

Hvis du ikke allerede har en pålitelig VPN-tjeneste, snakk med arbeidsplassen din om en felles løsning, slik at arbeidsrelaterte data ikke risikerer å falle i hendene på feil personer.

3. Anskaff et antivirusprogram

Sørg for å installere et effektivt antivirusprogram på arbeidsdatamaskinen din. Som med VPN-tilkoblingen, kan et antivirusprogram også sammenlignes med å beskytte hjemmet ditt mot inntrenging. Hvis nettkriminelle får fingrene i private og sensitive data fra datamaskinen din, kan du sitte igjen med den samme følelsen som om du har hatt et innbrudd.

Et effektivt antivirusprogram skanner filer du laster ned online, advarer mot mistenkelige websider og får datamaskinen til å kjøre raskere.

4. Bruk sterke passord

Det første trinnet mot økt sikkerhet er sterke passord. Med passord som er vanskelig å knekke, blir det mye vanskeligere for nettkriminelle å få tilgang til dine private og arbeidsrelaterte data. Bruk derfor både store og små bokstaver, tall og tegn, og lag passordene dine på minst 10-12 tegn. Lag en setning som bare du kan huske. For eksempel «Huset_brant_i_1990» eller «Hundenfødte5Hvalper». Generelt er det lurt å bytte passord regelmessig, helst hver tredje eller fjerde måned.

5. Sørg for at systemet er oppdatert

Hvor mange tenker ikke at det kan vente litt med de få oppdateringene som dukker opp i hjørnet på datamaskinen? Spesielt hvis du har satt deg selv til å utføre noen viktige oppgaver før lunsj, kan det være frustrerende å bruke tid på en oppdatering som lett kan ta 15-20 minutter fordi datamaskinen også må startes på nytt før den er klar igjen.

Gjør deg selv en tjeneste med å oppdatere datasystemet så snart en ny oppdatering kommer ut. Ja det tar tid, men ofte er oppdateringer til operativsystemet utrolig viktige ettersom de hjelper til med å lukke små hull i systemet. Det kan bidra til å holde nettkriminelle unna dataene dine på datamaskinen.

6. Beskytt det trådløse nettverket

Som med alle passord, er det lurt å endre passordet for ruteren din fra tid til annen.

Logg aldri på naboens nettverk hvis du finner ut at ditt eget internett går litt for sakte. Sjekk om du har oppdateringer som venter. Eller ta kontakt med Internett-leverandøren din og utforsk mulighetene for å bytte til høyere hastighet. Du kan også bruke internettdeling via telefonen hvis du har den muligheten. Her er det viktig å huske å opprette en kode slik at ukjente ikke kan logge på telefonens nettverk.

7. Ta en sikkerhetskopi

Det er lurt å ta en sikkerhetskopi av dagens arbeid slik at du ikke mister viktige filer hvis ulykken er ute. Gjør det til en vane å sikkerhetskopiere relevante data før du avslutter arbeidsdagen. Kanskje du har muligheten til det via selskapets interne system, eller så kan du bruke en ekstern harddisk.

8. Ha kontakt med din IT-avdelingen

Forsikre deg om at du har kontakt med IT-avdelingen i din bedrift, slik at eventuelle problemer kan løses umiddelbart. Det er viktig å vite hvem du skal kontakte hvis du plutselig trenger hjelp. En god idé er å teste ekstern tilgang til kontaktpersonen din i IT-avdelingen, slik at du vet at det fungerer hvis du en dag trenger hjelp.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.