Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 på gaten – VANN OG TØRKE

7 på gaten – VANN OG TØRKE

Sommer, sol og varme er deilig, men hva med den andre siden av medaljen – tørke og vannmangel?

Andalucía og mange andre spanske regioner har aldri vært i en så ekstrem tørkesituasjon på denne årstiden når man vanligvis iallfall får litt regn. Vi går inn i sommeren og høysesongen for turisme (og derved vannforbruk) med mindre ferskvann i vannreservoarene enn noen gang. Gjennomsnittet på alle Andalucías vannreservoarer lå på 28.4 % av full kapasitet i april, og La Viñuela reservoaret i Axarquía området øst for Málaga lå på 10.24 %. Hvordan vil dette påvirke livet vårt i Sør-Spania, gjør myndighetene her nok og er vi selv villige til å gjøre vår del for å spare vann?

Vi ha spurt 7 på gaten om deres tanker rundt vannsituasjonen her i sør.

  1. Bør vi være bekymret over vannsituasjonen i Spania? Hvorfor/Hvorfor ikke?
  2. Gjør myndighetene nok for å hjelpe situasjonen? Hva mer kan de gjøre?
  3. Hvilke vannsparingstiltak bør igangsettes i din hjemkommune?
  4. Hvor langt er du villig til å gå for å spare vann? Ingen bilvask? Ukentlig dusj?
  5. Hvilke vannsparingstiltak praktiserer du/din familie allerede?
  6. Har du noen gode vannsparingstips som du kan dele?

Anne-Grete Bjørlo (67) pensjonist, Torre del Mar, Velez-Malaga

  1. Jeg bor i Axarquia-området som både er hardest rammet av tørke og samtidig det viktigste jordbruksområdet i Málaga-provinsen. Her får ikke bøndene nok vann, og dette er virkelig bekymringsfullt.
  2. For meg er det et tankekors at luksusturismen oppmuntres samtidig som jordbruket mangler vann. Det bygges stadig nye og større boliger for en gruppe som ikke nødvendigvis tenker på å spare vann når de er på besøk. Min kommune har søkt midler til avsaltingsanlegg, og det er redusert bruk av vann i fontener.
  3. Kommunen ser ut til å gjøre endel inngrep og har stengt flere fontener og vannspeil. De har også stengt dusjer og fotvasker på strendene og oppfordrer befolkningen til å spare vann. Vi får nok strengere sparetiltak i løpet av sommeren.
  4. På barndommens hytte hadde vi ikke innlagt vann, så ‘kattevask’ var normen. Vi er bare to voksne og dusjer så kort som mulig og sløser minst mulig med vann. Bilen står i parkeringshuset, brukes lite og vaskes sjelden. Jeg dyrker grønnsaker i en parsell med dryppvanningsanlegg og er veldig bevisst på vanningsproblemet.
  5. Dusje minst mulig og kort og ellers aldri la kraner stå og renne unødig.
  6. Vi har ikke oppvaskmaskin og tapper forsiktig vann i oppvaskkummen samtidig som vi vasker opp og skyller av. Bruker hurtigprogram på vaskemaskin når det er mulig og fyller den opp før start.

Laura Arpiainen, professor, Helsinki/Ronda

  1. Vi bør absolutt være bekymret! Masseproduksjon av frukt, bær og grønnsaker er del av problemet, og med den nåværende trenden er vi på vei mot en alvorlig destabilisering av lokale økosystemer.
  2. Jeg er nok ikke den beste personen til å kommentere om dette. Jeg er sikker på at myndighetene er klar over situasjonen, men det blir raskt en politisk debatt som ikke alltid bidrar til å finne de beste løsninger.
  3. Restriksjoner for vanning av plener, biler og gater m.m. Måling og betaling for bruk er andre tiltak som er brukt i andre deler av Spania allerede. Det ville være interessant å se tallene for hvordan private bassenger påvirker vannbalansen.
  4. Det er mye vi kan gjøre. Kjøpe ressursbesparende husholdningsapparater. Jeg prøver også å bruke ‘gråvann’ til for eksempel å vaske patioen eller å vanne blomster.
  5. Samme som ovenfor.
  6. Jeg tror det er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Vi må stoppe å tenke på vann som en uendelig kilde til engangsbruk. Vann er dyrbart, og som forbrukere bør vi basere våre beslutninger på hvordan de påvirker vannøkonomien. Vi bør også være klar over at skogbranner og vannmangel henger sammen, slik at ethvert initiativ som reduserer tørke bør støttes.

Jesús Almazán González (68) Pensjonert IT spesialist, Marbella

  1. Vi bør være ekstremt bekymret i Andalucía. Det har regnet veldig lite i år, temperaturene er høye og jorden er tørr. Vannreservoarene er ofte under minimum. Det lille vannet som er igjen, kan være forurenset som i Sierra Norte i Córdoba-provinsen.
  2. Nei, myndighetene gjør ikke nok. De bør starte både vannoverføringer og vannrestriksjoner som å forby bilvask og vannskifte i bassenger m.m.
  3. Akkurat her i Marbella har vi ikke vannproblemer fordi vi har et avsaltingsanlegg.
  4. Vi bør resirkulere vann for eksempel ved å bruke vannet fra dusjen for å skylle ned i toaletter og ikke vaske bilen og fylle bassenget.
  5. Vi gjør ingen vannsparingstiltak hjemme annet enn å ta kortere dusjer for å ikke bruke så mye vann.
  6. Spare vann fra dusjen til å skylle ned i toalettet.

Paul John Whitelock (73) Pensjonert lærer, Montejaque

  1. Vi bør være skikkelig bekymret. Vi har hatt veldig lite regn i de siste fem årene og mange av vannreservoarene har bekymringsfullt lave nivåer.
  2. Jeg tror ikke det. I hvert fall rundt der jeg bor er det ikke noen formell begrensning når det gjelder vannbruk. Alt jeg har hørt om er kommunestyrer som oppfordrer til forsiktig vannbruk som å dusje i stedet for å bruke badekar, skru av kranen mens man børster tennene m.m, men jeg har ikke hørt om forbud mot vanning med slange eller bilvask ennå.
  3. Selv om det er ubeleilig, bør det være restriksjoner når det gjelder vanning og gatevask m.m.
  4. Å ikke vaske bilen er greit, men jeg er ikke like ivrig etter å gå på kompromiss med hygienen. Hvis jeg skal være helt egoistisk, så vil jeg heller ikke at mine planter, frukttrær og grønnsaker skal dø grunnet vannmangel.
  5. Vi lar ikke kranene stå å renne unødvendig og skyller ikke ned toalettet hver gang vi bruker det. Jeg skrudde av mitt automatiske plenvanningssystem flere måneder tilbake.
  6. Spar vann, drikk vin og bad eller dusj med en venn! Nei, mer seriøst bør man resirkulere gråvann ved for eksempel å bruke oppvaskvannet til å vanne planter.

Álvaro Fernández Nebreda (56) Direktør for CASTELLOSA SL., Málaga

  1. Ja, vi bør være bekymret. Vann er en grunnleggende ressurs og nå en mangelvare.
  2. Det beror på myndighetene. Noen er mer involvert enn andre. De kunne bygge flere vannreservoarer, bedre vanningssystemer for jordbruket og nye avsaltingsanlegg m.m.
  3. Vanndistribusjonsnettverket til kommunene bør ha mindre enn 30 % tap grunnet lekkasjer, men i mange av rørene har nå mer enn 50 % vanntap. Dette bør fikses så snart som mulig.
  4. Vær mer bevisst når det gjelder vannbruk ved for eksempel å bruke vaskemaskinen på spareprogram.
  5. Stenge vannkranen så raskt som mulig.
  6. Praktisere ansvarlig vannbruk når og hvor vi kan.

Rebecca Hermansen og Raymond Bakken, Álora, Málaga, olivenbønder

  1. Ja, det er helt krise. Vi har over 1000 oliventrær og i fjor hadde vi null produksjon og i år har det regnet enda mindre. Heldigvis har vi drikkevann fra kommunen.
  2. Det er vanskelig å si, men vi leser jo at det skal investeres mye fremover.
  3. Det er stadig lekkasjer, så steg en er å oppgradere eksisterende infrastruktur.
  4. He he. Vi liker lange dusjer, så der burde vi bli bedre …
  5. Vi slår ikke ned på do om natten og lar ikke vannet renne når vi pusser tenner. På gården bruker vi dryppvanning på trær, grønnsaker og planter. Det sparer mye vann kontra spredere.
  6. Installer dryppvanning i hagen med timer, og gi plantene vann tidlig på morgen før sola står opp.

Eduardo Sánchez (42), PhD Kunsthistorie, Palma de Mallorca

  1. Det er et veldig alvorlig problem – ikke bare for Spania som hovedsakelig driver jordbruk og husdyrhold, men for hele Europa som har hatt en markant temperaturøkning. I de siste hundre årene har Spania beveget seg mot en ørkenisering av hele territoriet, en utvikling som har vært spesielt foruroligende i de siste fire tiårene.
  2. Myndighetene handler på en fragmentert, ujevn og kortsiktig måte. Den politiske høyrefløyen nekter at klimaproblemene eksisterer, og derfra ser vi svært bekymringsfulle tiltak som legaliseringen av ulovlige vanningssystemer for jordbruket som stjeler vann fra biosfærereservater som Doñana i Andalucía.
  3. Forbud mot svømmebasseng og golfbaner og reduksjon i turismen. Vi har ikke kapasitet til å tåle menneskepresset som den massive turismen utsetter oss for. Man kan be befolkningen om å forsøke og spare vann, men man kan ikke gjøre det motsatte – det vil si at befolkningen blir fratatt vann mens vi sløser masse vann på turismen.
  4. Jeg tror at anstrengelsene fra enkeltpersoner er som å prøve og tømme havet for vann med bøtter. Selvfølgelig bør vi alle gjøre vår del – redusere vårt vannforbruk og bruke digitale systemer som regulerer forbruket, forbedre energieffektiviteten i hjemmet og bruke offentlig transport m.m.
  5. I det siste har jeg redusert min elektriske vanntank fra 100 til 60 liter som medfører kortere dusjer.
  6. Det er viktig å ikke konsumere jordbruksprodukter som trenger intens vanning som avokadoer og tropisk frukt. Våre forbruksvaner er essensielle, i tillegg til å forbedre energieffektivitet i hjemmet. Hvis man ikke kan tømme og fylle bassenget sitt, kan man gå til offentlige basseng eller på stranden.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.